Travel|24.12.2021 12:28

Κρήτη: Το πιο εναλλακτικό χειμερινό θέρετρο σε καλεί να συστηθείτε ξανά

Newsroom

Κρήτη: Παραλίες, ήλιος, θάλασσα και καλοκαιρινό αεράκι. Αν αυτές οι λέξεις -ή και κάποιες άλλες στο ίδιο μοτίβο- σου έρχονται αστραπιαία στο νου κάθε φορά που αναφέρεις ή φέρνεις στο μυαλό σου η λεβεντογέννα Κρήτη πιθανότατα έχεις περάσει στα εδάφη της και τις μαγικές της παραλίες κάποιο από τα ομορφότερά σου καλοκαίρια.

Γιατί η Κρήτη, βλέπεις, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς όχι μόνο της Ελλάδας ή της Ευρώπης, μα και του κόσμου ολόκληρου. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τα εκατοντάδες αφιερώματα στις ομορφιές της από διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά και κορυφαίες travel ιστοσελίδες των οποίων η φήμη ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Κρήτη ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι το μέρος που μπορεί να σου χαρίσει αξέχαστα καλοκαίρια μα και ονειρικούς χειμώνες. Ο χειμώνας, η εποχή που για πολλούς θεωρείται outsider σε ό,τι αφορά στη νησιώτικη εμπειρία, είναι πράγματι ιδανική ευκαιρία για αποδράσεις κατά τις οποίες μπορείς απολαύσεις τις ομορφιές του νησιού χωρίς να έχεις γύρω σου ορδές τουριστών -κυρίως εν μέσω πανδημίας!- και να ανησυχείς πως η μαζική επισκεψιμότητα θα σου στερήσει ενδιαφέρουσες επιλογές.

Στη χειμερινή version της Κρήτης, πέρα από μοναδικά τοπία και ανεπιτήδευτη, ελληνική ομορφιά, θα χαρείς πιάτα-κόλαση σαν από μαμαδίστικη κατσαρόλα αλλά και την κρητική φιλοξενία στην πιο ρεαλιστική εκδοχή της.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν βρεθείς στην Κρήτη χειμώνα δεν μπορείς να την αγαπήσεις όσο της αξίζει.
Να, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στην καρδιά του χειμώνα για να βάλεις την Κρήτη μια για πάντα στην καρδιά σου και… να πετάξεις το κλειδί.

Τα χωριά του βουνού

Καφενεία με άφθονη ρακή, ταβέρνες για πεντανόστιμα ψητά και μαγειρευτά, μαγαζιά με τζάκια, υφαντά στους τοίχους και στα αυτιά να ηχεί η λίρα. Αν αυτή η περιγραφή της απόλυτης μυσταγωγίας δεν σε κάνει να λαχταράς να βρεθείς επί τόπου εκεί, μάλλον δεν είσαι φίλος του χειμώνα.

Τα ορεινά χωριά της Κρήτης είναι μαγεία από κάθε άποψη, με τα χιονισμένα τοπία μέσα στην καρδιά του χειμώνα να χαρίζουν αναμφίβολα έξτρα πόντους. Εκεί θα γνωρίσεις την παράδοση ατόφια, θα συνομιλείς συνεχώς με ντόπιους, θα πιείς την γευστικότερη -και πιο δυνατή!- ρακή και ίσως συμμετέχεις και σε κάποιο γλέντι. Σαν της Κρήτης τα χωριά δεν έχει πουθενά και αυτό μόνο χειμώνα θα το αντιληφθείς.

Πεζοπορικοί προορισμοί

Από την Κρήτη περνά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσω του οποίου μπορείς να γυρίσεις σχεδόν όλο το νησί, καθώς υπάρχουν διαδρομές που ενδείκνυνται ακόμα και για την καρδιά του χειμώνα. Μέσω της πεζοπορίας θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις την πλούσια βλάστηση του νησιού, πλάι σε φαράγγια, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, αλλά και δίπλα στη θάλασσα.

Το υπέροχο φαγητό

Χοχλιοί, γαμοπίλαφο, χορτόπιτες, πατάτες οφτές, αρνάκι αντικρυστό, καλτσούνια και πίτες σφακιανές: το φαγητό στην Κρήτη είναι θεσμός και τα ταβερνάκια αυτή την εποχή θα σε καλομάθουν όχι μόνο με τέλειες γεύσεις μα και με καταπληκτικές τιμές. Τιμές που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα βρεις το καλοκαίρι.

Η πόλη των Χανίων και το Κάστρο του Ρεθύμνου

Οι πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων είναι πιο όμορφες και πιο ολοκληρωμένες τον χειμώνα. Πλημμυρισμένες από κόσμο και κυρίως από φοιτητόκοσμο, έχουν μαγική αίσθηση και γοητεία που προκαλούν για βόλτες στα σοκάκια, στο Ενετικό Κάστρο Φορτέτζα και στους παραλιακούς δρόμους που σφύζουν από ζωή. Φυσικά, η νυχτερινή ζωή σταματά νωρίς το πρωί και έχει πάντα ιδιαίτερο παλμό.

Αν φέτος είσαι έτοιμος να πεις το «ναι» στις πιο διαφορετικές χειμερινές διακοπές, η Κρήτη είναι το μέρος που αξίζει την προσοχή σου, προκειμένου να συστηθείς ξανά με το νησί και να γνωρίσεις την πιο εναλλακτική και διασκεδαστική εκδοχή του.

χειμώναςΚρήτη