Travel|17.03.2021 13:40

Γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βράχια: H «μυστική» παραλία 45 λεπτά από την Αθήνα που δεν εντοπίζεται δίχως χάρτη

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Ο καιρός ανοίγει, το lockdown παραμένει και αυτό σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα σε όλους εκείνους που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχαν ήδη ξεχυθεί στις παραλίες. Φέτος, βλέπετε, επιβάλλεται για ακόμα μία φορά να είμαστε συνειδητοποιημένοι, να απαρνηθούμε τα μέρη με πολύ κόσμο και να ρίξουμε θετική ψήφο στις «ήρεμες διακοπές», μακριά από beach bars, και δημοφιλείς παραλίες.

Αυτό, όμως, σημαίνει πως θα πρέπει να πούμε «όχι» και στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας; Εννοείται πως η απάντηση είναι αρνητική.

Απλώς είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε τα «κρυφά διαμάντια» της χώρας μας που -μεταξύ μας- κακώς δεν γνωρίζαμε τόσο καιρό. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει η πανέμορφη παραλία Τσίου με τα λευκά βράχια και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, που βρίσκεται 45 μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, στο τέλος της χερσονήσου της Ποσειδωνίας, σε κοντινή απόσταση από τον Ναό του Ποσειδώνα, λίγο πριν το Λαύριο.

Προσεγγίσιμη μόνο με τη βοήθεια χάρτη

Ο εντοπισμός της είναι πραγματικά δύσκολη υπόθεση, αφού ακόμα κι αν έχεις ήδη πάει μία φορά, δύσκολα τη δεύτερη θα θυμάσαι πώς ακριβώς να την προσεγγίσεις ξανά. Ο χάρτης είναι απαραίτητος, λοιπόν, καθώς λίγο πριν το Λαύριο θα βρεθείς σε ένα αδιέξοδο, θα χρειαστεί να παρκάρεις και να συνεχίσεις σε ένα μονοπάτι με τα πόδια για 6 περίπου λεπτάκια, μέχρι να καταφέρεις να βάλεις στο οπτικό σου πεδίου το ειδυλλιακό Τσίου.

Ήδη από την πρώτη ματιά, η παραλία αυτή διαφέρει σε όλα από ό,τι άλλο έχουμε δει εντός Αττικής. Μικροσκοπική, με νερά που «τραβούν» το μάτι ακόμα και του πιο δύσπιστου και ιδανική και μοναχικά μπάνια ή για ζευγάρια, είναι απορίας άξιο γιατί η φήμη της δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει παντού.

Αν και δεν είναι οργανωμένη -πώς θα μπορούσε άλλωστε;- έχει καταφέρει να αποκτήσει πιστό κοινό που κάθε καλοκαίρι κολυμπά από νωρίς στα δροσερά νερά της.

Περιτριγυρισμένη από βράχια και με μόλις ένα μικρό κομμάτι γης για να απλώσεις την ψάθα και την πετσέτα σου, σου εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ησυχία που αποζητάς, καθώς τις πρωινές ώρες ειδικά δεν μαζεύει πολύ κόσμο. Συχνά θα δεις λουόμενους να διαβάζουν με τις ώρες το βιβλίο τους ή να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Και το καλύτερο; Σπανίως θα ενοχληθείς από φωνές ή τελοσπάντων από κάθε είδους ενέργεια που πάει κόντρα στην αισθητική αυτού του υδάτινου Παραδείσου. Είναι σαν οι επισκέπτες να σέβονται απόλυτα την ειδυλλιακή αίσθηση του μέρους και να συμβάλλουν καθείς με τον τρόπο του στη διατήρηση της ησυχίας.

Μουσική δεν υπάρχει σαφώς, ενώ απουσιάζει και η «πληγή» του καλοκαιριού που δεν είναι άλλη από τις ρακέτες. Εκεί, δεν υπάρχει καν χώρος για τους λάτρεις τους, καθώς η παραλία είναι πάρα πολύ μικρή και τα ατυχήματα δεδομένα.

Απαραίτητος ο εξοπλισμός

Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου αποφασίζοντας να κολυμπήσεις στα νερά του Τσίου, είναι πως επιβάλλεται να οργανωθείς καλά καθώς εκεί γύρω δεν υπάρχει τίποτα να σε βοηθήσει να ενυδατωθείς ή να ικανοποιήσεις πιθανή λιγούρα. Προμηθεύσου, λοιπόν, μπόλικο νερά, μερικά σνακ, ένα αγαπημένο βιβλίο ή καλή παρέα πριν αποφασίσεις να μπεις στο αυτοκίνητο για εκεί.

T

Το μόνο βέβαιο είναι πώς ακόμα και οι λάτρεις των πολυσύχναστων beach bars δεν μπορούν να μην εκτιμήσουν την άγρια ομορφιά της παραλίας Τσίου αλλά και την αίσθηση που αυτή χαρίζει, κυρίως τις ημέρες που δεν έχει πολύ κόσμο.

Μετά την άρση των περιορισμών, όταν η ζέστη θα έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της, έχει τη στο wish-list σου για τις ημέρες εκείνες που θα αποζητάς μανιωδώς μια μίνι απόδραση εκτός πόλης.

Δεν θα χάσεις…

παραλία ΤσίουπαραλίαΛαύριο