Travel|25.09.2021 15:40

Καστοριά: Το νεολιθικό Δισπηλιό και τα μυστικά του

Newsroom

Ο νεολιθικός οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 όταν η στάθμη της λίμνης κατέβηκε και εμφανίστηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Στο αρχαιολογικό πάρκο έχει δημιουργηθεί μία πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού με οκτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη τον οποίο απαθανάτισε η Βάσω Βασιλαδιώτη.

Μια ανάσα δρόμος χωρίζει την Καστοριά από το Δισπηλιό κι όμως σε μεταφέρει πολύ μακριά, στα βάθη της προϊστορίας. Ο Λιμναίος Νεολιθικός Οικισμός του Δισπηλιού, πιστό αντίγραφο προϊστορικού οικισμού της 6ης π.Χ χιλιετίας, ξεδιπλώνει εμπρός στα έκπληκτα μάτια σου την καθημερινότητα αυτής της τόσο μακρινής εποχής και σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις την επινοητικότητα και την δύναμη επιβίωσης των ανθρώπων της.

carnetdevoyage.gr/Bάσω Βασιλαδιώτη

Ο οικισμός βρίσκεται στην θέση «Νησί» στις νότιες όχθες της λίμνης της Καστοριάς. Τα ίχνη του ήρθαν στο φως όταν η στάθμη των νερών υποχώρησε και η Ορεστειάς, η πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αποκάλυψε το αρχέγονο μυστικό της κατοίκησής της. Τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ήταν πολλά και σημαντικά κι έδωσαν την ιδέα στους αρχαιολόγους, να δημιουργήσουν ένα «ανοιχτό μουσείο», ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα δει στο φυσικό τους χώρο.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Καστοριά