Travel|14.11.2020 09:18

Γκούρα: Το γραφικό χωριό που ξετρέλανε τους παίκτες και τους κριτές του GNTM

Newsroom

Κατάφερε να κλέψει την καρδιά των κριτών και των μοντέλων του GNTM και τις εντυπώσεις των τηλεθεατών που το γνώρισαν μέσα από το talent show του Star.

Ο λόγος για το χωριό Γκούρα Κορινθίας, που ξετρέλανε κυριολεκτικά όσους δεν το ήξεραν. Γιατί όσοι είχαν την τύχη να το επισκεφτούν έχουν πλήρη επίγνωση για τι παράδεισο μιλάμε.

Πώς θα πάω

Η Γκούρα απέχει από την Αθήνα 170 χιλιόμετρα. Αν ξεκινήσεις (όταν με το καλό τελειώσει το lockdown) με αυτοκίνητο από την εθνική Αθηνών - Πατρών και πάρεις την έξοδο προς Κιάτο θα απολαύσεις μια υπέροχη διαδρομή μέχρι την Γκούρα, αφού πρώτα περάσεις από την Στυμφαλία. Σε 2 - 2,5 ώρες θα έχεις φτάσει στον προορισμό σου και θα παίρνεις ήδη την πρώτη γεύση από την «αυθεντική Ελλάδα».

Τι θα δω στην Γκούρα

Η Γκούρα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φενεού. Με θέα που σου κόβει την ανάσα, παλιά, επιβλητικά αρχοντικά και μια ονειρική πλατεία που είναι ίσως η καλύτερη που έχεις δει στη ζωή σου, θα σου κλέψει την καρδιά με το «καλημέρα». Ειδικά η πλατεία με την πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου – Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη θα είναι το μέρος που δεν θα σταματάς να φωτογραφίζεις.

Η εμπειρία του να κάθεσαι στην πλατεία να πίνεις τον καφέ σου και να κοιτάς αυτό το μοναδικό θέαμα μπρος και πίσω σου είναι μοναδική και δεν πρόκειται να την ξεχάσεις ποτέ.

Στην Γκούρα θα βρεις υπηρεσίες που σίγουρα δεν θα περίμενες να δεις σε ένα Κεφαλοχώρι. Δημαρχείο, ΚΕΠ, αστυνομία, ταχυδρομείο, τράπεζα και σχολεία. Και το πιο σημαντικό λειτουργεί και κέντρο υγείας πλήρως εξοπλισμένο. Εδώ ο χρόνος κυλά σε ρυθμούς που δεν θα συναντήσεις αλλού. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί της πόλης, το άγχος και η καθημερινή τρέλα έχουν δώσει τη θέση τους στην ηρεμία και την απόλαυση των στιγμών. Στην Γκούρα θυμάσαι πώς είναι να ζεις σαν φυσιολογικός άνθρωπος, χωρίς να κυνηγάς όλη μέρα… την ουρά σου.

Αν έχεις όρεξη για περπάτημα, 15 περίπου λεπτά απ’ την Γκούρα θα συναντήσεις τη λίμνη Δόξα. Περιτριγυρισμένη από έλατα σου προσφέρει ένα θέαμα βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Ειδικά το φθινόπωρο είναι πραγματική μαγεία. Αν είσαι λάτρης των σπορ μπορείς να κάνεις κανό στη λίμνη ή ιππασία και στη συνέχεια να δεις το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν πάγκοι με ντόπια προϊόντα, ενώ σίγουρα θα δείτε δίπλα σας κατασκηνωτές που ήρθαν για μονοήμερη ή για πικ- νικ.

Και αφού έχεις φτάσει ως εδώ, σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το τριώροφο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Εδώ λέγεται πώς λειτούργησε το αρχηγείο της Φιλικής Εταιρίας. Η θέα από τον ξύλινο εξώστη της μονής δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Μένεις αποσβολωμένος να κοιτάζεις τις εικόνες που απλώνονται μπροστά σου την ώρα που οι μοναχοί σου προσφέρουν το πιο νόστιμο γλυκό τριαντάφυλλο που έχεις δοκιμάσει.

Πού θα μείνω

Η Γκούρα έχει επιλογές για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Μπορείτε να βρείτε καταλύματα με εκπληκτική θέα, αρχοντικά με ατμόσφαιρα εποχής ή απλούς ξενώνες. Με ένα μπάτζετ γύρω στα 35-40 ευρώ την ημέρα θα βρείτε μια εξαιρετική επιλογή που θα σας βγάλεις ασπροπρόσωπους.

Πού θα φάω

Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία για να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους θα σας προτείνουν σίγουρα την περίφημη «σπαστή» σοκολάτα. Μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της περιοχής είναι το «Μπουκούνι», που έχει υπέροχο φαγητό, ζεστό περιβάλλον και πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε το μπιφτέκι προβατίνας, τα παϊδακια προβατίνας και αρνιού και θα μας θυμηθείτε. Και φυσικά ζητήστε οπωσδήποτε μια από τις πίτες του μενού. Κιμαδόπιτα ή  κρεμμυδόπιτα. Με μια λέξη, όνειρο!

Το lockdown δεν αφήνει περιθώρια για μετακινήσεις όμως ένα είναι το σίγουρο.

Σε λίγους μήνες θα τα θυμόμαστε όλα αυτά πίνοντας τον καφέ μας στην υπέροχη πλατεία της Γκούρας και θα γελάμε…

Γκούραελληνικά χωριάΚορινθία