Travel|08.12.2021 07:30

Στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν: Το ελληνικό χωριό-κόσμημα που κοντράρει στα ίσα το διασημότερο ελβετικό θέρετρο

Newsroom

Μπορεί το δημοφιλέστατο Γκστάαντ της Ελβετίας να θεωρείται το πιο διάσημο χειμερινό θέρετρο της Ευρώπης και κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, να κατακλύζεται από τουρίστες που φτάνουν από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου, η Ελλάδα μας όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Τουλάχιστον όχι όσο έχει να καυχιέται για τον μοναδικής ομορφιάς Άγιο Αθανάσιο.

Για όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακαλύψει τη μακεδονίτικη χειμερινή ομορφιά, ο Άγιος Αθανάσιος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για μαγικά και χιονισμένα Χριστούγεννα ή έστω για ξέγνοιαστες χειμερινές εξορμήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Γραφικά καλντερίμια, καλόγουστοι ξενώνες, τίμιες ταβέρνες και εκλεπτυσμένα εστιατόρια, είναι μόλις μερικά από τα δυνατά χαρτιά του υπέροχου αυτού χωριού το οποίο μπορεί να μην έχει χάσει ίχνος από το παραδοσιακό του στοιχείο, παρόλα αυτά όμως αποπνέει αύρα ευρωπαϊκή. Κάτι το οποίο χρωστά στον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα μέρος που «παντρεύει» πολλά και διαφορετικά στοιχεία, το οποίο καταλήγει να είναι μοναδικό μέσα στην τόσο απλότητά του.
Ο Άγιος Αθανάσιος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν και «στολίζει» την υπέροχη Έδεσσα. Από εκεί θα έχεις θέα τη λίμνη Βεγορίτιδα και θα αντιληφθείς το μεγαλείο της φύσης, η οποία έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο σε όλη την περιοχή.

Το χωριό θα κάνει τα πάντα για να σε κρατήσει κοντά του -και μόνο κοντά του!- ωστόσο αξίζει τον κόπο να αντισταθείς και να μπεις στο αμάξι για ένα απολαυστικό road trip στις γύρω περιοχές. Η θέα είναι υπέροχη, η φύση δίνει ρεσιτάλ και παρά το τσουχτερό κρύο, θα πρόκειται για μία από τις ομορφότερες βόλτες της ζωής σου.

Το Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα της χώρας. Θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις πίστες για αρχάριους και προχωρημένους, με πολύ χιόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ένα όμορφο σαλέ για να χαρείς τον καφέ ή το τσάι σου, αν δεν είσαι των χειμερινών sports.

Όπως και να έχει, μία βόλτα στο βουνό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, σωστά;

Στην Έδεσσα για καλό φαγητό και μια βόλτα στους καταρράκτες

Η Έδεσσα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και για πολλούς, η πιο ιδιαίτερη. Όχι άδικα σαφώς. Μια βόλτα στην πόλη για φαγητό, καφέ, περπάτημα και φυσικά πολλές φωτογραφίες στους καταρράκτες είναι απαραίτητη.

Το Μαύρο Δάσος

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται το προστατευόμενο Μαύρο Δάσος, το οποίο πήρε το όνομά του από το γεγονός πως λόγω πυκνής βλάστησης, το φως δεν καταφέρνει να φτάσει στο έδαφός του και έτσι είναι πάντοτε σκιερό.
Αν έχεις χρόνο, καλή παρέα και όρεξη για οδήγηση, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε μέχρι την Έδεσσα και τον Άγιο Αθανάσιο. Ντύσου καλά, πάρε ρούχα άνετα και μποτάκια πεζοπορίας και φτάσε εκεί που -δικαίως- χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισμού κάθε χειμώνα.

Προσοχή όμως! Αν σκέφτεσαι να περάσεις εκεί μέρος των γιορτών, σπεύσε να κλείσεις το κατάλυμά σου διότι… τα περιθώρια στενεύουν!

ΧριστούγενναΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοίΆγιος ΑθανάσιοςΚαϊμάκτσαλαν