Travel|27.01.2021 16:46

Αλπικό τοπίο 2 ώρες από την Αθήνα: Η «Ελβετία της Ελλάδας» είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την δουν από κοντά, πιθανότατα είναι μία ακόμα πολυφωτογραφημένη τεχνητή λίμνη.

Εκείνοι, όμως, που βρέθηκαν να χαζεύουν την αντανάκλαση των επιβλητικών ελάτων στα καταπράσινα, παγωμένα νερά της, γνωρίζουν καλά πως η λίμνη Δόξα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας ολόκληρης, τόσο λόγω του απαράμιλλου φυσικού της κάλλους, όσο και λόγω των δραστηριοτήτων που έχει την ευκαιρία να απολαύσει κανείς ταξιδεύοντας ως εκεί.

Η λίμνη Δόξα του δήμου Φενεού, βρίσκεται στον νομό Κορινθίας, απέχοντας δύο περίπου ώρες από την Αθήνα και 45 λεπτά από τη «μυθική» λίμνη Στυμφαλία. Αν και μετρά μόλις 20 (και κάτι) χρόνια ιστορίας - καθώς τα έργα κατασκευής της ολοκληρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 - έχει καταφέρει να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό χειμερινών εξορμήσεων για ζευγάρια, παρέες φίλων, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Χειμερινές δραστηριότητες για κάθε γούστο

Πεζοπορία και ποδηλασία περιμετρικά, αλλά και στο πυκνό ελατοδάσος που την περιβάλλει, κανό, ακόμα και… καταδύσεις στα -κατά κοινή ομολογία πεντακάθαρα- νερά της, είναι μόλις μερικές από τις δραστηριότητες που έχουν την τιμητική τους, με το τοπίο που αντικρύζει κανείς μόλις βρεθεί κοντά στα νερά της να τον ταξιδεύει εκτός Ελλάδας. Κυρίως αν μιλάμε για τη χειμερινή εκδοχή της.

Λίμνη Δόξα / Intime

«Αγκαλιασμένη» από τα γύρω βουνά Κορινθίας και Αχαΐας και το πυκνό ελατοδάσος, σε υψόμετρο 880 μέτρων, η «Ελβετία της Ελλάδας» μοιάζει βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής. Τα εκατοντάδες έλατα συμπληρώνουν το πορτραίτο της ωραιότερης τεχνητής λίμνης της χώρας, η οποία αν και μικρή σε μέγεθος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις «ανταγωνίστριές» της.

Σε μήκος δεν ξεπερνά το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται γύρω στα 35 με 40 μέτρα. Ένας από τους λόγους που οι πιο περιπετειώδεις σπεύδουν να εξερευνήσουν τον βυθό της, είναι το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκει κανείς βυθισμένο στα 7 μέτρα κάτω από την επιφάνειά της. Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρισκόταν στη θέση που σήμερα είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου το οποίο δίνει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεται μέσα στη λίμνη.

Στην πραγματικότητα, είναι χτισμένο πάνω σε ένα μικρό κομμάτι γης, εύκολα προσβάσιμο από έναν μικρό χωματόδρομο που κατά τους χειμερινούς μήνες σχεδόν εξαφανίζεται από το χιόνι.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα.

Λίμνη Δόξα / YouTube

Τοπίο Άλπεων

Οι εικόνες που φτάνουν από τη χιονισμένη Λίμνη Δόξα είναι μοναδικές. Μοναδικές και άκρως εντυπωσιακές. Οι καταπράσινες βουνοκορφές έχουν ντυθεί στα λευκά, το ίδιο και το δάσος γύρω της. Τα χιονισμένα έλατα και το δρομάκι που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο προσδίδουν αυτό το κάτι παραπάνω στην ήδη απίστευτη εικόνα, με τα νερά της να δίνουν την αίσθηση πως έχουν κι αυτά καλυφθεί από χιόνι.

Στη λίμνη θα φτάσεις για να πάρεις όσο οξυγόνο μπορείς να αντέξεις, να περπατήσεις, να φωτογραφίσεις, να χαλαρώσεις και αν ανήκεις στους τολμηρούς, να κολυμπήσεις. Ακόμα και στη χιονισμένη εκδοχή της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εδώ και χρόνια την επιλέγουν για τα χειμερινά τους μπάνια. Αν και απαιτείται ένα τετράωρο πήγαινε – έλα από την Αθήνα, αξίζει μια εκδρομή στο υπέροχο αυτό χειμερινό θέρετρο που κατά τους (πολύ) παγωμένους μήνες είναι στα καλύτερά του.

Λίμνη Δόξα / Intime

Μην παραλείψεις

…Να επισκεφτείς την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, ανηφορικά της λίμνης.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι με το κρυφό σχολειό του, χαρίζει από τη νέα του θέση πανοραμική θέα στη λίμνη και αρκετή ώρα συζήτησης με τους φιλόξενους Μοναχούς. Μην αρνηθείς να δοκιμάσεις το σπιτικό -αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι!- γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουν στη Μονή και το οποίο θα σε κεράσουν με χαμόγελο. Σχεδόν θα απαιτήσουν να το φας γιατί πολύ απλά ξέρουν πως δεν θα το μετανιώσεις! Αν πετύχεις το γλυκό τριαντάφυλλο θα είσαι πραγματικά τυχερός.

Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο; Η εικόνα μιλά από μόνη της…

*Πηγή φωτογραφιών και βίντεο της χιονισμένης λίμνης: Bill Xenos/YouTube

Λίμνη Δόξανομός Κορινθίας