Travel|10.07.2021 20:03

Αυτά είναι τα 10 πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2021 – Η θέση της Ελλάδας

Newsroom

Τη λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2021 δημοσίευσε η Henley Passport Index η οποία εδώ και 15 χρόνια διαμορφώνει τον συγκεκριμένο κατάλογο. Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψιν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Πρωτιά για την Ιαπωνία

Για μια ακόμα χρονιά, η Ιαπωνία κατακτά την κορυφή, με το διαβατήριό της να εξασφαλίζει πρόσβαση χωρίς βίζα, ή βίζα κατά την άφιξη, σε 193 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, στην έκθεση σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η διεθνής κινητικότητα έφτασε μόλις στο 12% των προ - κορονοϊού δεδομένων, γεγονός που σηματοδοτεί πως ακόμα κι αν κάποιος είχε στα χέρια του ένα ισχυρό διαβατήριο, ήταν δύσκολο να κάνει ταξίδια.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση αυτή την ώρα σε λιγότερους από 80 προορισμούς - περίπου το ίδιο με την Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στην 71η θέση της κατάταξης (ενώ οι Σαουδάραβες έχουν σήμερα ταξιδιωτική πρόσβαση σε μόλις 58 προορισμούς).

Οι 10 πρώτες θέσεις στη λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις. Η Σιγκαπούρη παραμένει στη δεύτερη θέση και η Νότια Κορέα μαζί με την Γερμανία στην τρίτη.

Η χώρα μας φιγουράρει στην όγδοη θέση ενώ δίπλα της βρίσκονται η Νορβηγία, η Τσεχία και η Μάλτα. 

Το top 10 των πιο ισχυρών διαβατηρίων

  1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
  3. Γερμανία, Νότια Κορέα (191 προορισμοί)
  4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (190 προορισμοί)
  5. Αυστρία, Δανία (189 προορισμοί)
  6. Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία (188 προορισμοί)
  7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (187 προορισμοί)
  8. Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα, Νορβηγία (186 προορισμοί)
  9. Αυστραλία, Καναδάς (185 προορισμοί)
  10. Ουγγαρία (184 προορισμοί)

Και τα χειρότερα

  1. Βόρεια Κορέα
  2. Νεπάλ
  3. Παλαιστίνη
  4. Σομαλία
  5. Υεμένη
  6. Πακιστάν
  7. Συρία
  8. Ιράκ
  9. Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Henley & Partners, δρ Κρίστιαν Χ. Κάελιν, είναι αβέβαιο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά είναι προφανές ότι οι μετακινήσεις παγκοσμίως θα επηρεαστούν αρνητικά ολόκληρο το τρέχον έτος.

«Σε πολλές χώρες έχουν εγερθεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα διαχείρισης μιας παγκόσμιας κρίσης με αποτέλεσμα να εναγκαλίζονται πιο εσωστρεφείς προτεραιότητες. Η αυξανόμενη απο-παγκοσμιοποίηση θα έχει αναμφίβολα βαθιές συνέπειες προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας κινητικότητας και περιορισμούς στις ελευθερίες των ανθρώπων», τόνισε προσθέτοντας ότι η η ανάγκη των ανθρώπων να επεκτείνουν τις επιλογές στέγασης και διαβατηρίων είναι σαφέστερη παρά ποτέ, σύμφωνα με το CNN.

ΣιγκαπούρηΙαπωνίαδιαβατήριαΚορονοϊόςταξίδια