Travel|15.01.2019 14:18

Courchevel: Πολυτέλεια στην καρδιά των Άλπεων (pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ COURCHEVEL στις Γαλλικές Αλπεις, είναι συνώνυμο της ελίτ του σκι, της νυχτερινής διασκέδασης, της καλής ζωής. Αποτελεί μέρος του Les Trois Vallees, των μεγαλύτερων συνδεδεμένων χιονοδρομικών κέντρων στον κόσμο.

Πολυτελέστατα ξενοδοχεία, εστιατόρια με υψηλή γαστρονομία και αστέρια Michelin, επώνυμα καταστήματα, κλαμπ και καφέ, συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό για διάσημους, VIP, ηθοποιούς και σταρ του Hollywood, βασιλικές οικογένειες κτλ.

Φωλιασμένο στην καρδιά των Αλπεων, το Courchevel με τα έξι χωριά του, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους είτε με λιφτ είτε με λεωφορείο (shuttle bus), μαγεύει με την πολυτέλειά του, την αρτιότητά του, την αριστεία του, το δίκτυο του χιονοδρομικού του κέντρου.

T

Το Saint Bon είναι το χωριό όπου κατασκευάστηκε το πρώτο ξενοδοχείο – το Lac Bleu- στο θέρετρο το 1908. Το Courchevel Le Praz 1300 διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, το Courchevel Village αποτελεί ιδανικό σημείο για τις οικογένειες με εύκολη πρόσβαση σ’ όλα τα σημεία, είτε με σκι είτε με τα πόδια, το Courchevel Moriond 1650 είναι ιδανικό για οικογένειες με μπλε και πράσινες πίστες αλλά και για après ski διασκέδαση με πληθώρα μπαρ, εστιατορίων, καφέ, μπιστρό. Το Courchevel La Tania, χωριό δίχως αυτοκίνητα, είναι το πιο πρόσφατο από τα θέρετρα του Vallees, ενώ το Courchevel 1850 – ή απλώς  Courchevel- είναι το πιο γνωστό, κοσμοπολίτικο θέρετρο με την διεθνή του φήμη και τη μοναδική του λάμψη να ταξιδεύει σ’ όλον τον κόσμο.

Δείτε το Courchevel με webcams 

Νυχτερινό σκι

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 102 πίστες (18 πράσινες, 38 μπλε, 36 κόκκινες, 10 μαύρες) και 52 λιφτ και λειτουργεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 22 Απριλίου. Υπάρχουν και πίστες 90 χλμ. για cross country skiing.

Στο χιονοδρομικό, κάθε Τετάρτη, υπάρχει η δυνατότητα για νυχτερινό σκι, 18.00 – 20.00, στην πίστα Verdons (11 ευρώ, ελεύθερο με 6ήμερη κάρτα), και Millet Ski Touring, επίσης κάθε Τετάρτη, στις 18.20, διαδρομή 3,2 χλμ., με υψομετρική διαφορά 500 μ.

Θρυλικά σημεία

La Jean Blanc, μαύρη διαδρομή στο Le Praz, πήρε το όνομά της από τον πρώην πρωταθλητή της γαλλικής εθνικής ομάδας και πρωτοπόρου στην επική ιστορία του Courchevel, Jean Blanc. Το 1966, σ’ αυτήν την πίστα, η οποία είναι βορινή και εγγυάται ποιοτικό χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η μέση ταχύτητα κατάβασης ξεπέρασε τα 100 χλμ. την ώρα, για πρώτη φορά, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα 140 χλμ./ώρα. 

La Saulire, το ψηλότερο σημείο στην περιοχή Courchevel Valley, σε υψόμετρο 2.738 μ. Φτάνετε είτε με τα σκι είτε με τα πόδια χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ. Μοναδική η θέα από εκεί ψηλά προς το Mont Blanc και το La Grande Casse, το ψηλότερο σημείο της περιοχής Savoie.

La Vizelle, έργα τέχνης σε υψόμετρο 2.657 μ., όπως η Alice του Dali, το Panda του Marinetti, οι λύκοι του Orlinski, η πολική αρκούδα.

Le Grande Couloir, για δύσκολο, ξεχωριστό σκι, ξεκινώντας από το La Croix des Verdons και έχοντας πανοραμική θέα στην La Combe de la Saulire και στο χειμερινό θέρετρο. Υψόμετρο στην κορυφή 2.700 μ.,  μέγιστη κλίση πίστας 80%.

Les Jockeys, μαύρη πίστα, στην καρδιά του δάσους, όταν έχει άσχημο καιρό, είναι το κατάλληλο μέρος για να απολαύσετε σκι. Η πίστα, που πήρε το όνομά της από έναν αθλητή και οπαδό του θέρετρου, έχει μήκος 1.546 μ. και είναι από τις μεγαλύτερες διαδρομές για σκι, στο χιονοδρομικό, με μέση κλίση 42%.

Το δάσος Courchevel La Tania, προτείνεται σε περίπτωση ομίχλης, έχει πράσινες διαδρομές, και είναι ιδανικό για τους αρχάριους σκιέρ. 

Info

-Πρόσβαση: Αεροπορικώς για Γενεύη, Λυών, Παρίσι και στη συνέχεια οδικώς διανύοντας 149 χλμ. (2 ώρες και 15 λεπτά), 187 χλμ. (2 ώρες), 600 χλμ. (5,30 ώρες) αντίστοιχα. Για πρόσβαση με τρένο, ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Moûtiers - Salins - Brides-les-Bains (www.oui.sncf). Από Moûtiers απέχει οδικώς 25 χλμ. (30 λεπτά) και από Chambéry 110 χλμ. (1 ώρα και 20 λεπτά).

-Διαμονή: Πολυτελή ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, αλλά και σαλέ και διαμερίσματα προσφέρουν αξέχαστη διαμονή. Επίσης, σεφ σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin θα απογειώσουν τους ουρανίσκους σας. 

Tips

-Courchevel Altiport: Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.007 μ., με διάδρομο μήκους 537 μ., πλάτους 40 μ. και κλίση 18,5%. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιούνται 5.400 προσγειώσεις/απογειώσεις, από μικρά αεροσκάφη και ελικόπτερα (70%). Δημιουργήθηκε το 1961, με την πρώτη προσγείωση να πραγματοποιείται στις 31 Ιανουαρίου του 1962. Είναι το ψηλότερο altiport στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα μικρό σαλέ για τους επιβάτες με τηλεόραση, τουαλέτα, καφετιέρα, Wi Fi, καναπέ καθώς και χώρος για τους πιλότους.    

-Τιμές κάρτας λιφτ: Ημερήσια 62 ευρώ (ενήλικας 13-65 ετών), 49,60 ευρώ (παιδί 5-13 ετών), 55,80 ευρώ (Τρίτη ηλικία 65 – 75 ετών). Κάρτα για 4 ώρες στα 55 ευρώ, 44 ευρώ και 49,50 ευρώ αντίστοιχα. Αγορά κάρτας για δυο σκιέρ για 6 μέρες υπάρχει έκπτωση 10 ευρώ/σκιέρ, ενώ για τρεις σκιέρ και άνω κάρτα για 6 ημέρες, έχετε έκπτωση 15 ευρώ/σκιέρ. 

-Δραστηριότητες: Χαλάρωση και κολύμπι στο Aquafun Park, με πισίνα 25 μ., υδρομασάζ, σάουνα, μασάζ κτλ., bowling, κινηματογράφος, έλκηθρο με σκύλους, βόλτα με αερόστατο, hiking, ice skating, αναρρίχηση στον πάγο, βόλτα με μηχανάκι χιονιού κ.ά.

*

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ, με θεαματικές εκδηλώσεις, όπου διαγωνίζονται ειδικευμένες εταιρίες, για να δείξουν την τεχνογνωσία τους. Στις 14,21,28 Φεβρουαρίου και 5-7 Μαρτίου.

χιονοδρομικά κέντρα ΕυρώπηςCourchevel