Travel|13.12.2021 08:09

Χρισσό Φωκίδας: Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας το καθιστά τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Αράχωβας

Newsroom

Λίγο πριν τα κοντινά στην Αθήνα χωριά πλημμυρίσουν από περιπετειώδεις ταξιδιώτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι λάτρεις της ηρεμίας γνωρίζουν καλά πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για όσους επιθυμούν διακαώς ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, αλλά με πολλή ηρεμία και μακριά από την… ενοχλητική -λόγω πανδημίας- πολυκοσμία.

Ο νομός Φωκίδας και τα χωριά του είναι ξεκάθαρα μία από τις πιο hot επιλογές για χειμερινά διήμερα ταξιδάκια στην καρδιά του ψυχρού Δεκέμβρη, με την υπέροχη Αράχωβα να τραβάει διαχρονικά πάνω της τα βλέμματα ούσα η «βασίλισσα του χειμώνα».

Ωστόσο, θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως οι επιλογές μας υπάρχει λόγος να είναι τόσο περιορισμένες. Η Αράχωβα, βλέπετε, δεν είναι η μοναδική μας επιλογή, αφού στους πρόποδες του Παρνασσού φωλιάζουν γραφικά χωριά-διαμάντια, που αξίζουν προσοχή αλλά και διαφήμιση.

Ένα από αυτά είναι και το περίφημο Χρισσό Φωκίδας.

Πρόκειται για έναν μικρό, παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται «κρεμασμένος» στους πρόποδες του βουνού. Έχει περίπου 750 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή, με μεγάλο του ατού πως έχει θέα εκτός από το απέραντο πράσινο, στη θάλασσα. Βουνό και θάλασσα, λοιπόν, συνδυασμός που συχνά καταλήγεις να πληρώνεις αδρά για να τον απολαύσεις.

Η ιστορία

Το Χρισσό αναφέρεται στις γραφές ήδη από τον 14ο αιώνα, αλλά με την ονομασία Κρίσσα. Η περιοχή ήταν μέρος με τεράστια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέχρι που εγκαταλείφθηκε. Τότε, μέσω ανασκαφών ανακαλύφθηκε το μυκηναϊκό νεκροταφείο, βάζοντας το Χρισσό στη λίστα με τα επτά μυκηναϊκά σημεία της χώρας. Πλέον το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες του χειμώνα, που θέλουν να γνωρίσουν τη φύση ανόθευτη και να διανυκτερεύσουν μετά το σκι κάπου «ζεστά» και σπιτικά, μακριά από τα πολυδιαφημισμένα χωριά.

Τα αξιοθέατα

Το παραδοσιακό Χρισσό ενδείκνυται για πεζοπορία και περιπάτους ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια και την κεντρική πλατεία με τους πλάτανους.

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο και σε μικρή απόσταση, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τους Δελφούς, τόσο το Μαντείο όσο και τον αρχαιολογικό χώρο. Οι Δελφοί -ή αλλιώς- ο ομφαλός της Γης, είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας, που φημίζεται για τη μοναδική του ενέργεια και το πανοραμικό του τοπίο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για να μην δώσεις το «παρών».

Δίπλα στο χιονοδρομικό

Δεν γίνεται να φτάσεις ως το Χρισσό και να μην επισκεφτείς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Ακόμα και αν ο σκοπός σου δεν είναι το σκι, η επίσκεψη -απλά για την εμπειρία ή έστω για τον χιονοπόλεμο!- είναι επιβεβλημένη. Εξάλλου, το χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι το νούμερο ένα χειμερινό τουριστικό σημείο στην Ελλάδα ολόκληρη. Ένας καφές στο σαλέ ή τα σοκάκια της Αράχωβας, θα «κλείσει» με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα σου.

Πες το «ναι» σε μια εκδρομή στο Χρισσό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έχοντας όμως κλείσει κατάλυμα, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Το πράσινο, το βουνό και η θέα στη θάλασσα, σε φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την μοναδικότητα της φύσης σε κάθε της έκφανση, πράγμα που αξίζει μέχρι και το τελευταίο σου χιλιόμετρο που θα διανύσεις για να φτάσεις στο χωριό…

Οι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοίΧρισσό ΦωκίδαςΦωκίδαΠαρνασσός