Travel|17.12.2021 07:30

Η ευρωπαϊκή πόλη που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Στο πιο βόρειο σημείο της Σουηδίας, εκεί που το κρύο σου κόβει την ανάσα και το σκηνικό μοιάζει - κυριολεκτικά - παγωμένο στον χρόνο, σα να έχει βγει από κάποιο σκανδιναβικό, αστυνομικό θρίλερ του Netflix από τους μετρ του είδους, υπάρχει μία πόλη που δεν έχει το όνομα, αλλά έχει τη χάρη της πιο όμορφης και ιδιαίτερης της χώρας ολόκληρης.

Το Αμπίσκο αποτελεί άγνωστη περιοχή για τους περισσότερους Ευρωπαίους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοφιλής προορισμός ακόμα και για όσους αγαπούν τα παγωμένα και άκρως χειμωνιάτικα τοπία. Ωστόσο, είναι η πόλη που σου υπόσχεται τις πιο διαφορετικές και μοναδικές χειμερινές διακοπές.

Το Αμπίσκο βρίσκεται στη Σουηδική Λαπωνία και είναι το καλύτερο σημείο για να δεις το μαγευτικό Βόρειο Σέλας. Στην καλύτερή του εποχή θα το βρει κανείς μεταξύ Δεκέμβρη και Φεβρουαρίου, την περίοδο δηλαδή που το κρύο είναι αβάσταχτο μεν, δελεαστικό δε για ένα τέτοιου είδους ταξίδι. Η διαδρομή από την Ελλάδα μέχρι τη Σουηδική Λαπωνία είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα θα σε αποζημιώσει σε εικόνες και εμπειρίες.

Πώς θα φτάσεις στο Αμπίσκο

Οπλίσου με υπομονή καθώς πρόκειται για ένα ταξίδι μεγάλο, που ενδέχεται να σε ταλαιπωρήσει αρκετά, ωστόσο αξίζει το κάθε λεπτό που θα ξοδέψεις για να φτάσεις εκεί. Αρχικά φτάνεις αεροπορικώς στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια πρέπει να πάρεις το τρένο για Σουηδική Λαπωνία, στο οποίο θα περάσεις περίπου 15 ώρες, μιας και πρέπει να διανύσεις 1.000 χιλιόμετρα! Οι ανταποκρίσεις είναι συχνές και -φυσικά- πρέπει να έχεις κάνει κράτηση από πριν.
Ακόμα και αυτό το ατελείωτο ταξίδι με το τρένο, όμως, θα σου εξασφαλίσει θέα σε υπέροχα τοπία τα οποία δε θα χορταίνεις να φωτογραφίζεις.

Το τρένο σε αφήνει στην Κίρουνα, την πιο μεγάλη πόλη της Σουηδικής Λαπωνίας. Κατεβαίνοντας θα… αισθανθείς στο πετσί σου πως οι θερμοκρασίες εκεί αγγίζουν τους -20°C ήδη από το μεσημέρι. Στην περιοχή κατοικούν οι Σαάμι , οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή των ταράνδων. Το μέρος αυτό τον μισό χρόνο είναι καλυμμένο από χιόνια και βυθισμένο στο σκότος. Το υπόλοιπο μισό του έτους είναι μέρα, με τον ήλιο να πρωταγωνιστεί ακόμα και τα μεσάνυχτα.

Γιατί να πεις το «ναι» στο Αμπίσκο

«Γιατί είναι ταξίδι ζωής», είναι η απάντηση. Το Αμπίσκο βρίσκεται στα σύνορα με τη Νορβηγία και είναι μία υπέροχη πόλη με το φυσικό κάλλος να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Στη μία πλευρά της πόλης βρίσκεται το βουνό και στην άλλη μία παγωμένη λίμνη. Στην κορυφή της πόλης, ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές, στέκει το Aurora Sky Station, το παρατηρητήριο για το Βόρειο Σέλας, στο οποίο φτάνει κανείς με τελεφερίκ.

Μην χάσεις τη ευκαιρία να κάνεις βόλτα μέσα στο Εθνικό Πάρκο με snowmobile, εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Προσοχή!

Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στο τόσο ιδιαίτερο αυτό μέρος, η σωστή προετοιμασία είναι το παν. Άσε στην άκρη τα κομμάτια που φοράς στην Ελλάδα και βάλε στη βαλίτσα σου, βαριά παλτό, πολύ ζεστά ρούχα και ειδικά παπούτσια για ακραίες καιρικές συνθήκες και… φύγε για το απόλυτο σκανδιναβικό όνειρο.