Travel|12.11.2021 07:30

Μονοήμερη στην Πάρνηθα: Πεζοπορία στη φύση, κρεατικά της ώρας και… αυτή η εκδρομή θα σου μείνει αξέχαστη

Newsroom

Η ανάγκη μας για μία εξόρμηση στη φύση λίγο πριν οι περιορισμοί λόγω covid-19 γίνουν ακόμα πιο αυστηροί; Επιτακτική. Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος των περισσότερων από εμάς είναι τόσο περιορισμένος, που αδυνατούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ανακαλύψει περιοχές κοντά στην Αθήνα ιδανικές για ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο. Και κάπως έτσι, καταλήγουμε να ρουτινιάζουμε στον καναπέ. Μπορεί αυτή να είναι η εύκολη λύση, όμως ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως λίγες μόλις ώρες αρκούν για να αλλάξουμε παραστάσεις και να κάνουμε μία ωραία εκδρομή δίπλα στην πόλη.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις νομό, μπορείς απλά να επιλέξεις την ιδανική παρέα, να μπεις στο αυτοκίνητο και να οδηγήσεις μέχρι την Πάρνηθα ώστε να «χαθείς» στα όμορφα μονοπάτια του βουνού της διπλανής πόρτας.

Τα ορειβατικά καταφύγια

Στην Πάρνηθα θα βρεις δύο ορειβατικά καταφύγια, το Μπάφι και το Φλαμπούρι. Και τα δύο είναι άκρως οργανωμένα και διοργανώνουν κάθε Σαββατοκύριακο ωραίες πεζοπορίες, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις και δραστηριότητες για μικρά παιδιά -και όχι μόνο- στη φύση.

Στα sites των δύο καταφυγίων θα βρεις προσφορές, ενώ έχεις την ευκαιρία να δηλώσεις συμμετοχή online. Πρέπει να ξέρεις πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και διανυκτέρευση, αν έχεις ελεύθερο το βράδυ σου, στον υπέροχο και πεντακάθαρο χώρο τους. Η εμπειρία είναι μοναδική και εκεί δημιουργούνται φιλίες, παρέες και σχέσεις ζωής.

Μοναχικές πεζοπορίες

Αν δεν είσαι στο mood να γίνεις μέλος της ομάδας και έχεις τη δική σου παρέα που λαχταρά να εξερευνήσει το βουνό, η Πάρνηθα έχει 12 διαφορετικά μονοπάτια, διαφορετικών χιλιομέτρων και βαθμού δυσκολίας, για να επιλέξεις το δικό σου αγαπημένο. Φρόντισε να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί για να μην σε πάρει το απόγευμα και δυσκολεύεσαι να δεις. Μέσα στο βουνό θα ανακαλύψεις ομορφιές που δεν φαντάζεσαι πως υπάρχουν τόσο κοντά στο σπίτι σου και θα αντιληφθείς πόσο κρίμα είναι που τόσο χρόνια δεν το είχες γνωρίσει από κοντά. Εξάλλου, η πεζοπορία εκτός από καταπληκτική γυμναστική, είναι και φοβερή ψυχοθεραπεία. Το μάτι γεμίζει, το μυαλό αδειάζει και εσύ γλιτώνεις από κάθε ψυχοφθόρα σκέψη, ενώ ταυτόχρονα έρχεσαι πιο κοντά με τον ίδιο τον εαυτό σου.

Κρεατικά που λιώνουν στο στόμα και μαμαδίστικες συνταγές

Όταν τελειώσουν οι αθλητικές σου δραστηριότητες, το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου έχει ανοίξει η όρεξη. Μη στεναχωριέσαι καθόλου μιας και βρίσκεσαι δίπλα σε πολλές και καταπληκτικές επιλογές.

Τα δύο καταφύγια είναι η πιο εναλλακτική επιλογή, για φαγητό ή καφέ. Εκεί θα βρεις μαμαδίστικες συνταγές, παραδοσιακά πιάτα και ωραίες χωριάτικές πίτες.

Αν τώρα είσαι του ψητού και ζεις για την ώρα της ταβέρνας, οι ταβέρνες στο Κατσιμίδι, την Πάρνηθα και την Βαρυμπόμπη, σε περιμένουν με αναμμένο τζάκι, κρεατικά της ώρας και εκείνα τα… αμαρτωλά ορεκτικά, για να απογειωθεί ακόμα περισσότερο η γευστική εμπειρία.

Συμπέρασμα;

Η εξόρμηση στην Πάρνηθα δεν είναι η λύση της τελευταίας στιγμής, αλλά επιλογή που αν γνωρίσεις, θα λατρέψεις και εσύ, όπως οι περισσότεροι.

Μην ψάχνεις δικαιολογίες, λοιπόν, το βουνό είναι δίπλα σου και σε καλεί να γίνεις μέρος του αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΠάρνηθαεκδρομήΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί