Travel|16.12.2020 14:32

Σαλέ με θέα τον Όλυμπο, εντυπωσιακοί καταρράκτες: Στο καταπράσινο Λιτόχωρο η φύση συναντά την πολυτέλεια

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Σίγουρα η εποχή δεν θεωρείται ιδανική για οργάνωση ταξιδιών ή μίνι εξορμήσεων, ωστόσο είναι τεράστια η ανάγκη όλων μας να ξεφύγουμε για λίγο -έστω και νοητά- μπαίνοντας στη διαδικασία να σκεφτούμε τα καλύτερα που έρχονται. Οι περισσότεροι από εμάς εύκολα θα παραδεχτούν πως αυτό που τους έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο είναι οι αποδράσεις εκτός βάσης, με το μόνο που μας έχει απομείνει να είναι η σκέψη πως σε λίγο καιρό από τώρα θα είμαστε σε θέση να ετοιμάζουμε ξανά όσο συχνότερα μπορούμε τη βαλίτσα μας, να βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητό μας, να παίρνουμε τους δικούς μας ανθρώπους και να… χορταίνουμε φύση.

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, που το κρύο μας έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα, το μυαλό μας δεν θα μπορούσε παρά να ταξιδέψει στο Λιτόχωρο. Την καταπράσινη κωμόπολη 415 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας που εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς που όταν επισκεφτείς μία φορά, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επιστρέψεις. Ξανά και ξανά.

Με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο και χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του «Βουνού των Θεών», το καταπράσινο Λιτόχωρο είναι εκεί για να σου θυμίζει πως η φύση όχι απλά κάνει θαύματα, μα στην πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία σου σχετικά με το τι είναι σημαντικό και πόσο «ακριβά» είναι τελικά είναι τα ωραία πράγματα στη ζωή.

Στο μέρος αυτό θα χορτάσεις φύση, θα μείνεις στα ομορφότερα ίσως σαλέ της χώρας και θα γευτείς νόστιμο, αυθεντικό μακεδονίτικο φαγητό, μιας και η κουζίνα του Λιτόχωρου κοντράρει στα ίσα τις νησιώτικες, με τα τυροκομικά προϊόντα και τις παραδοσιακές πίτες να περνούν τη γευστική απόλαυση σε άλλο στάδιο.

Στο Λιτόχωρο, βέβαια, δεν θα πας μόνο για την εξαίσια κουζίνα του. Θα πας κυρίως για να ξεφύγεις από τη φασαρία της πόλης και να περάσεις μερικές ημέρες απόλυτης ηρεμίας με περιπάτους στη φύση.

Αν και ο Όλυμπος – που έχει κηρυχθεί από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας- «αγκαλιάζει» το μέρος, η θάλασσα απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα, ενώ αν είσαι λάτρης του υγρού στοιχείο, τα ρυάκια και οι καταρράκτες – σήμα κατατεθέν της περιοχής θα σε αποζημιώσουν στο έπακρο για τα χιλιόμετρα που έκανες μέχρι να φτάσεις.

Είπαμε, Λιτόχωρο ίσον φύση, συνεπώς μην μπεις στον κόπο να επικεντρωθείς αλλού. Η εξερεύνηση του Ολύμπου είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να αποδράσεις από ό,τι σε απασχολεί. Γιατί εκεί ο χρόνος σταματά.

«Μαγικές» εξορμήσεις στο «Βουνό των Θεών»

Η γραφική κωμόπολη με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού που τη χαρακτηρίζει, τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο και όχι άδικα. Πέρα από όσα έχεις να δεις εκεί, οι ντόπιοι έχουν φροντίσει να υποδέχονται τους επισκέπτες σε άψογα καταλύματα, αρχοντικά που μας γυρνούν πολλές δεκαετίες πίσω και σαλέ που κάνουν το ταξίδι μας να μυρίζει χειμώνα από μακριά.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η διαμονή δεν θα σε απασχολήσει -να σημειωθεί πως οι τιμές είναι δελεαστικότατες!- δεν έχεις παρά να μπεις στη διαδικασία να οργανώσεις τις αποδράσεις σου στη φύση. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση αλλά και canyoning αν αγαπάς αυτού του είδους τα σπορ.

Όσο κι αν ψάξεις, ό,τι κι αν σου προτείνουν, δύο είναι τα must που χρωστάς στον εαυτό σου να δοκιμάσεις: την ορεινή διαδρομή Λιτόχωρο – Πριόνια και μια επίσκεψη στους Καταρράκτες Ορλιάς.

Ορεινή Διαδρομή Λιτόχωρο - Πριόνια

Καταρράκτες, παραδοσιακά γεφύρια και πράσινο παντού. Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο;

Θα χρειαστείς γύρω στις 6 (!) ώρες για να ολοκληρώσεις το tour, δεδομένου του ότι θα σταθείς για βουτιές (ή έστω για φωτογραφίες, αν δεν ανήκεις στους σκληροπυρηνικούς) στις παγωμένες λίμνες.

Θα περάσεις από αρκετούς καταρράκτες, από το Άγιο Σπήλαιο και το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, με την κούραση να είναι πολλή, αλλά τη μοναδική θέα και την όλη εμπειρία να αξίζουν και με το παραπάνω τον κόπο.

Καταρράκτες Ορλιάς

Το περίφημο ρέμα Ορλιά διασχίζει την πλαγιά του Ολύμπου, σχηματίζοντας φυσικές πισίνες και εντυπωσιακής ομορφιάς καταρράκτες που έχουν καταφέρει να θεωρούνται από τους ομορφότερους της Ελλάδας και τους οποίους για να γυρίσεις θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες με πολλές αναβάσεις και ακόμα περισσότερες καταβάσεις.

Στο τέλος της διαδρομής θα βρεθείς μπροστά στον καταρράκτη του «Κόκκινου Βράχου», ύψους 20 μέτρων που δεν θα καταφέρεις να μην μπεις στον πειρασμό να φωτογραφίσεις.

Η διαδρομή δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη γι’ αυτό και απαιτείται τεράστια προσοχή. Ιδανικά, επικοινώνησε με ένα από τα τουριστικά γραφεία της περιοχής τα οποία πραγματοποιούν οργανωμένες εκδρομές με πλήρη κάλυψη (σνακ, νερό και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος) προκειμένου να… έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πριν φύγεις

Επιβάλλεται να περιπλανηθείς στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου -τον πρώτο της Ελλάδας- του οποίου η ομορφιά είναι διαχρονική και ανεξάντλητη. Πρόκειται για τοπία απίστευτης ομορφιάς που σε κάνουν να ξεχνάς πού ακριβώς βρίσκεσαι. Σε περιμένουν 45.000 στρέμματα γεμάτα οξιές, βελανιδιές, μαυρόπευκα και αλπική βλάστηση με 1.700 διαφορετικά είδη φυτών. Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, το μέρος φιλοξενεί 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών -μεταξύ των οποίων και σπανιότατα αρπακτικά-, με τα ερπετά και τις πεταλούδες να μη λείπουν.

Μετά από όλα αυτά τι θα έλεγες να βάλεις το Λιτόχωρο στη λίστα των travel destinations που θα σε απασχολήσουν μόλις περάσει η «μπόρα» του κορονοϊού;

ΌλυμποςΛιτόχωρο