Travel|29.11.2021 09:27

Το «Νησί των Χριστουγέννων» γιορτάζει… αλλιώς: Τα εκατομμύρια κόκκινα καβούρια στους δρόμους και οι «εναλλακτικές» διακοπές για λίγους

Newsroom

Μπορεί ο εξωτικός προορισμός που έχει άρρηκτα συνδέσει το όνομά του με την εορταστική περίοδο να είναι τα μακρινά Νησιά του Πάσχα, όμως όπως αποδεικνύεται, ούτε οι λάτρεις των Χριστουγέννων θα μείνουν παραπονεμένοι στο κεφάλαιο «νησί» -  τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο όνομα.

Υπάρχει, βλέπεις, και ένα άκρως εξωτικό νησάκι αφιερωμένο στα αγαπημένα μας Χριστούγεννα, το οποίο μπορεί να παραμένει σχετικά άγνωστο στους κατοίκους της Ευρώπης, αλλά έχει κάθε χρόνο την τιμητική του από τους «ψαγμένους» ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όχι όμως για να γιορτάσουν παραδοσιακά Χριστούγεννα. Ξέχνα το κρύο, ξέχνα το χιόνι, ξέχνα τα στολισμένα δέντρα.

Μπερδεύτηκες; Να πώς έχουν τα πράγματα.

Σε μία γωνιά του Ινδικού Ωκεανού, ένα μικρό κομμάτι της γης φέρει το όνομα «Νησί των Χριστουγέννων» και πρόκειται αναμφίβολα για έναν προορισμό στον οποίο αξίζει να ποντάρεις τις διακοπές σου -αν έχεις φυσικά την πολυτέλεια για διακοπές εκτός Ευρώπης τη συγκεκριμένη περίοδο. Βέβαια, το συγκεκριμένο νησί, το οποίο αποτελεί μικρό κομμάτι της επικράτειας της Αυστραλίας, ουδεμία σχέση έχει με τον Άγιο Βασίλη, τα φώτα και τα στολίδια που καθιστούν τα Χριστούγεννα την ομορφότερη περίοδο του χρόνου.

Εκεί, τα Χριστούγεννα είναι… μόνο στο όνομα, αλλά παρόλα αυτά πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως πρόκειται για μία πιο μακρινή Βιέννη. Μέγα λάθος. Διότι εκεί γιορτάζεις τα Χριστούγεννα αλλιώς: κολυμπώντας, κάνοντας ηλιοθεραπεία και απολαμβάνοντας εξωτική μουσική με άφθονο αλκοόλ.

Το συγκεκριμένο νησί, με πρωτεύουσα το Φλάινγκ Φις Κόουβ, συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα, γιατί απλά και μόνο επειδή ανακαλύφθηκε στις 25 Δεκέμβρη του 1643 από τον Βρετανό καπετάνιο Wiliam Miniors ο οποίος βρέθηκε εκεί τυχαία. Αποικήθηκε, ωστόσο, τον 19ο αιώνα.

Τα ταξιδιάρικα καβούρια «των Χριστουγέννων» και άλλα παράδοξα

Το Νησί των Χριστουγέννων είναι καταπράσινο, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με τα νερά που το περιβάλλουν να είναι γαλαζοπράσινα, ζεστά και εξωτικά. Φημίζεται για τις σπηλιές και τους κοραλλιογενείς του υφάλους. Όσο για το διασημότερό του αξιοθέατο; Είναι τα τεράστια, κόκκινα καβούρια του.

Σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους περίπου πενήντα εκατομμύρια κόκκινα καβούρια κατακλύζουν τους δρόμους και τις ακτές και μεταναστεύουν για άλλες πολιτείες, με ιδανικότερο για εκείνα κλίμα. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τους επισκέπτες να κανονίζουν την άφιξή τους μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη, όπου το φαινόμενο κορυφώνεται.

Μέσα στην πόλη, γύρω από τους επισκέπτες, ορδές από καβούρια να περπατούν με χάρη, θέαμα που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού. Δικαίως, λοιπόν, αποτελεί την μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του νησιού.

Η ζωή στο νησί

Το Νησί των Χριστουγέννων κατοικείται από περίπου 1.900 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τις εργασίες της γης. Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων τους. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ακατοίκητο, καθώς καλύπτεται από τροπικό δάσος. Θαλάσσια πτηνά, περίεργα ερπετά και φυσικά πολλά πολλά… καβούρια, αποτελούν τα ζωάκια του νησιού, που είναι πλήρως εναρμονισμένα στο περιβάλλον.

Ερημικές παραλίες, εκπληκτικά νερά, άγρια θαλάσσια ζωή και ολόχρυσες αμμουδιές είναι οι εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό των επισκεπτών του Νησιού των Χριστουγέννων.

Μπορεί να έχει απλά το όνομα και όχι την χάρη, όμως το νησί αυτό κάθε Χριστούγεννα πλημμυρίζει από κόσμο. Και μπορεί η αλήθεια να είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν Ευρωπαίο να βρεθεί εκεί -μιας και το ταξίδι είναι τεράστιο- αλλά αν κάποιος αποφασίσει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και… να κάνει τη διαφορά (και μαζί τα πιο εναλλακτικά, διαφορετικά και περίεργα Χριστούγεννα της ζωής του, πάνω σε μία αιώρα και πίνοντας cocktails), τώρα ξέρει ακριβώς που πρέπει να βρεθεί.

ΧριστούγεννανησιάδιακοπέςΑυστραλία