Travel|22.07.2021 07:09

Τιμές-όνειρο, εξωτικές διακοπές! Τι γίνεται φέτος με τα Κουφονήσια;

Newsroom

Όταν σκεφτόμαστε το σύμπλεγμα των Κυκλάδων για τις διακοπές μας, το μυαλό μας πηγαίνει στις πιο δημοφιλείς και προβεβλημένες επιλογές. Λογικό από τη μία, όμως από την άλλη, επιμένουμε να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα κάποια νησιά που έχουν να μας δώσουν πολλά, σε καλές τιμές και μακριά από τον μαζικό τουρισμό.

Τα Κουφονήσια πασχίζουν να το αλλάξουν αυτό. Και τα τελευταία καλοκαίρια έχουν καταφέρει να πετύχουν αξιοσημείωτη άνοδο στον τουρισμό τους, προσελκύοντας ταξιδιώτες που επιλέγουν καλοκαίρια καταγάλανης ομορφιάς, ραστώνης και γαλήνης.

Τα δύο μικρά νησιά, Άνω και Κάτω Κουφονήσι, περιλαμβάνονται στις Μικρές Κυκλάδες και φημίζονται για τα καταγάλανα νερά τους και το απίστευτης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Το Κάτω Κουφονήσι είναι ένας απομονωμένος προορισμός, που δεν προσφέρει παροχές και «ζει» το καλοκαίρι από τους campers που το επιλέγουν για κατασκήνωση σε πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης. Παρόλα αυτά, μπορείς να δεις τις πανέμορφες ομορφιές και να κολυμπήσεις στα παρθένα νερά του κάνοντας βόλτα με το καϊκάκι.

Και ύστερα έρχεται το Πάνω Κουφονήσι, ο εξαιρετικός προορισμός για σένα, αν αυτό που θες για τις διακοπές σου είναι έναν μικρό τόπο, με κρυστάλλινα νερά, μακριά από το αστικό τοπίο, αλλά και με όλες τις ανέσεις.

YouTube/G-Safy

Οι δαντελωτές καταγάλανες παραλίες είναι σίγουρα το δυνατότερο στοιχείο και εκείνο που θα σε μαγέψει στα Κουφονήσια. Όποια παραλία και αν επιλέξεις, η μία είναι καλύτερη από την άλλη και θα το καταλάβεις από την ώρα που θα δεις το πλοίο να φτάνει στο όμορφο λιμανάκι του.

Οι παραλίες δεν έχουν φυσική σκιά και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι οργανωμένες. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πως πρέπει να βρεθείς εκεί μόνο αν έχεις αποφασίσει να αφήσεις πίσω τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα νησί κοσμοπολίτικο. Στις ακτές φτάνεις με τη λάντζα ή με τα πόδια και ενδείκνυται να έχεις μαζί σου ομπρέλα και καρεκλάκια, ώστε να μην ταλαιπωρηθείς.

Πού κολυμπάμε

Η Άμμος είναι η πρώτη παραλία που συναντάς φτάνοντας στο Πάνω Κουφονήσι, με μεγάλο πλεονέκτημα πως είναι καλυμμένη από τα μελτέμια των Κυκλάδων. Ο Φανός είναι μια αμμουδερή παραλία που διαθέτει και εστιατόριο για φαγητό και ποτό, ενώ η Ιταλίδα είναι η πιο τροπική παραλία των Κυκλάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τα νερά που είναι κυριολεκτικά διάφανα.

Η Πισίνα πήρε το όνομα της για προφανείς λόγους, μιας και είναι ένα άνοιγμα των βράχων που θυμίζει πισίνα. Τέλος, το Πορί είναι η πιο διάσημη και για πολλούς η πιο όμορφη παραλία που έχουν συναντήσει στην Ελλάδα, με χρυσή αμμουδιά και καταπράσινα νερά που κάνουν το τοπίο εξωτικό.

YouTube/G-Safy

Στα βορειοανατολικά του νησιού και δίπλα στο Πορί, πάρε μάσκα και αναπνευστήρα και πήγαινε να ανακαλύψεις τις σπηλιές του Ξυλομπάτη, με τον μαγευτικό βυθό. Θα χρειαστεί να μπεις στη λάντζα γιατί η πρόσβαση είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο.

Τι τρώμε, πού κοιμόμαστε

Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρεις καταπληκτικά μικρά ταβερνάκια που θυμίζουν πως έχουν βγει από παλιά ελληνική ταινία. Οι τιμές καταπληκτικές, το ψάρι φρέσκο - φρέσκο και ό,τι επιλέξεις θα είναι αγνό, σαν να τρως στην κουζίνα του σπιτιού σου.

Για τη διαμονή σου θα βρεις καταλύματα, αλλά πρέπει να προνοήσεις γιατί τις περισσότερες φορές είναι λιγότερα από τη ζήτηση, οπότε πρέπει να βιαστείς.

Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ανακάλυψε στις Μικρές Κυκλάδες, σε μια εποχή που όλοι μας έχουμε ανάγκη κάτι διαφορετικό. Τοπία παραδεισένια, νερά κρυστάλλινα και αίσθηση ελευθερίας. Πίστεψε μας από το πρώτο λεπτό εκεί θα έχεις ξεχάσει τι σημαίνει προβλήματα, μποτιλιάρισμα, στρες και άγχος.

Μήπως φέτος να επιλέξεις κι εσύ τα Κουφονήσια;

ΚουφονήσιαΚυκλάδες