Travel|06.12.2021 07:30

Πρέβεζα: Μάζεμα ελιάς στα χρόνια του κορονοϊού…

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
carnetdevoyage.gr/Γιάννης Βέλλης
carnetdevoyage.gr/Γιάννης Βέλλης
carnetdevoyage.gr/Γιάννης Βέλλης
carnetdevoyage.gr/Γιάννης Βέλλης

Ένα όμορφο ελαιώνα με 140.000 περίπου ελαιόδεντρα απέκτησε η Πρέβεζα την εποχή της Βενετοκρατίας. Μαλιστα οι Βένετοι αποφάσισαν να φυτέψουν τις ελιές σε όλη την περιοχή που εκτείνεται από τα τείχη της αρχαίας Νικόπολης μέχρι τις παρυφές της πόλης. Για να συμμετέχει στο μάζεμα της ελιάς βρέθηκε πρόσφατα εκεί ο Γιάννης Βέλλης περιγράφοντας τη διαδικασία που δυσκόλεψε ο ερχομός της πανδημίας. Στην Πρέβεζα, με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, τα διάσπαρτα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού και τα ίχνη που άφησε εκεί ο Καρυωτάκης.

Στο παραδοσιακό μάζεμα της ελιάς -όπως των πορτοκαλιών, των λεμονιών, του καπνού και άλλων τοπικών καλλιεργειών-, σημαντικό στοιχείο ήταν η ομάδα των ανθρώπων, που αλληλέγγυα μαζεύονταν και "κοινωνούσαν" μαζί τη διαδικασία του μαζέματος μέχρι να βγει το πρώτο λάδι. Μια μεγάλη γιορτή που άλλαζαν τακτικά στα χωράφια οι παρέες και η δουλειά συνεχίζονταν σχεδόν καθημερινά από το πρώτο ξημέρωμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Όλη η οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, ήξερε ότι στο μάζεμα θα είναι παρούσα, όπως και οι γείτονες στα κτήματα με τα ελαιόδεντρα. Αφού τακτικά μοιράζονταν δουλειά, ώστε και τα κτήματα όλων να μαζευτούν σωστά και να μη προλάβουν οι βροχές που όταν τραβούσαν ξεχνούσαν να σταματήσουν...

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr