Travel|10.12.2021 07:30

Χριστούγεννα στο ονειρικό Στρασβούργο! Το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, τα γλυκά στους δρόμους και η ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμύθι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται ένα βήμα μακριά μας και αν -λόγω της δύσκολης κατάστασης που διανύουμε- δεν έχεις μπει ακόμα σε εορταστικό κλίμα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις. Αν έχεις επιθυμήσει κι εσύ ένα αναζωογονητικό ταξίδι στο εξωτερικό, οι γιορτινές ημέρες αποτελούν την καλύτερη αφορμή για ωραίες αποδράσεις, ακόμα και αν δεν είχες προνοήσει να κλείσεις νωρίς τα εισιτήριά σου.

Προλαβαίνεις!

Μπορεί εν καιρώ πανδημίας να μην αισθάνεσαι άνετα να βρεθείς σε κάποια μεγαλούπολη, όμως υπάρχουν κάποιες μικρές, ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες τα Χριστούγεννα είναι σκέτο όνειρο.

Όταν σκέφτεσαι τη Γαλλία, το μυαλό σου πηγαίνει πρώτα στο Παρίσι, όμως αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» στη Γαλλία, βλέπεις, δεν είναι άλλη από το «μαγικό» Στρασβούργο.

Ο Καθεδρικός Ναός και τα Christmas Markets

Το μικρό αυτό στολίδι είναι χτισμένο στην στη δυτική όχθη του ποταμού Ρήνου και αποτελεί μία από τις πιο κοντινές πόλεις στα σύνορα με τη Γερμανία. Ο λόγος που θεωρείται ιστορικά η πόλη των γιορτών είναι πως διαθέτει την παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, η οποία λειτουργεί ήδη από το 1570!

Το Στρασβούργο έχει σήμα κατατεθέν του τον άκρως εντυπωσιακό γοτθικό Καθεδρικό Ναό της, ο οποίος προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη και χαρίζει στην πόλη αίσθηση γιορτής, αλλά και μυστηρίου. Ο ναός είναι επιβλητικότατος καθώς έχει ύψος 149 μέτρα και βρίσκεται στην γραφική Παλιά Πόλη, γνωστή και ως «Petite France», περιοχή καταχωρημένη στην UNESCO.

Οι εικόνες της πόλης θυμίζουν σκηνικό παραμυθιού με γιορτινή ατμόσφαιρα και σίγουρα, αν βρεθείς εκεί θα αισθανθείς αμέσως πως όσα έφτιαχνες στο μυαλό σου ως παιδί για την απόλυτη εικόνα των Χριστουγέννων, υπάρχουν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν και θα τα βρεις στο Στρασβούργο!

Στον δρόμο του παλιού Καθεδρικού Ναού -εκεί που χτυπά η καρδιά των αγορών- βρίσκονται περισσότεροι από 300 ξύλινοι πάγκοι γεμάτοι με χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά και ξύλινα γούρια. Τα μπρέτσελ, τα καβουρδισμένα κάστανα, οι ζεστές σούπες, τα μπισκότα με γλάσο και το ζεστό γαλλικό κρασί, δίνουν γεύση στο πιο όμορφο, υπαίθριο όνειρό μας.

Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης

Κάθε πλατεία του Στρασβούργου είναι στολισμένη διαφορετικά και περίτεχνα, με το ξύλο να κάνει κάθε σκηνικό να θυμίζει σαλέ. Κάθε βόλτα μοιάζει με γιορτή και οι μπάντες που ψέλνουν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια κάνουν το κλίμα ακόμα πιο ονειρεμένο.

Στο Στρασβούργο εκτός από ανεπανάληπτες βόλτες, θα κάνει πατινάζ σε ένα από τα πολλά παγοδρόμια που βρίσκονται στην πόλη και θα φωτογραφηθείς κάτω από το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης, το οποίο ξεπερνά τα 30 μέτρα!

Είτε είσαι τύπος των Χριστουγέννων, είτε όχι και τόσο, μία εκδρομή στο υπέροχο Στρασβούργο θα σε κάνει να λατρέψεις όχι μόνο την πόλη αλλά και τα ευρωπαϊκά Χριστούγεννα. Εκεί τα παραμύθια ζωντανεύουν, ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα και όλα φέρνουν στο μυαλό μας τον τρόπο που αγαπούσαμε τις γιορτές σαν παιδιά.

Σίγουρα, στο Στρασβούργο θα κάνεις τις πιο ωραίες και ιδιαίτερες γιορτές της ενήλικης ζωής σου, καθώς αν και δεν πρόκειται να απομακρυνθείς πολύ από την Ελλάδα, θα διαπιστώσεις πως οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης… ζουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Με υπερβολή, πολύ φως, αμέτρητα γλυκά και ένα κλίμα που όμοιό του δεν έχεις αισθανθεί.

ΣτρασβούργοΧριστούγεννα