Travel|07.12.2021 07:30

Cozy, παραδοσιακό και χωρίς πολύ κόσμο: Το χωριό που αυτά τα Χριστούγεννα περιμένει να σε μαγέψει, δεν το έχεις καν ακουστά

Newsroom

Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα καταφέρουν να συνδυάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες με ολιγοήμερες διακοπές εντός Ελλάδος. Μπορεί ο λαός να υποστηρίζει το «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό», αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει κόσμος που επιμένει να περνά μέρος των γιορτών των Χριστουγέννων στα ελληνικά χωριά, μακριά από τα φώτα της πόλης.
Αν ανήκεις σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία, έχουμε για εσένα μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση για φέτος.

Σε απόσταση αναπνοής από τα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα και την πολυκοσμία, υπάρχει ένα χωριό-χάρμα οφθαλμών, που δεν πλημμυρίζει ποτέ από κόσμο και αποτελεί σημείο συνάντησης για λίγους και εκλεκτούς κάθε χειμώνα. Εξάλλου, αυτήν την δύσκολη περίοδο που όλοι χορεύουμε σε ρυθμούς πανδημίας, κανείς μας δεν μπορεί να νιώσει σε πολυσύχναστα μέρη.
Αν όχι τώρα, λοιπόν, πότε θα αναδειχθούν τα χωριά εκείνα που επί δεκαετίες ζουν στη σκιά των μεγαθήριων του τουρισμού;
Μόλις 160 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στους πρόποδες του βουνού Ζήρεια, βρίσκεται το μικρό χωριουδάκι της Κορίνθου με το όνομα Καστανιά.

Ο μικρός αυτός οικισμός που περιβάλλεται από καστανιές, καρυδιές και έλατα, προσφέρει στον επισκέπτη του από την πρώτη στιγμή όλα όσα στερούμαστε στην πρωτεύουσα: καθαρό αέρα, ηρεμία και αποτοξίνωση από το άγχος της καθημερινότητας.
Τα πέτρινα σπίτια, το χιόνι που συνήθως καλύπτει ολόκληρη την περιοχή, το μεγάλο υψόμετρο και η μυρωδιά του ξύλου από τα τζάκια, είναι λίγα μόλις από τα στοιχεία που καθιστούν το μέρος τόσο μοναδικό. Εκεί γεννιούνται μνήμες χωριού και παιδικής ηλικίας, ενώ οι ντόπιοι φέρονται στους τουρίστες από άποψη σαν να ήταν συγγενείς τους.

Στην όμορφη Καστανιά δεν θα συναντήσεις ούτε τις ημέρες των Χριστουγέννων πολύ κόσμο, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα κληθείς να έρθεις αντιμέτωπος με την ενοχλητική αναμονή σε ταβερνάκια και εστιατόρια, ούτε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να βρεις το ιδανικό για εσένα κατάλυμα. Να θυμάσαι, όμως, πως το χωριό έχει αποκτήσει μόνιμους παραθεριστές, οι οποίοι το έχουν στο μυαλό τους ως προσωπικό ησυχαστήριο, καταφθάνοντας εκεί τα Σαββατοκύριακα ή έστω και για μονοήμερες εκδρομές. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να φροντίσεις να κλείσεις το κατάλυμά σου πριν οδηγήσεις μέχρι εκεί.

Εξορμήσεις στις γύρω περιοχές

Ταξιδεύοντας στο ειδυλλιακό αυτό μέρος, μπορείς να έχεις την Καστανιά σαν «βάση» και παράλληλα να κάνεις πολλές μικρές εκδρομές στις γύρω περιοχές, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Λίμνη της Στυμφαλίας, η Λίμνη Δόξα, αλλά και το χωριό Γκούρα, είναι τρία must-see αξιοθέατα που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σου.

Το χωριό Γκούρα

Το χωριό Γκούρα βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από τις Καστανιές και αποτελεί πολυσυζητημένο hotspot για χειμερινές δραστηριότητες. Από την Γκούρα ξεκινούν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια, με το χωριό να αποτελεί και αφετηρία μιας υπέροχης ποδηλατικής διαδρομής που καταλήγει στον κάμπο του Φενεού.

Στο χωριό θα βρεις πολλά ταβερνάκια με εξαιρετικά ψητά και cozy, γουστόζικα καφέ, αφού πρόκειται για το μέρος που αγαπά περισσότερο η νεολαία στην ορεινή Κορινθία.

Σε μια δύσκολη εποχή που όλοι νιώθουμε έντονη την πίεση της καθημερινότητας μας, το μέρος που αναζητούμε για ένα διήμερο χαλάρωσης δεν χρειάζεται να είναι μακριά από την Αθήνα. Ας δώσουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα μέρη, πιο παραδοσιακά και λιγότερο διαφημισμένα από εκείνα που εν μέσω κορονοϊού εξακολουθούν να «βουλιάζουν» από κόσμο.

Η Καστανιά και οι γύρω περιοχές της ορεινής Κορινθίας σίγουρα αποτελούν επιλογή ιδανική για τους λίγους και καλούς, που αναζητούν ένα πλήρες πακέτο διακοπών, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά χρήματα και να κληθούν να έρθουν σε επαφή με πολύ κόσμο.

χωριόΧριστούγενναΚόρινθος