Travel|23.12.2020 18:31

Μεταξύ Ταϋγέτου και απέραντης θάλασσας: Την Καρδαμύλη επιβάλλεται να την επισκεφτείς (και) τον χειμώνα

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Τουριστικό αφιέρωμα με τους καλύτερους ελληνικούς προορισμούς για καλοκαίρι το οποίο δεν περιλαμβάνει την υπέροχη, χολιγουντιανή, παραθαλάσσια Καρδαμύλη μόνο ως ελλιπές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Κι αυτό διότι μιλάμε για το χωριό που έχει καταφέρει να θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα, γραφικότερα και πιο ιδιαίτερα από άποψη τοποθεσίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Καρδαμύλη απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, με τους ντόπιους να συνηθίζουν να την επισκέπτονται, πριν το lockdown σαφώς, χειμώνα – καλοκαίρι ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Για να φτάσεις στο χωριό θα πρέπει να οδηγήσεις 3,5 περίπου ώρες από την Αθήνα, με το γεγονός πως η διαδρομή Αθήνα – Καλαμάτα είναι πλέον εύκολη και γρήγορη να καθιστά την περιοχή ακόμα πιο δελεαστική ακόμα και για χειμερινές αποδράσεις.

Σε καμία περίπτωση, σαφώς, δεν θα βρεις την Καρδαμύλη να «βουλιάζει» από κόσμο μέσα στον χειμώνα όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, αυτό όμως μόνο ανασταλτικός παράγοντας δεν είναι την εποχή που διανύουμε!

Ένα χωριό αλλιώτικο απ’ τα άλλα

Αλλιώτικο σε όλα του! Σε εικόνα, θέα, γεύση και ανθρώπους. Οι κάτοικοι του χωριού λατρεύουν το μέρος, πράγμα που αποδεικνύεται από τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Τα πάντα εκεί είναι… οικογενειακή υπόθεση. Από τους ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τα ταβερνάκια που θα επιλέξεις για να φας και τα μαγαζιά με τα τοπικά και όχι μόνο προϊόντα. Στην Καρδαμύλη μένουν όχι γιατί απλά εκεί έτυχε να βρεθούν, μα επειδή πλήρως συνειδητοποιημένα επέλεξαν να «χτίσουν» εκεί τη ζωή τους.

Παρά το γεγονός πως το χωριό θεωρείται ένα από τα πλέον διαφημισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό χάρη στους χολιγουντιανούς αστέρες που δεν χάνουν ευκαιρία να το επισκέπτονται -ο Ίθαν Χοκ έχει δηλώσει πως τη λατρεύει!- αλλά και τις τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν χρησιμοποιήσει το χωριό για γυρίσματα, δεν έχει χάσει ίχνος της αυθεντικότητάς του.

Η επιτυχημένη σειρά «Κλινική Περίπτωση» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Μπέζο και Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, η οποία προβλήθηκε τη σεζόν 2011 – 2012 μέσα από τη συχνότητα του Mega, γυρίστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην Καρδαμύλη, με τους ντόπιους σχεδόν να… μαθαίνουν να ζουν με ηθοποιούς και συνεργία στους δρόμους του χωριού. Τα πλάνα που έφτασαν στον τηλεθεατή ήταν πραγματικά φανταστικά, με την Καρδαμύλη να κερδίζει για ακόμα μία φορά την αναγνώριση που της αξίζει.

Ο χαρακτηρισμός «το πιο χολιγουντιανό χωριό της Ελλάδας» που της έχει αποδοθεί, βλέπετε, δεν είναι τυχαίος, καθώς τα καλοκαίρια στα στενά δρομάκια θα δεις κάθε είδους celebrity. Από Instagrammers που σπεύδουν να φωτογραφηθούν στα όμορφα σοκάκια μέχρι διεθνούς φήμης αστέρες που αποζητούν την ηρεμία, τη χαλάρωση, το καλό φαγητό και μια δόση ελληνικής ομορφιάς χωρίς τη «φασαρία» των ελληνικών νησιών.

Καρδαμύλη / Pixabay

Υπέροχες εικόνες...

Θάλασσα, μανιάτικη αρχιτεκτονική, το νησάκι Μερόπη που στέκει αγέρωχο μια ανάσα απ’ το χωριό, παραλίες που αξίζουν μια επίσκεψη μέσα στην καρδιά του χειμώνα και πολλά πολλά άλλα.

Όταν πας στην Καρδαμύλη έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις εκδρομές στις γύρω περιοχές χωρίς καν να καταλάβεις πως απομακρύνθηκες! Δεν νοείται, ας πούμε, να μην περάσεις από τη Στούπα -διπλανό, επίσης πολύ τουριστικό χωριό-, τη διάσημη παραλία του Φονέα ή το εντυπωσιακής ομορφιάς Φαράγγι του Βυρού. Με λίγα λόγια… όρεξη να ‘χεις.

Ακόμα και η πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού σου δίνει την αίσθηση πως είδες πολλά, καθώς κάθε γωνιά μανιάτικης αισθητικής, σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Εκεί που πρωταγωνιστούσαν η πέτρα και η ανεπιτήδευτη ομορφιά.

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο επιβάλλεται προκειμένου να έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις μέχρι και την τελευταία γωνιά του χωριού. Το μόνο βέβαιο; Σε όποιο σημείο της Καρδαμύλης κι αν βρεθεί θα χορτάσεις θέα. Για πολλούς, το ηλιοβασίλεμά της είναι καλύτερο και πιο «ζωντανό» ακόμα και από αυτό της Σαντορίνης. Μεταξύ μας, δεν έχουν άδικο. Η ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, άλλωστε, είναι τεράστια, μιας και μιλάμε για μέρος μεταξύ Ταϋγέτου και απέραντης θάλασσας. Και όλα αυτά ζώντας σε ένα χωριό που μοιάζει να το ξέχασε ο χρόνος.

Από γεύση;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Στην Καρδαμύλη δεν υπάρχουν must επιλογές για φαγητό. Και αυτό διότι όποιο ταβερνάκι κι αν επιλέξεις, θα γευτείς τα καλύτερα.

Οι δύο διασημότερες ταβέρνες του χωριού είναι η «Λέλα» και ο «Χαρίλαος» στο κέντρο, με τη φήμη τους να μην είναι τυχαία. Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να επισκεφτείς το χωριό, φρόντισε να φας τον υπέροχο, σπιτικό, παραδοσιακό «βαρύ» μουσακά χωρίς τύψεις, καθώς όμοιό του δύσκολα θα ξαναβρείς. Πιες κρασί -το παράγουν σε όλα τα χωριά της Μάνης-, δοκίμασε τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας και μην σκεφτείς τις θερμίδες όταν σε κεράσουν κάποιο τοπικό, σπιτικό γλυκάκι.

Πού να μείνεις

Οι επιλογές στη διαμονή είναι πολλές και εξαρτώνται καθαρά από το ποσό που επιθυμείς να διαθέσεις. Αν είσαι λάτρης της θάλασσας και θέλεις να ακούς το κύμα να σκάει στα βράχια όταν κοιμάσαι η επιλογή είναι μία: Οι «Γοργόνες».

Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο του χωριού, μόλις ένα χιλιόμετρο από την παραλία Καλαμίτσι, με αξιοπρεπέστατα δωμάτια ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, με απίστευτη θέα που αξίζουν και με το παραπάνω μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Παραδόξως, πρόκειται για μία εξαιρετικά οικονομική επιλογή -της τάξεως των 50€ / βραδιά- με βαθμολογία 9,3 στο Booking.com.

Αν επιθυμείς μεγαλύτερο χώρο, το «Παλατάκι» είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα και πέτρινες μικρές βίλες που ξεκινούν από 80€ / βραδιά, με δυνατότητα να φιλοξενήσουν σαφώς περισσότερα από 2- 3 άτομα.

Καρδαμύλη / Pixabay

Φεύγοντας…

Φρόντισε να πάρεις μαζί σου τυρί παραγωγής των ντόπιων -δεν έχεις φάει νοστιμότερη φέτα!-, γλυκά του κουταλιού και φρέσκο λάδι από κάποιον παραγωγό. Όποιον και να ρωτήσεις, θα έχει να σου δώσει ένα μπιτόνι! Περνώντας από την Καλαμάτα για να επιστρέψεις στη βάση σου, κάνε μια στάση στον «Λάμπο» για φρέσκες δίπλες και τα διάσημα καλαματιανά παστέλια.

Και μην ξεχνάς: Στην Καρδαμύλη πάντα επιστρέφεις ανεξαρτήτως εποχής. Γιατί το χωριό αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μη σε κάνει να το ερωτευτείς.

Μάνηπαραλία ΦονέαςΚαρδαμύληΚαλαμάτα