Travel|01.01.2022 07:30

Πάρνωνας: Τρία «εναλλακτικά» χωριά για ήσυχα διήμερα στο βουνό - Επιλογές που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχες σκεφτεί

Newsroom

Πολύ μακριά από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του χειμώνα, υπάρχουν κάποια ήρεμα, πανέμορφα χωριουδάκια που υπόσχονται τέλειες εξορμήσεις στο βουνό, αλλά παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παραθεριστές δεν τα έχουν όχι απλά εντός λίστας με τους must-visit προορισμούς, μα ούτε καν ακουστά.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου η ανάγκη μας για ξεκούραση, χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων είναι μεγάλη. Αν, λοιπόν, δεν έχεις καταλήξει ακόμα στο ιδανικό για εσένα μέρος για το τελευταίο διήμερο του 2021, δεν έχεις παρά να τον ψάξεις… στον Πάρνωνα.

Κάποια χωριά του Πάρνωνα στην πανέμορφη Πελοπόννησο διατηρούν ακόμα χαμηλό προφίλ και σε περιμένουν για εξορμήσεις ονειρεμένες, πολύ μακριά από τη φασαρία των ημερών και την πολυκοσμία, έννοιες που μοιάζουν σχεδόν εφιαλτικές εν καιρώ πανδημίας. Συγκεκριμένα, τρία χωριουδάκια που βρίσκονται περίπου δύο ώρες μακριά από την Αθήνα με το αυτοκίνητο, περιμένουν όλους εμάς που επιθυμούμε Πρωτοχρονιά χιονισμένη και γραφική.

Ξεκινάμε;

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ένα χωριό πολύ ξεχωριστό, το οποίο λόγω των λευκών, ασβεστωμένων σπιτιών, θυμίζει χώρα αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Παραδοσιακά, επιβλητικά αρχοντικά που κρέμονται από τις πλαγιές του Πάρνωνα, αυλές μέσα στα λουλούδια, χρωματιστά παράθυρα και φιλόξενοι ντόπιοι έτοιμοι να σε υποδεχτούν σαν να είσαι παιδί τους, συνθέτουν μία παραμυθένια εικόνα που μοιάζει βγαλμένη από τα μακρινά ‘60s.

Εκεί που η αιγαιοπελαγίτικη αισθητική συναντά πηλιορείτικα και ηπειρώτικα στοιχεία, βρίσκεται η πανέμορφη Καστάνιτσα που σίγουρα αξίζει να γνωρίσεις.

Πραστός

Ο Πραστός είναι η παλιότερη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν για τις παραλιακές περιοχές, με το μέρος να αποτελεί καταφύγιο για παραθεριστές που λατρεύουν τη μοναξιά και την ησυχία.

Όμορφα σοκάκια, εντυπωσιακά πυργόσπιτα και αρχοντικά που κόβουν την ανάσα σε ένα μέρος που μοιάζει ερημωμένο τον χειμώνα, ωστόσο ζωντανεύει κατά την περίοδο των γορτών. Τα χωριά Καστανίτσα και Πραστός συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπέροχο πεζοπορικό μονοπάτι, ό,τι πρέπει για εξερεύνηση.

Άνω Δολιανά

Ανάμεσα σε καρυδιές, πανύψηλα πλατάνια και κερασιές, στη βόρεια πλευρά του Πάρνωνα, βρίσκονται τα Άνω Δολιανά, ίσως το πιο όμορφο και ιδιαίτερο χωριό της περιοχής. Από το χωριό έχεις θέα τον Πάρνωνα και τον Χέλμο, με την πανοραμική εικόνα να είναι άγρια και μοναδική. Λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια και μία πλατεία-σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους ελάχιστους τουρίστες, είναι τα μεγαλύτερα αξιοθέατα αυτού του ευλογημένου τόπου.

Στα χωριά του Πάρνωνα μπορείς να κάνεις καταπληκτικά road trips, για να εξερευνήσεις μέρη τα οποία παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, ωστόσο αξίζουν απόλυτα την επίσκεψή σου. Εκεί που το χιόνι πέφτει πυκνό, το κρύο είναι τσουχτερό και η φύση ανέγγιχτη, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ελληνική ύπαιθρο σε όλο της το μεγαλείο.

Αν έχεις χρόνο, μπορείς να δεις και τα τρία χωριά μέσα σε μία ημέρα ή μέσα σε λίγες ώρες. Αν πάλι όχι, μήπως να διαλέξεις χωριό, να ετοιμάσεις τα απαραίτητα, να πάρεις τη συντροφιά σου και να φύγεις για Πάρνωνα;

Αρκαδίαταξίδια Ελλάδαβουνόπροορισμοί