Travel|28.01.2019 13:13

Σάλτσμπουργκ: Μελωδίες, σοκολάτες και χιονισμένα κάστρα

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ή Ζάλτσμπουργκ όπως είναι η πιο σωστή προφορά του, μια πόλη στη δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομώνυμου ομόσπονδου κρατιδίου, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, κάθε χρόνο, όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή της Σάλτσμπουργκερ Λαντ, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στη λεκάνη του ποταμού Σάλτσαχ, συνορεύει με τη Γερμανία και με τις αυστριακές επαρχίες του Τιρόλο, της Ανω Αυστρίας, της Στυρίας και της Καρινθίας.

Η πόλη της «Μελωδίας της Ευτυχίας», κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού, στο Σάλτσμπουργκ γυρίστηκε η χολιγουντιανή ταινία, παραγωγής 1965, βραβευμένη με 5 βραβεία Οσκαρ. Γυρίσματα της ταινίας είχαν πραγματοποιηθεί στους κήπους Mirabell, στο Felsenreitschule, στο Schloss Leopoldskron και σε άλλα σημεία ενώ περισσότεροι από 300.000 τουρίστες επισκέπτονται την αυστριακή πόλη, κάθε χρόνο, με αφορμή τη «Μελωδία της Ευτυχίας».

Είναι η γενέτειρα του διάσημου μουσικοσυνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (γεννήθηκε 27/1/1756 και απεβίωσε 5/12/1791 στη Βιέννη), εκεί, όπου, θα δείτε και θα επισκεφτείτε το σπίτι/μουσείο του, τη νεότερη κατοικία, θα ακούσετε κονσέρτα, θα γευτείτε σοκολατάκια Μότσαρτ, θα πιείτε ζεστά ροφήματα σε κούπες Μότσαρτ, θα δειπνίσετε υπό τους ήχους Μότσαρτ, ο ανδριάντας του οποίου βρίσκεται στην πλατεία Mozart, από το 1842.

Στα βασικά αξιοθέατα του Σάλτσμπουργκ, αναμφίβολα είναι το φρούριο Hohensalzburg, που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη, έχοντας πανοραμική θέα τόσο προς την πόλη όσο και προς τις κορυφές των Αλπεων. Το φρούριο, που μετράει 900 και πλέον χρόνια, χτίστηκε για να προστατεύει το πριγκιπάτο και τους αρχιεπισκόπους από εχθρικές επιθέσεις. Από το 1892, έχετε τη δυνατότητα να φτάσετε στο φρούριο  είτε με τα πόδια (διαδρομή περίπου 15 λεπτών), είτε με το τελεφερίκ. Ωρες λειτουργίας του φρουρίου, καθημερινά 09.30 – 17.00. Βασικό εισιτήριο 12,90 ευρώ (ενήλικας), 7,40 ευρώ (παιδιά 6-14 ετών), 28,60 ευρώ (οικογενειακό). Με την Salzburg Card έχετε ελεύθερη είσοδο για μια φορά και γρήγορη πρόσβαση (www.salzburg-burgen.at).

Στο Mozarteum, ένα από τα σημαντικότερα ωδεία της Ευρώπης, το οποίο λειτουργεί από το 1870, βρίσκονται τα γραφεία του Ιδρύματος Mozarteum, δυο από τις πιο όμορφες αίθουσες συναυλιών της πόλης, η Βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας καθώς και το διάσημο «Magic Flute House».

Και μην ξεχνάτε, βεβαίως, ότι το Σάλτσμπουργκ των 150.000 κατοίκων, φιλοξενεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ Οπερας, Θεάτρου και Κονσέρτων στην Ευρώπη, το οποίο κάθε καλοκαίρι προσελκύει περισσότερους από 250.000 φίλους της μουσικής και του πολιτισμού απ' όλον τον κόσμο. Φέτος, το Salzburg Festival πραγματοποιείται για 99η φορά, διάρκειας 43 ημερών, από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, παρουσιάζοντας 199 παραστάσεις.

Είναι και το παλάτι Hellbrunn με τα περίτεχνα σιντριβάνια, το οποίο λειτουργεί Απρίλιο – Νοέμβριο, ο ζωολογικός κήπος με τουλάχιστον 1.200 ζώα (www.salzburg-zoo.at), τα μουσεία Μοντέρνας Τέχνης, Φυσικής Ιστορίας κ.ά.

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης

Διασχίζοντας τη γέφυρα Makart steg, περνάτε στην αριστερή όχθη του ποταμού Σάλτσαχ και κατευθύνεστε στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Η Getreidegasse, αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους με τις χαρακτηριστικές σιδερένιες επιγραφές, με εμπορικά καταστήματα και επώνυμες αλυσίδες, γκαλερί, καφέ, πανδοχεία, σπίτια με όμορφες πόρτες, πολλά από τα οποία αναγράφουν την χρονολογία ζωής τους. Ωστόσο, αποτελεί πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη, και για έναν ακόμη λόγο: στο νούμερο 9, στο Hagenauer Haus, βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, στις 27 Ιανουαρίου 1756. Οι γονείς του ζούσαν εκεί, επί 26 χρόνια, από το 1747, σε ένα διαμέρισμα του 3ου ορόφου, ενώ το 1773, μετακόμισαν όλοι μαζί στην κατοικία Mozart. Στις μέρες μας, το σπίτι μουσείο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα επισκέψιμα μουσεία στην Αυστρία.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Παλιό Δημαρχείο, ενώ πιο πάνω, στην Alter Markt (Παλιά αγορά), είναι το πιο φημισμένο καφέ της πόλης, το «Cafe Tomaselli» (στο νούμερο 9) με ιστορία 300 και πλέον ετών. Ανοιχτό από το πρωί, για πρωινό, αλλά και γλυκά, καφέ – εκεί άλλωστε έπινε τον καφέ του και ο Μότσαρτ-, σνακ. Το Café Tomaselli είναι το μοναδικό στο Σάλτσμπουργκ που εξακολουθεί να τηρεί την παράδοση με τις σερβιτόρες, ντυμένες με λευκές ποδιές, να κρατούν δίσκο με γλυκές λιχουδιές, και να σερβίρουν τους πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη παραγγείλει τον καφέ τους και επιθυμούν τη συνοδεία ενός γλυκού (σ.σ. είναι οι λεγόμενες Kuchendamen).

Απέναντι, θα δείτε ένα ακόμη φημισμένο καφέ, το «Cafe Konditorei». Πολυσύχναστες και οι πλατείες Residenzplatz και Kapitelplatz, ενώ επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο DomQuartier ένα σύνολο πολιτιστικών αξιοθέατων με τα μπαρόκ δωμάτια της Παλαιάς Κατοικίας, το  μουσείο του Καθεδρικού ναού, συλλογές με μπαρόκ τέχνη κ.ά.

Στα must και η αγορά τροφίμων Grünmarkt, η οποία λειτουργεί από το 1857, στην Universitätsplatz και καθημερινά την επισκέπτονται κάτοικοι και τουρίστες. Τα Σάββατα, η αγορά απλώνεται και στο Wiener-Philharmoniker-Gasse, και αποτελεί σημείο συνάντησης. Εκτός από τα τρόφιμα, θα βρείτε και καντίνες με διαφόρων τύπων λουκάνικα, αναμνηστικά και διακοσμητικά της περιοχής κ.ά.

Και σκι

Η παραμονή σας στο Σάλτσμπουργκ μπορεί να συνδυαστεί και με ημερήσια εκδρομή για σκι, στο Flachau (80 χλμ.), στην διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή «Snow Space Salzburg», με τις 65 πίστες 120 χλμ. όλων των κατηγοριών και τα 45 λιφτ.

Το ski resort «Snow Space Salzburg» ενώνει τα χωριά  Flachau, Wagrain, St. Johann-Alpendorf. Η μεταφορά γίνεται δωρεάν από το Σάλτσμπουργκ με το Ski Shuttle, διαδρομή περίπου μία ώρα. Τιμή λιφτ, για 3 ώρες 40,50 ευρώ (ενήλικας), από τις 11.00 π.μ. 49 ευρώ, από τις 12 μ.μ. 42,50 ευρώ, ημερήσιο 53 ευρώ (www.snow-space.com).

*ΕΒΔΟΜΑΔΑ MOZART, ήδη από τις 24 Ιανουαρίου, έως τις 3 Φεβρουαρίου, το κορυφαίο φεστιβάλ Mozart στον κόσμο, με πρόγραμμα κλασικής μουσικής. Το Mozarteum Foundation Salzburg φιλοξενεί την εβδομάδα Mozart κάθε χρόνο, από το 1956, προς τιμήν του διάσημου μουσικού, και η πόλη τον τιμάει ανήμερα της ημέρας των γενεθλίων του, 27 Ιανουαρίου (www.mozarteum.at).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Μόναχο ή Βιέννη και από εκεί με αυτοκίνητο ή τρένο. Από Μόναχο θα διανύσετε 180 χλμ., ταξίδι 1 ώρας και 45 λεπτών, ή μιάμιση ώρα με τρένο. Από το αεροδρόμιο της Βιέννης, οδικώς (ταξίδι 3 ώρες) ή με απευθείας σύνδεση με τρένο, ταξίδι επίσης 3 ωρών (www.oebb.at). Το αεροδρόμιο του Salzburg W. A. Mozart είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αυστρίας.

-Διαμονή: Για τη διαμονή σας λειτουργούν πολυτελή και παραδοσιακά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, διαμερίσματα, hostels, στα περίχωρα φάρμες, bed & breakfast κτλ.

-Salzburg Card: Αγοράζοντας την Salzburg Card έχει ελεύθερη είσοδο στα αξιοθέατα της πόλης, σε μουσεία, ΜΜΜ, εκπτώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις γρήγορη είσοδο χωρίς να περιμένετε στις ουρές κτλ. Η κάρτα 24 ωρών κοστίζει 26 ευρώ (ενήλικας), 13 ευρώ (παιδί), 48 ωρών 34 ευρώ και 17 ευρώ αντίστοιχα, των 72 ωρών 39 ευρώ και 19,5 ευρώ αντίστοιχα (www.salzburg.info).

-Τουριστικές Πληροφορίες: Για οποιαδήποτε πληροφορία, θα εξυπηρετηθείτε στα δυο γραφείο τουριστικών πληροφοριών του Σάλτσμπουργκ. Το ένα βρίσκεται στην πλατεία Mozartplatz, στον κεντρικό πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Σάββατο 09.00 – 18.00) και το άλλο στον κεντρικό σταθμό (ώρες λειτουργίας καθημερινά 09.00 – 18.00).

Tips

-Σπίτι/Μουσείο Μότσαρτ: Επί της Getreidegasse 9, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, λειτουργεί ως μουσείο, και εκεί θα μάθετε για τη ζωή του διάσημου συνθέτη, τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε όταν άρχισε να παίζει μουσική, το πάθος του για την όπερα, τη σχέση του με την οικογένειά του κτλ. Η επίσκεψη στο μουσείο υπολογίζεται περί την μία ώρα. Ωρες λειτουργίας, καθημερινά 09.00 – 17.30, τελευταία είσοδος στις 17.00. Τιμή εισιτηρίου 11 ευρώ (ή 18 ευρώ μαζί με την είσοδο στο Μουσείο Μότσαρτ) ή ελεύθερη πρόσβαση με την Salzburg Card.  

-Κατοικία Μότσαρτ: Επί της Makartplatz 8, η κατοικία Μότσαρτ ανακατασκευάστηκε, μετά την καταστροφή τμήματος της, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ανοίχθηκε εκ νέου στο κοινό το 1996. Στην ιστορική αίθουσα του χορού, μεταξύ άλλων, θα δείτε τα αυθεντικά μουσικά όργανα του Μότσαρτ, αυθεντικά αρχεία και πορτρέτα. Η επίσκεψη στο μουσείο υπολογίζεται περί τη μιάμιση ώρα. Ωρες λειτουργίας, καθημερινά 09.00 – 17.30. Τιμή εισιτηρίου 11 ευρώ (ή 18 ευρώ μαζί με την είσοδο στη Κατοικία Μότσαρτ) ή ελεύθερη πρόσβαση με την Salzburg Card.

-Ανάκτορο Μιραμπέλ: Στη Mirabellplatz βρίσκεται το Ανάκτρο Mirabell, το οποίο χτίστηκε το 1606 από τον αρχιεπίσκοπο Wolf Dietrich για την αγαπημένη του Salome Alt. Πανέμορφοι και οι κήποι του Μιραμπέλ, τους οποίους επιλέγουν, μεταξύ άλλων, πολλοί νεόνυμφοι για τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες. Στους κήπους, έχουν γίνει γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Η Μελωδία της Ευτυχίας», ενώ ξεχωρίζουν και τα σιντριβάνια καθώς και το θέατρο στο δυτικό τμήμα, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί παραστάσεις. Σήμερα, στο ανάκτορο στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες και το γραφείο του δημάρχου.

-Θέατρο Μαριονέτας: Με ιστορία 100 και πλέον ετών, το Θέατρο Μαριονέτας του Σάλτσμπουργκ, αποτελεί μια ακόμη ατραξιόν στην πόλη. Το ξύλινο ‘καστ’ του Θεάτρου περιλαμβάνει 500 περίπου χαρακτήρες, με πολύ όμορφα κουστούμια. Παρουσιάζονται όπερες από διάφορους συνθέτες, όπως ο «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ, ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι, το «Ονειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ, ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Saint-Exupéry, αλλά και η «Μελωδία της Ευτυχίας» κτλ. Εισιτήρια 18 – 35 ευρώ (www.marionetten.at).

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Λικέρ, σοκολατάκια, παγωτό και άλλα πολλά είδη που φέρουν το όνομα του μουσικοσυνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Λουκάνικα, σνίτσελ, πατάτες, τυριά, μπύρα (σ.σ. στο Σάλτσμπουργκ υπάρχουν 11 ζυθοποιίες, μεταξύ των οποίων η φημισμένη Augustine και η μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στην Αυστρία, η Stiegl Brauwelt), γλυκά (sachertorte – βιεννέζικο σοκολατένιο κέικ-, apple strudel – μηλόπιτα), σουφλέ βατόμουρων, σμέουρων, κέικ με κεράσια, σοκολάτες κ.ά. από το φημισμένο «Konditorei Schatz», από το 1850, επί της Getreidegasse 3, Κυριακές κλειστά.  

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ταξίδια ΕυρώπηΣάλτσμπουργκΑυστρία