Travel|10.10.2021 07:28

Καλάβρυτα στην καρδιά του φθινοπώρου: Ο προορισμός που φέτος θα σαρώσει τα πάντα

Newsroom

Το φθινόπωρο είναι εδώ και όσο και αν το αρνούμαστε, ο καιρός έχει ήδη αρχίσει να χαλάει, η ζακετούλα το βράδυ είναι ανάγκη επιτακτική και σαν κάπως να θαμπώνουν οι καλοκαιρινές αναμνήσεις.

Αν το δεις διαφορετικά, το φθινόπωρο είναι ίσως η πιο ωραία εποχή του χρόνου. Τα φύλλα κιτρινίζουν, η φύση οργιάζει, δεν έχει ούτε κρύο, ούτε ζέστη και τώρα είναι που οι αυριανοί top χειμωνιάτικοι προορισμοί, είναι άκρως οικονομικοί και σχεδόν… άδειοι.

Αυτό σημαίνει πως είναι η απόλυτη ευκαιρία για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα να αποδράσετε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας χωρίς το άγχος του αν θα βρείτε δωμάτιο στο κατάλυμα που σας αρέσει ή αν θα αναγκαστείτε να συνωστιστείτε για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας. Είπαμε, αυτήν την εποχή όλα είναι δυνατά.

Ένα από τα μέρη που πρέπει να ανακαλύψεις μέσα στον Οκτώβρη είναι τα Καλάβρυτα, ο κοντινός χειμερινός προορισμός που μπαίνει άνετα στην τριάδα των δημοφιλέστερων για τους Αθηναίους.

Η πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά των Αροανίων και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 750 μέτρων, ενώ μόλις στα 30 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το Διακοπτό. Στα Καλάβρυτα βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός του διάσημου Διακοπτού, που αν δεν έχεις κάνει τη διαδρομή του, πρέπει να μπει στο πρόγραμμά σου, καθώς θα σου εξασφαλίσει μία υπέροχη εμπειρία και θέα ανεπανάληπτη.

Το μέρος πήρε το όνομα του από τις λέξεις «Καλές Βρύσες», μιας και στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με τρεχούμενο νερό.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι θεωρητικές πληροφορίες που θα λες στους φίλους σου κατά τη διάρκεια του περίπου 3ωρου ταξιδιού από την Αθήνα προς τα Καλάβρυτα.

Πεζοπορία

Στα Καλάβρυτα θα βρεις πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, για αρχάριους αλλά και για πιο προχωρημένους. Η διαδρομή ανάμεσα στα πλατάνια είναι εξαιρετική. Πρόκειται για ένα μέρος που έχει την τιμητική του από ομάδες. Ρωτώντας τους ντόπιους θα ενημερωθείς ποιο μονοπάτι πρέπει να πάρεις, ανάλογα με την ανάγκη σου και το ποια αξιοθέατα επιθυμείς να δεις. Εσύ φρόντισε να έχεις μαζί αθλητικά παπούτσια, άνετα και ζεστά ρούχα και μπαταρία στο κινητό για άπειρες φωτογραφίες.

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας

Το πιο διάσημο σημείο των Καλαβρύτων είναι φυσικά το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το οποίο χτίστηκε το 961 μ.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ λειτουργούσε και ως κρυφό σχολειό. Πλέον, το μοναστήρι έχει μουσειακή αξία και πραγματικά μια επίσκεψη επιβάλλεται.

Τι τρώμε;

Το ορεινό χωριό εκτός από τα κρεατικά του, φημίζεται και για τα τυριά του. Μη φύγεις από τα Καλάβρυτα χωρίς να δοκιμάσεις φορμαέλα και φέτα Καλαβρύτων, ενώ μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το ψωμί των ξυλόφουρνων. Στα Καλάβρυτα θα βρεις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, οπότε άσε τη μυρωδιά και το ένστικτο να σε οδηγήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φας πολύ, καλά και σχετικά οικονομικά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, να διήμερο στα Καλάβρυτα αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για να σπάσει στη μέση την κουραστική εποχή που ξεκινάει. Φρόντισε να αναγνωρίσεις αυτόν τον κατάφυτο τόπο που αυτή την εποχή βρίσκεται στην πιο ωραία εποχή του και θα αποζημιωθείς.

Καλάβρυτα