Travel|20.10.2021 09:20

Στυμφαλία, μία λίμνη – όνειρο 90 λεπτά από την Αθήνα

Newsroom

Μετά από 90 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση προς την Κόρινθο, βρίσκεται ένας πανέμορφος τόπος που περιμένει τους κατοίκους της πρωτεύουσας για μονοήμερες ή και ολιγοήμερες αποδράσεις αν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν αυτήν την πολυτέλεια τέτοια εποχή.

Η μυθική λίμνη Στυμφαλία είναι μία από τις σημαντικότερες φυσικές λίμνες των Βαλκανίων αλλά -παραδόξως- λίγο υποτιμημένη από τους Έλληνες, ίσως λόγω της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα. Μέγα λάθος.

Αν δεν έχεις βρεθεί στον πανέμορφο και γαλήνιο αυτό υδροβιότοπο, μια εκδρομή αξίζει να μπει σύντομα στο πρόγραμμα σου κι αυτό διότι το μέρος είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές και χειμερινές περιπέτειες στη φύση με καλή παρέα.

Η τοποθεσία

Η Στυμφαλία είναι «αγκαλιασμένη» από τους ορεινούς όγκους του Ολιγυρτού, της Μικρής και της Μεγάλης Ζήριας και του Γερόντιου, γεγονός που κατευθείαν, στη θέα και μόνο σε κάνει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι λίγη ώρα μακριά από την Αθήνα.

Το τοπίο συγκρίνεται εύκολα με τα πιο όμορφα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας χάρη στην ιδιαίτερη τοποθεσία και την υπέροχη θέα από κάθε γωνιά του.

Οι τρομερές Στυμφαλίδες όρνιθες, τα πουλιά εκείνα με τα χάλκινα ράμφη, που εξολοθρεύτηκαν από τον Ηρακλή σε έναν από τους άθλους του, κατοικούσαν εκεί. Από την άλλη, ο Παυσανίας, αρχαίος περιηγητής, μαγεύτηκε από το μέρος και τον πλούτο της αρχαίας Στυμφάλου και τις έπλεξε το εγκώμιο σε πολλά έργα του.

Τα χωριά γύρω από τη λίμνη

Αν έχεις αποφασίσει να συνδυάσεις την βόλτα σου στη λίμνη με διανυκτέρευση, τα γύρω χωριά θα σε ενθουσιάσουν. Το χωριό Κεφαλάρι ακουμπά στις παρυφές της Ζήρια και φημίζεται για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο της πλατείας. Στο χωριό θα βρεις δύο όμορφους, παραδοσιακούς ξενώνες, φρόντισε όμως να έχεις κάνει κράτηση από νωρίς. Λίγο πιο μακριά, στον οδικό άξονα που συνδέει το Κιάτο με την Καστανιά θα βρεις τα χωριά Κιόνια και Καρτέρι.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος

Συνδύασε την εκδρομή σου στη Στυμφαλία, με μία επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος.

Το  μουσείο που έχει καταπληκτική θέα στη λίμνη στοχεύει στην οικολογική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, ενημερώνοντας για το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις ακόμα μια κρυμμένη ομορφιά του τόπου μας. Η λίμνη Στυμφαλία, βλέπεις, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να καταφέρεις να χαρείς τη θέα της φύσης με όλες σου τις αισθήσεις.

Μιάμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας χρειάζεσαι και καλή παρέα. Δεν αξίζει τον κόπο;

Όλες οι ειδήσεις

«Ασπίδα» διπλωματίας στην τουρκική προκλητικότητα: Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη

Rapid test σε ιδιωτικό τομέα: Ψηφιακοί έλεγχοι και αυτόματα πρόστιμα για τους παραβάτες

#Justice4ZakZackie: 3 χρόνια μετά, ζητείται δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο

Δακτύλιος 2021: Αλλάζει ριζικά η Αθήνα από 25 Οκτωβρίου - Τα όρια στον χάρτη

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμούς συνεδρίου το Πολιτικό Συμβούλιο – Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

λίμνη Στυμφαλία