Travel|11.08.2021 07:10

Ψαρά: Το νησί των «εναλλακτικών» με τις 40 παραλίες είναι πιο παρεξηγημένο από ό,τι πίστευες

Newsroom

Στα βορειοδυτικά της Χίου βρίσκεται μια μικρή μπλε κουκίδα που ενώ από το ευρύ κοινό και τους χιλιάδες τουρίστες που καταφτάνουν στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι παραμένει ανεξερεύνητη, το όνομά της το γνωρίζεις καλά από τα μαθητικά σου χρόνια.

Τα Ψαρά με την «ολόμαυρη ράχη» που σου εντύπωσε στο μυαλό ο Διονύσιος Σολωμός με το πασίγνωστο ποίημά του «Η Καταστροφή των Ψαρών», είναι ένας τόπος τόσο ευλογημένος, όσο μόνο κάποιος που έχει χορτάσει την αύρα τους μπορεί να αισθανθεί στο πετσί του. Ένα στολίδι τόσο υπέροχο, που δικαίως θεωρείται άψογη επιλογή για όσους ψηφίζουν διακοπές ήρεμες και απόλυτα χαλαρωτικές.

Τα -αντικειμενικά- παρεξηγημένα Ψαρά είναι ένα νησί άγονης ομορφιάς, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από νεολαία που θέλει να βιώσει αυτό που λένε «διακοπές στη φύση» στο έπακρο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τη φήμη που του πρέπει.

Και είναι πραγματικά άδικο.

Δεν είναι ψέμα, σαφώς, πως πριν επισκεφτείς τα Ψαρά πρέπει να ξεχάσεις όλα όσα πίστευες πως θα συναντήσεις, μιας και το νησί εκτός από δαντελωτές και ατελείωτες παραλίες, έχει να προσφέρει και νυχτερινή ζωή που κρατάει τον παλμό ζωντανό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πού κολυμπάμε

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, όμως τα Ψαρά διαθέτουν πληθώρα πανέμορφων παραλιών και επιλογών για κολύμπι, με κάθε μία να είναι πανέμορφη και ιδιαίτερη για τον δικό της λόγο.

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 40 παραλίες περίπου θα κληθείς να ανακαλύψεις στο μικρό νησάκι των Ψαρών, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ολόκληρο σχεδόν μια παραλία.

Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι η Ψιλή Άμμος, με κύριο χαρακτηριστικό της τα καταγάλανα νερά και την ολόχρυση άμμο. Στα νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκεται ο Κάτω Γυαλός που είναι η καλύτερη ακτή για να επιλέξεις, αν έχεις πάει διακοπές με το άλλο σου μισό. Τέλειο ηλιοβασίλεμα, μεθυστική θέα και ένας κολπίσκος που μπορεί να σας επιτρέψει ακόμα και να κολυμπήσετε μόνοι σας. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;

Από την άλλη, η Σπιτάλια είναι η πιο εξωτική παραλία του νησιού, αφού τα νερά της είναι απόλυτα διαυγή και τα βοτσαλάκια της ολόλευκα.

Η Λαζαρέτα είναι η πιο δημοφιλής ακτή των Ψαρών και εκείνη που αναμφίβολα δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς.

Αν έχεις στο μυαλό σου διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να δώσεις φέτος τη θετική σου ψήφο στα πανέμορφα Ψαρά, πρέπει να βιαστείς, αφού το νησί έχει λίγα καταλύματα και κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτείς αρκετά να βρεις αυτό που ακριβώς ψάχνεις στην καρδιά του Αυγούστου.

Αν πάλι είσαι λάτρης του ελεύθερου κάμπινγκ, τα Ψαρά έχουν τεράστια παράδοση στο και σε αυτό, με τον τουρισμό τους να στηρίζεται κυρίως στους campers.

Τα Ψαρά είναι -σα να λέμε- προορισμός που ενδείκνυται για «εναλλακτικό» τουρισμό και όλους εκείνους που έχουν μία αδυναμία στους άγονους και ιδιαίτερους τόπους.

Το μόνο βέβαιο;

Διακοπές σαν κι αυτές που θα κάνεις στα Ψαρά, σίγουρα δεν θα βρεις αλλού!

ελληνικά νησιάΨαρά