Travel|23.06.2021 09:04

1,5 ώρα από το Λαύριο: Το νησί με τις 99 παραλίες θα κάνει και φέτος τη διαφορά

Newsroom

Μόλις 1,5 ώρα μακριά από το λιμάνι του Λαυρίου, ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο, υπάρχει ένα μαγικό κυκλαδονήσι που περιμένει να σε μαγέψει με τις αμέτρητες παραλίες του.

Όταν ακούς «αμέτρητες» μπορεί να πιστέψεις πως υπερβάλουμε, όμως η Κύθνος στολίζεται από 99 παραλίες, όρμους και ορμίσκους, σε μια ακτογραμμή 105 χιλιομέτρων.

Για τους μόνιμους κατοίκους του -1.300 στον αριθμό- το νησί δεν ονομάζεται Κύθνος, αλλά Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν έως και σήμερα στο νησί.

Η Κύθνος είναι το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η επιτομή των Κυκλάδων στην πιο απλή μορφή του. Λευκοί οικισμοί, κυκλαδίτικα μονοπάτια, πανέμορφα χωριά και μια Χώρα άκρως ερωτεύσιμη.

Πού να κολυμπήσεις

Το νησί έχει καταπληκτικές παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους και όρμους με κύριο χαρακτηριστικό τα πεντακάθαρα, παγωμένα νερά και τα αλμυρίκια που χαρίζουν ήλιο και κάνουν το τοπίο ακόμα πιο μαγικό.

Η Κολώνα, αποτελεί την πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, καθώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, δημιουργώντας δύο ξεχωριστές παραλίες. Πρόκειται για ένα μαγικό μέρος και αν πρέπει να δεις μόνο μια παραλία στο νησί, φρόντισε να είναι αυτή.

Φεύγοντας από το λιμάνι του Μέριχα προς τη Χώρα του νησιού, συναντάμε σε κοντινή απόσταση τα Μαρτινάκια, την Απόκρουση και την Επισκοπή. Τρείς οργανωμένες παραλίες με ψιλή άμμο, που αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία λόγω των beach bars.

Λίγο μετά τη Χώρα, βρίσκεται ο κόλπος των Λουτρών, ακτή στην οποία αν βουτήξεις θα απολαύσεις τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η Χώρα της Κύθνου

Η Χώρα αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας νησιού των Κυκλάδων. Η Μεσαριά είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, απέχει μόλις 8 χλμ. από το λιμάνι του Μέριχα και είναι γεμάτη λευκά πλακόστρωτα σοκάκια και αμέτρητες γραφικές πλατείες.

Στη Χώρα θα βρεις μικρά καφέ, παραδοσιακά εστιατόρια, ψαροταβέρνες και μπαράκια. Στην Κύθνο δεν θα πας για την νυχτερινή διασκέδαση, μιας και ποτέ δεν ήταν γνωστή για αυτό.

Στο νησί θα βρεθείς για την απίστευτη ενέργεια του και τους φιλόξενους ανθρώπους του που θα σε κάνουν αμέσως να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο χωριό σου.

Δεν είναι τυχαίο πως όσοι πάνε στην Κύθνο, πάντα θα επιστρέφουν σε αυτή.

Και τι τρώμε;

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως στην Κύθνο ενδέχεται να πάρεις κάποια κιλά αφού το φαγητό της είναι ασυναγώνιστο και αρκετά οικονομικό.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις παραδοσιακά φημισμένα λουκάνικα, λευκό τυρί, μιας και εκεί παράγεται το τρίμμα και η κοπανιστή, παξιμάδια, κάπαρη και φυσικά αμυγδαλωτά.

Στην Κύθνο παράγεται θυμαρίσιο μέλι, το οποίο χαίρει τον τίτλο ενός εκ των καλύτερων παγκοσμίως. Για τα φρέσκα ψαράκια, που θα βρεις σε κάθε ψαροταβέρνα, δεν χρειάζεται να το προτείνουμε καν.

Για τους λάτρεις των σπορ

Η Κύθνος ενδείκνυται για καταδυτικές εξορμήσεις και διαθέτει μια καταπληκτική ομάδα που θα βρεις στην περιοχή των Λουτρών και θα σε κατατοπίσει για τα πάντα. Επίσης όσοι αγαπούν το ψάρεμα, στο νησί θα βρουν πλούσιους βυθούς.

Η Κύθνος δεν είναι προορισμός μόνο για σύντομες εξορμήσεις, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, λόγω της κοντινής με την Αθήνα απόστασης.

Το νησί αυτό θέλει εξερεύνηση και πρέπει να του αφιερωθείς. Το σίγουρο είναι πως θα το ερωτευτείς κι εσύ.

Όλες οι ειδήσεις

Katy Perry και Orlando Bloom: Χωρισμός, γάμος και διακοπές στην Πελοπόννησο

Ξεσπά η Κατερίνα Καινούργιου: «Γιατί ακολουθείτε τον δολοφόνο της Καρολάιν στο Instagram;»

Αιμίλιος Χειλάκης: Όταν ήμουν σερβιτόρος ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε ολόκληρο μηνιάτικο σε πουρμπουάρ

Αιμιλιάνο Μάρκου: Το μοντέλο του GNTM στην επίδειξη των Dolce & Gabbana στο Μιλάνο

ΛαύριονησιάΚύθνοςΑιγαίο