Travel|27.12.2021 08:00

Τρία αντιδημοφιλή χωριά των Γρεβενών για «διαφορετικές» εξορμήσεις στην καρδιά του χειμώνα

Newsroom

Την ώρα που το 90% των χειμερινών ταξιδιωτών επιλέγει για τις διακοπές του τις πιο τουριστικές πόλεις της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, οι πιο «ψαγμένοι» επιμένουν στις περιοχές που παραμένουν σχετικά ανεξερεύνητες καθώς εδώ και δεκαετίες θεωρούνται… outsiders.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, φέτος να κάνεις κι εσύ τη διαφορά και να πεις το «ναι» στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών; Αν η απάντηση είναι «ναι», μόλις βρήκες ένα μέρος για χειμερινές εξορμήσεις μακριά από όλα εκείνα που θέλεις να αποφύγεις εν μέσω κορονοϊού: τον πολύ κόσμο και τις υψηλές τιμές.

Στο βουνό της Πίνδου, εκεί που τα χωριουδάκια ζουν στους δικούς τους ρυθμούς, πολύ μακριά από το αστικό περιβάλλον, έχουν δημιουργηθεί κάποια τουριστικά θέρετρα που παραμένουν εναλλακτικά. Υπέροχα παραδοσιακά χωριουδάκια με γραφικά σπιτάκια με κεραμοσκεπές, απολαυστικές διαδρομές μέσα στη φύση, ένας καταπληκτικός Δρυμός και νοστιμότατο φαγητό σε τίμιες μερίδες και καλές τιμές σε περιμένουν. Ας δούμε τα πιο όμορφα Βλαχοχώρια των Γρεβενών…

Σαμαρίνα

Το πιο διάσημο χωριό της περιοχής βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Σμόλικα και μοιάζει παραμυθένιο. Μικρά σπιτάκια με κατακόκκινες κεραμοσκεπές, τοξωτά γεφύρια και φόντο το ελατοδάσος, δημιουργούν ένα άκρως γοητευτικό τοπίο.

Στη Σαμαρίνα θα βρεις πολλές ταβέρνες για παραδοσιακό φαγητό, ξενώνες και καταλύματα για κάθε γούστο και η βάση για εξόρμηση στη Δρακολίμνη του Σμόλικα. Παράλληλα, το χωριό Σπήλαιο Γρεβενών είναι η βάση για πεζοπορία στο διάσημο φαράγγι της Πορτίτσας

Ένα μικρό χωριό, δεκάδες επιλογές για εξερεύνηση μέσα στη φύση.

Αβδέλλα

Η Αβδέλλα είναι ένας από τους πιο ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας και βρίσκεται σε ύψος 1.300 μέτρων πίσω από τη Βασιλίτσα.

Το χωριό «στολίζεται» από μία εκ των ομορφότερων πλατειών της Βόρειας Ελλάδας με κύριο χαρακτηριστικό της τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που χαρίζει σκιά στα ταβερνάκια, τα καφενεία και τα ουζερί. Η Αβδέλλα βρίσκεται στα όρια του Δρυμού της Βάλια Κάλντα και απέχει από την πόλη των Γρεβενών 43 χιλιόμετρα.

Περιβόλι

Το Περιβόλι είναι το πιο low profile και ταυτόχρονα, το πιο ιδιαίτερης ομορφιάς χωριό των Γρεβενών. Βρίσκεται «χωμένο» μέσα στα θεόρατα έλατα της Πίνδου και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του. Το ιστορικό χωριό που ήταν η προγονική εστία του Ρήγα Φεραίου μπορεί να γίνει ορμητήριο και βάση για πολλές εκδρομές στις γύρω περιοχές.Στην περιοχή θα βρεις πολλά καταλύματα, τα οποία ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο.

Από πολυτελή ξενοδοχεία με σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα και υδρομασάζ, μέχρι αριστοκρατικά διώροφα σπίτια που περιμένουν μεγάλες παρέες και παραδοσιακούς ξενώνες που θυμίζουν καταφύγια.

Must-see: Η Βάλια Κάλντα

Η Βάλια Κάλντα που στα βλάχικα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα», είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα γύρω από τις ορεινές κορυφές της Πίνδου και ανάμεσα σε ποτάμια, το οποίο κατοικείται από σπάνια θηλαστικά και εξωτικά πουλιά.

Για να φτάσεις εκεί πρέπει να έχεις τζιπ ή αγροτικό αυτοκίνητο ή εναλλακτικά να μπεις σε κάποιο από τα γκρουπ των εταιρειών που διοργανώνουν εξορμήσεις και περιλαμβάνουν και ξενάγηση.

Μανιταροσυλλογή, περίπατοι, πεζοπορία και spots με απίστευτη θέα σε περιμένουν σε μία εμπειρία που μένει αξέχαστη σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

χωριάδιακοπέςΓρεβενά