Travel|12.01.2022 07:30

Η Τήνος… αλλιώς! Η χειμερινή εκδοχή του νησιού της νεολαίας που θα σου μείνει αξέχαστη

Newsroom

Για τους περισσότερους από εμάς, η Τήνος στο μυαλό μας υπάρχει σε δύο εκδοχές: σε εκείνη των μονοήμερων οικογενειακών εκδρομών που μπορεί να κάναμε ως παιδιά για να επισκεφτούμε την εκκλησία της Παναγιάς -που σίγουρα δεν μας χάρισε και την πιο διασκεδαστική εκδοχή του νησιού- και την άλλη που ανακαλύψαμε μεγαλώνοντας, στις καλοκαιρινές διακοπές με φιλικές παρέες. Αυτή που λατρέψαμε!

Η αλήθεια είναι πως η Τήνος αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική αποκάλυψη της τελευταίας δεκαετίας, με το νησί να μπαίνει στην κορυφή της λίστας των πιο κοσμικών του συμπλέγματος και τις κρατήσεις να χτυπούν «κόκκινο» ήδη από τις αρχές του Μάη.

Κάποιοι λένε πως η Τήνος «έκλεψε» τουρίστες από τη «βασίλισσα» Μύκονο, άλλοι πως αναδείχθηκε περισσότερο λόγω της τεράστιας διαφήμισης των τελευταίων ετών, κυρίως μέσω social media όπου οι φωτογραφίες τουριστών από την υπέροχη Χώρα της και τις θεσπέσιες παραλίες της είναι σκέτο… οφθαλμόλουτρο. Αποτέλεσμα; Το νησί να βουλιάζει από κόσμο και να απολαμβάνει τις «δάφνες» του, κάθε καλοκαίρι από το 2015 περίπου και μετά.

Υπέροχα χωριά, καταπληκτικές παραλίες, καλό φαγητό, δελεαστικές -προς το παρόν τουλάχιστον- τιμές και ντόπιοι που δεν έχουν χάσει την διάθεση τους να σε φιλοξενήσουν και να σου δείξουν το πιο ωραίο πρόσωπο του τόπου τους, είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν κλέψει καρδιές και έχουν οδηγήσει εκατοντάδες Έλληνες να την επιλέγουν σταθερά κάθε μα κάθε καλοκαίρι έστω και για μισή εβδομάδα διακοπών.

Είναι όμως μόνο αυτή η πλευρά της Τήνου που πρέπει να έχεις δει, για να πεις πως την έχεις μάθει καλά; «Όχι» είναι η απάντηση.

Η Τήνος έχει μία αθέατη πλευρά, πιο ιδιαίτερη, πιο εναλλακτική. Μία πλευρά που μυρίζει χειμώνα. Η χειμωνιάτικη Τήνος είναι ένας τόπος μαγικά «ντυμμένος» και με ορεινά σημεία που ενδείκνυνται για αποδράσεις στην καρδιά του χειμώνα.

Πύργος, Καρδιανή και Βώλακας

Τρία από τα πιο διάσημα χωριά της Τήνου φορούν τα χειμερινά τους και περιμένουν να σε μαγέψουν.

Ο Πύργος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων, φιλοξενεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, οπότε έχει κόσμο -και συγκεκριμένα νεολαία- ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Το χωριό φημίζεται για την ομορφιά και την παράδοσή του.

Η Καρδιανή, το χωριό με τα σπιτάκια που στέκονται αγκαλιασμένα μέσα στις καμάρες και τα καλντερίμια, είναι μία ομορφιά. Εκεί θα απολαύσεις νησιώτικες γεύσεις σε παραδοσιακά ταβερνάκια με θέα όλο το Αιγαίο, ενώ παράλληλα, θα έχεις την ευκαιρία να χορτάσεις (και) φύση.

Με το που πατήσεις το πόδι σου στο χωριό Βώλαξ -ή Βώλακα- θα εντυπωσιαστείς από τους στίχους του Ελύτη, του Μικρούτσικου και άλλων καλλιτεχνών στα παραθυρόφυλλα των σπιτιών. Το χωριό έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη τα τελευταία χρόνια και δεν απορεί κανείς για τον λόγο.

Οι πεζοπορίες στη φύση

Η Τήνος διαθέτει 11 πεζοπορικά μονοπάτια για να ανακαλύψεις ολόκληρο το νησί με τα πόδια σε απόσταση 120 χιλιομέτρων. Το νησί αποτελεί πόλο έλξης των πεζοπόρων από όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τις αρχές της άνοιξης, όπου ο καιρός είναι ο πλέον κατάλληλος. Κάποτε τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης στο νησί, ωστόσο με τον καιρό κάποια εξ αυτών εγκαταλείφθηκαν.

Με την πανδημία, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, αρκετοί άνθρωποι που δεν είχαν στην πρωτεύουσα επαγγελματικές υποχρεώσεις και διέθεταν εξοχικές κατοικίες στην Τήνο, είπαν να επιστρέψουν στο νησί για λίγο, όμως σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν να… μην γυρίσουν ποτέ στη βάση τους. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Η ζωή στην Τήνο τον χειμώνα, βλέπετε, είναι όμορφη, απλή και σα βγαλμένη από περασμένες δεκαετίες. Το ψάρεμα και η συλλογή μανιταριών αποτελούν χόμπι για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες, ενώ τα μαγαζιά κλείνουν για περίπου ένα μήνα τον Δεκέμβρη και ανοίγουν από τα μέσα του Γενάρη, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Συμπερασματικά, αν δεν δεις την Τήνο χειμώνα και μείνεις απλά έχοντας στο μυαλό σου μόνο την καλοκαιρινή της εκδοχή, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρεις να γνωρίσεις και να αγαπήσεις το νησί σε βάθος.

Μήπως, λοιπόν, αυτόν τον χειμώνα να κάνεις τη διαφορά;

Οι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοίΤήνοςειδήσεις τώρα