Travel|10.02.2021 14:42

«Ξεχασμένο» στα '60s – '70s: To ρετρό Ζαγοροχώρι των 10 κατοίκων που δεν γίνεται να μην ερωτευτείς

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Τα Ζαγοροχώρια δεν χρειάζονται συστάσεις. Ανέκαθεν θεωρούνταν top χειμερινές travel επιλογές, με το παραδοσιακό τους στοιχείο να είναι αυτό που εδώ και δεκαετίες τα έχει εντάξει στη λίστα με τους ελληνικούς προορισμούς που επιβάλλεται να επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου.

Το Δίλοφο του κεντρικού Ζαγορίου, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ένα παραδοσιακής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και άψογα διατηρημένο μικρό χωριουδάκι μόλις 10 κατοίκων -ως ακούγεται, καθώς απογραφή έχει δεκαετίες ολόκληρες να γίνει…), έχει καταφέρει να συναγωνίζεται τουριστικά «μεγαθήρια» -βλέπε Αράχωβα- με τη μόνη διαφορά πως απευθύνεται σε πολύ διαφορετικό κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται must χειμερινός προορισμός για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία, αγαπούν τους περιπάτους στη φύση και ποντάρουν… στο πράσινο και το οξυγόνο.

Αν κι εσύ ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία, το Δίλοφο του νομού Ιωαννίνων είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου την μετά-covid εποχή.

32 km από τα Ιωάννινα, υπέροχα αρχοντικά για διαμονή

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους, στις πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Απέχει μόλις 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα -40 λεπτά με το αυτοκίνητο δηλαδή- και παρά το μέγεθός του διαθέτει υπέροχα καταλύματα που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Ξενοδοχεία, μικροί ξενώνες και επιβλητικά αρχοντικά έχουν την τιμητική τους, με τις τιμές να είναι δελεαστικές και αρκετά χαμηλές σε σχέση με όσα προσφέρουν οι ιδιοκτήτες. Η διαμονή σε ένα από τα καλύτερα αρχοντικά, στα οποία πρωταγωνιστούν η πέτρα και το ξύλο, δεν θα ξεπεράσει τα 55€ τη βραδιά, με το πρωινό να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Και όλα αυτά, σε χώρους των οποίων η βαθμολογία στο Booking είναι από 9,3/10 και άνω.

Μπορείς να φανταστείς για τι είδους κτίρια μιλάμε αν σκεφτείς πως όλα είναι χτισμένα με τοπικό σχιστόλιθο και πως εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, στο Δίλοφο επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά, όμως, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καθιστά το Δίλοφο τόσο ξεχωριστό. Το χωριό μοιάζει να έχει μείνει σε μία άλλη εποχή, έτη φωτός μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Η γραφική, πλακόστρωτη κεντρική του πλατεία με τον πλάτανο – σήμα κατατεθέν της, τα πέτρινα εκκλησάκια, τα καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι πέτρινες βρύσες και τα παραδοσιακά ταβερνάκια -με πρώτο και καλύτερο το «Σωποτσέλι» που λειτουργεί από το 1901!- συνθέτουν το πορτραίτο ενός… ‘60s – ‘70s χωριού που αρνείται πεισματικά να αλλοιωθεί από τα στοιχεία του σήμερα. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία του.

Must-see

Αν και στο Δίλοφο καταλήγεις για να χαλαρώσεις και να απολαμβάνεις βραδιές δίπλα στο τζάκι με καλή παρέα, επιτραπέζια, μία τράπουλα, λίγο κρασί (ίσως και ένα βιβλίο), υπάρχουν αξιοθέατα που αξίζουν λίγο από τον χρόνο σου πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Φρόντισε να δεις (και να φωτογραφίσεις) στην είσοδο του χωριού το περίφημο αρχοντικό Μαρκόπουλου με ύψος 13,5 μέτρα, το οποίο φέρει τον τίτλο της ψηλότερης κατοικίας στα Ζαγοροχώρια. Όπως λέγεται, το αρχοντικό αυτό χτίστηκε από τον γόνο ενός πλούσιου Ζαγορίτη με σκοπό να μπορεί το κορίτσι που παντρεύτηκε να βλέπει το Κουκούλι, το χωριό της, το οποίο είχε πεθυμήσει πολύ μετά τον γάμο της. Ο ίδιος, της έχτισε αυτό το πανύψηλο αρχοντικό προκειμένου εκείνη να μπορεί να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα μπαλκόνια.

Γεφύρι του Κόκκορη/Pixabay

Αμέσως μετά, επισκέψου την περίφημη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται στο 1850. Ένα περίπου χιλιόμετρο από το Δίλοφο, στο χωριό Κουκούλι που αναφέραμε και πριν, βρίσκεται το -κατά κοινή ομολογία πανέμορφο- Γεφύρι του Κόκκορη, χτισμένο πάνω από το ποτάμι, ανάμεσα στους κατακόρυφους βράχους από παλιούς τεχνίτες του Ζαγορίου, από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μαγευτική θέα στο καταπράσινο τοπίο. Τα γεφύρια Λαζαρίδη (ανάμεσα σε δύο βράχους) και Καλογερικό, είναι μια πολύ καλή επιλογή αν αποφασίσεις να κάνεις τις βόλτες σου με το αυτοκίνητο.

Τέλος, στα must-seen ανήκει και το Φαράγγι του Βίκου, προς το οποίο η διαδρομή είναι φανταστική και η θέα ανεπανάληπτη.

Προσοχή όμως! Μην ξεχνάς πως η διέλευση αυτοκινήτων μέσα από τον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό απαγορεύεται, συνεπώς το αμάξι σου θα βρει μια θέση στο parking του χωριού και… εκεί θα μείνει αν δεν έχεις σκοπό να εξερευνήσεις και τις γύρω περιοχές.

Κράτα το Δίλοφο ως επιλογή που αξίζει να κάνεις για χειμώνα μετά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και δεν θα χάσεις.

ΔίλοφοΖαγοροχώρια