Travel|11.10.2021 06:52

Η Αράχωβα «των ψαγμένων», στη μισή τιμή: Ο ειδυλλιακός χειμερινός προορισμός για μίνι αποδράσεις ανάμεσα στα πεύκα και τα έλατα

Newsroom

Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των σύντομων αποδράσεων, μιας και η επιθυμία για μία ανάσα ξεκούρασης λίγο πριν μπούμε στην καρδιά του χειμώνα, είναι εντονότατη. Το μυαλό μας, βλέπεις, είναι ακόμα στο καλοκαίρι.

Ταξίδι δεν σημαίνει απαραίτητα να φτιάξεις βαλίτσα και να μπεις στο αεροπλάνο, αφού ακόμα και ένα ωραίο διήμερο κοντά στην Αθήνα, μέσα στη φύση και μακριά από τη βουή της πόλης, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να αλλάξεις παραστάσεις και να ξεφύγεις για λίγο από τη ρουτίνα, γνωρίζοντας παράλληλα καλύτερα τη χώρα σου και τα κρυμμένα της διαμάντια.

Μία εξαιρετική ιδέα για χαλαρές και ξεκούραστες μίνι διακοπές, μακριά από τους πολυδιαφημισμένους προορισμούς, είναι το ορεινό χωριό Ζαρούχλα, που βρίσκεται στην ορεινή Ακράτα του νομού Αχαΐας και απέχει κάτι λιγότερο από 2,5 ώρες, από το κέντρο της Αθήνας.

Θυμήσου αυτό το όνομα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος προορισμός έχει αρχίσει να θεωρείται «η Αράχωβα των ψαγμένων».

Η διαδρομή

Η μία ώρα οδήγησης, περιλαμβάνει ανάβαση σε βουνό με στροφές, γεγονός που σίγουρα θα σε ταλαιπωρήσει. Και μπορεί η παραπάνω πληροφορία να σε αποθαρρύνει, όμως πίστεψέ το, τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στην πλατεία του χωριού, θα ανταμειφθείς και με το παραπάνω.

Η ομορφιά και το βαθύτερο νόημα της περιοχής, κρύβεται στην παράδοση που διατηρείται αναλλοίωτη και θυμίζει τόπο άλλης εποχής, ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός το φθινόπωρο και τον χειμώνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού θα νιώσεις απευθείας να γίνεσαι ένα με τη φύση. Σημαντικό στοιχείο είναι πως το αυτοκίνητο δεν θα το κουνήσεις ποτέ, μέχρι να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη. Εκεί θα δεις μια πλατεία χωριού βγαλμένη από καρτ ποστάλ και δρομάκια μέσα στα έλατα και τα πεύκα.

Τι θα δεις

Αν και η Ζαρούχλα ενδείκνυται πλήρως για χαλάρωση, φαγητό και τσίπουρο -θα μπεις από την πρώτη στιγμή στο νόημα!- δεν πρέπει να παραλείψεις τους ωραίους περιπάτους που χαρίζει αυτό το κατάφυτο μέρος.

Πόσες φορές έχεις την ευκαιρία να περπατάς ανάμεσα σε ψηλά πλατάνια, έλατα και ρυάκια; Πιο συγκεκριμένα, πόσες φορές βρίσκεσαι σε μέρη που νιώθεις πως συναντάς σε άλλο πλανήτη και όχι απλώς λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα;

Περπατώντας περίπου για μισή ώρα σε ένα πανεύκολο και βατό μονοπάτι, το οποίο ενδείκνυται ακόμα και για μικρά παιδιά, θα φτάσεις στο παλιό και πανέμορφο παραδοσιακό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Μία βόλτα που αξίζει να κάνεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι να δεις την όμορφη και ειδυλλιακή λίμνη Τσιβλού, η οποία ειδικά αυτή την εποχή είναι αριστούργημα. Βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Ακράτα – Ζαρούχλα και μπορείς να την απαθανατίσεις είτε πηγαίνοντας, είτε κατά την επιστροφή σου.

Ένα χωριό πετρόχτιστο, γεμάτο με παραδοσιακούς ξενώνες, γραφικά ταβερνάκια, πηγές και δέντρα, θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις στο έπακρο το βουκολικό στοιχείο που στην εποχή μας πάει με πείσμα κόντρα στην πεζή καθημερινότητα.

Και το καλύτερο;

Πρόκειται για έναν άκρως οικονομικό προορισμό, που με τους φιλόξενους ανθρώπους του, καταφέρνει να δημιουργεί ένα ισχυρό όνομα στον τουρισμό της περιοχής. Το μόνο σίγουρο είναι πως την Ζαρούχλα επιβάλλεται να την απολαύσεις τον φετινό χειμώνα, πριν καταλήξει να είναι πράγματι… η νέα Αράχωβα.

ΖαρούχλαΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί