Travel|18.11.2021 07:30

Στο Φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
carnetdevoyage.gr/Κώστας Κουφογιώργος
carnetdevoyage.gr/Κώστας Κουφογιώργος
carnetdevoyage.gr/Κώστας Κουφογιώργος
carnetdevoyage.gr/Κώστας Κουφογιώργος

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο Oδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι. Ο Κώστας Κουφογιώργος μπήκε στο τρενάκι και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη διαδρομή.

Αν δεις το Διακοπτό από τον κοντινό λόφο της Τράπεζας, μοιάζει σαν ένα κομμάτι γης να γλίστρησε από τα Καλάβρυτα και να κύλησε μέχρι την θάλασσα αφήνοντας πίσω του το φαράγγι του Βουραϊκού. Τα δύο αυτά κομμάτια γης , που ενδεχομένως κάποτε να ήτανε μαζί, συνδέει, από το 1896, το τρενάκι του Οδοντωτού.

Η μικροπολιτική κακοδαιμονία της Ελλάδας υπήρξε και τότε αφού το έργο το υλοποίησε ουσιαστικά ο Τρικούπης αλλά το εγκαινίασε ο Δηλιγιάννης. Έργο δύσκολο για εκείνη την εποχή αφού η γραμμή σκαρφαλώνει σε κλίσεις μέχρι και 17,5 % ανάμεσα σε στενά περάσματα και μικροσκοπικά τούνελ.

Οι πρώτοι συρμοί ήταν ατμοκίνητοι και μερικοί διατηρούνται μέχρι και σήμερα κυρίως στο Διακοπτό.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Καλάβρυταοδοντωτός σιδηρόδρομος