Travel|21.06.2021 08:00

Γκιόστρα στη Ζάκυνθο: Υπάρχουν ακόμη ιππότες

Newsroom

Τα καντούνια του Τζάντε τέτοιες μέρες, παραμονές Αγίου Πνεύματος, στολίζονταν ειδικά για τους σύγχρονους ιπποτικούς αγώνες. Ένα έθιμο πολλών ετών που ανέκοψε μεν η πανδημία αλλά  "ξαναζωντανεύει" μέσα από το φακό της, η Εβίτα Ταμπάκη.

Ο χρόνος γυρνάει πίσω, αιώνες πριν, στην εποχή της Ενετοκρατίας κι η πόλη της Ζακύνθου μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο θεατρικό σκηνικό. Ιππότες και Δεσποσύνες βολτάρουν στην πλατεία και στις ρούγιες, φορώντας τα καλά τους, την ίδια ώρα που έφιπποι κονταροχτυπιούνται για το έπαθλο...

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου είναι ένα από τα παλαιότερα δρώμενα του νησιού και αρχικά διεξαγόταν κατά την διάρκεια του ζακυνθινού καρναβαλιού. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συμμετέχουν αποστολές από την Ελλάδα κυρίως τα Ιόνια νησιά, αλλά και χώρες της Ευρώπης, με παρεμφερή πολιτιστική παράδοση. Παρουσιάζει εντυπωσιακούς αγώνες με άλογα, των οποίων οι αναβάτες αγωνίζονται με κοντάρια και ο νικητής κερδίζει, μεταξύ άλλων, την εκλεκτή του Δεσποσύνη!

Φωτογραφίες: carnetdevoyage.gr/Eβίτα Ταμπάκη

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Ζάκυνθος