Travel|19.11.2021 07:30

Ευρωπαϊκό όνειρο: Με 180€ πήγαινε-έλα θα ζήσεις «μαγικά» Χριστούγεννα στο ωραιότερο χωριό του κόσμου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash
unsplash

Οι λάτρεις της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας γνωρίζουν καλά πως τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα εντός Ευρώπης τα ζει κανείς στην Αυστρία.

Στη χώρα που μοιάζει χτισμένη απλά και μόνο για να στολίζεται τις γιορτινές ημέρες και να γιορτάζει στο έπακρο την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, σκορπώντας χρυσόσκονη, χριστουγεννιάτικα γλυκά και το παραδοσιακό ζεστό κόκκινο κρασί της -το διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο gluhwein- απλόχερα σε ντόπιους και τουρίστες.

Και μπορεί φέτος να μην είναι η χρονιά της, καθώς οι ακυρώσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων διαδέχονται η μία την άλλη λόγω του ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 10.000 ημερησίως, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια καλή ευκαιρία να μάθουμε -ή μάλλον να συνειδητοποιήσουμε- πως χριστουγεννιάτικη Αυστρία δεν είναι μόνο η Βιέννη.

Η πρωτεύουσα, βλέπεις, μπορεί να είναι μία από τις ομορφότερες και τις πιο αριστοκρατικές του κόσμου ολόκληρου, αλλά είναι άδικο να κλέβει συνεχώς τη δόξα από άλλα, λιγότερο δημοφιλή μα εξίσου όμορφα, μέρη στης Αυστρίας.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τίποτα δεν τους σταματά και έχεις αποφασίσει να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό, σημείωσε ένα όνομα: Ηallstatt.

Μιλάμε για ένα μικρό, πανέμορφο, γραφικό, σα βγαλμένο από παραμύθι, αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό της Άνω Αυστρίας, 216 χιλιόμετρα από τη Βιέννη, που έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του «ομορφότερου χωριού του κόσμου» σε δεκάδες ταξιδιωτικά αφιερώματα του διεθνούς Τύπου. Όχι άδικα σαφώς.

Αλπική ομορφιά με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο

Η αλπική του ομορφιά και τα ξύλινα σπιτάκια με τις χαρακτηριστικές σκεπές στις νοτιοδυτικές όχθες της περίφημες Λίμνης Hallstatter, το κάνουν να μοιάζει σα βγαλμένο από παραμύθι, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους. Το χωριό στέκει αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες των Άλπεων, ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο Salzburg και την «ήρεμη δύναμη» Graz, περιτριγυρισμένο από θεόρατα, καταπράσινα έλατα που σε συνδυασμό με τη λίμνη – σήμα κατατεθέν του θυμίζει περισσότερο πίνακα ζωγραφικής παρά χωριό εντός Ευρώπης.

Το Hallstatt «χαίρονται» κάτι λιγότερο από 1.000 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και εκατοντάδες τουρίστες που φτάνουν στα εδάφη του κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια και οι Άλπεις ντυθούν στα λευκά, η ομορφιά του πολλαπλασιάζεται επί 10 – ίσως και ακόμα περισσότερο!

Και κάπως έτσι, δικαιολογείται απόλυτα πως το συγκεκριμένο αυστριακό χωριό από το 1997 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO, σωστά;

«Βουτιά» στην ιστορία

Το κορυφαίο αξιοθέατο του ονειρικού Hallstatt είναι με διαφορά το Μουσείο του στο οποίο παρά το μικρό του μέγεθος, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την ιστορία του πολιτισμού του χωριού, που έκανε την εμφάνισή του περί το 770 π.Χ., ανήκοντας έτσι στους πρωτο-κελτικούς πολιτισμούς.

Εκεί, θα απολαύσεις ιδίοις όμμασι τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από ανασκαφές στα διάσημα αλατορυχεία του Hallstatt αλλά και τα ταφικά μνημεία της εποχής του σιδήρου.

Πώς φτάνεις στο Hallstatt

Η πτήση Αθήνα - Βιέννη θα σου κοστίσει λιγότερο από 150€ πήγαινε – έλα με χειραποσκευή και μία ακόμα έξτρα αποσκευή, στην οικονομική θέση. Από τη Βιέννη, θα επιλέξεις ένα από τα συχνά δρομολόγια τρένου και σε 3 ώρες και 15 λεπτά θα βρίσκεται στο πανέμορφο Hallstatt.

Η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από τα 35€ και φτάνει στα 50€.

Το Hallstatt αποτελεί ιδανική επιλογή για χριστουγεννιάτικες διακοπές, κυρίως αν το εξωτερικό στα δικά σου μάτια έχει αυτό που λέμε… άλλη χάρη τις γιορτινές ημέρες. Στολισμένο, γραφικό και παραμυθένιο περιμένει να σε υποδεχτεί και να σου χαρίσει αναμνήσεις αναλλοίωτες στον χρόνο.

Ωστόσο, αν τα φετινά Χριστούγεννα σε βρουν στην Ελλάδα, έχε το στο μυαλό σου ως μία ιδανική επιλογή για χειμερινές ευρωπαϊκές αποδράσεις, καθώς μία και μόνο επίσκεψη θα σε πείσει πως είναι πράγματι «το ωραιότερο χωριό του κόσμος».

Και πώς μπορείς να αμφιβάλλεις κοιτάζοντάς το έστω και από φωτογραφίες;

ΑυστρίαΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί