Travel|29.01.2022 07:30

Μία ώρα απ’ την Αθήνα: Το επιβλητικό βουνό απέναντι από την Πάρνηθα που ενδείκνυται για κυριακάτικες εξορμήσεις

Newsroom

Τον τελευταίο καιρό, κυρίως από την πρώτη καραντίνα και μετά, τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται μία έντονη τάση των Αθηναίων να απαρνούνται τις κλασικές επιλογές για εξορμήσεις και να στρέφονται προς τα… βουνά.

Η φύση ανέκαθεν ήταν χαλαρωτική και παρείχε «ηρεμιστικές» δόσεις δροσιάς σε όσους την προτιμούσαν, ωστόσο πλέον φαίνεται πως έχει προσελκύσει περισσότερο από ποτέ το ενδιαφέρον των Ελλήνων και κυρίως των Αθηναίων, που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την καθημερινή κίνηση στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία και δηλώνεις λάτρης του βουνού, της πεζοπορίας και της εξερεύνησης, χωρίς όμως να έχεις διάθεση να απομακρυνθείς πολλά χιλιόμετρα από τη βάση σου, υπάρχει μία άψογη επιλογή που αξίζει να γνωρίσεις. Και όχι, δεν θα αναφερθούμε ξανά στην όμορφη Πάρνηθα.

Η λίγο πιο άγνωστη αλλά εξίσου πανέμορφη οροσειρά του Κιθαιρώνα, σε περιμένει μέσα στη φύση για τέλειες ολιγόωρες αποδράσεις στο πράσινο και τον καθαρό αέρα.

Ο Κιθαιρώνας αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας και έχει συνολικό μήκος περίπου 32 χιλιόμετρα, με μία θέα-όνειρο που κόβει την ανάσα. Το στοιχείο της περιοχής που την καθιστά ακόμα πιο ιδιαίτερη, είναι το γεγονός πως η θάλασσα απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το βουνό.

Η ψηλότερη κορυφή του Κιθαιρώνα, η Ελατιά έχει θέα προς την απέραντη πεδιάδα των Πλαταιών από τη μία πλευρά και στον Κορινθιακό Κόλπο από την άλλη. Βουνό, πράσινο και θάλασσα σε ένα πλάνο, λοιπόν, με το σημείο αυτό να θεωρείται ένα από τα πιο μαγευτικά της περιοχής.

Αν είσαι τύπος της δράσης και έχεις σκοπό να ανέβεις στη βουνοκορφή, πρέπει να έχεις προνοήσει για ορειβατικά παπούτσια, νερό και καλή παρέα, καθώς η διαδρομή είναι σχετικά απαιτητική λόγω της μεγάλης κλίσης της. Φυσικά, το τεράστιο πευκοδάσος και το πλούσιο ελατοδάσος θα σε κάνουν να ξεχάσεις την κούραση και το άγχος, με την εμπειρία να είναι μοναδική.

Από πού ξεκινά το μονοπάτι

Το σημείο εκκίνησης για την κορυφή, είναι η γραφική βρύση της Τσιάς, η οποία είναι προσεγγίσιμη με το αυτοκίνητο από τον δρόμο προς το Πόρτο Γερμενό, στο χωριό Βίλια, ακριβώς απέναντι από το παλιό αναψυκτήριο.

Ολόκληρο το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και έχει προορισμό τα δύο καταφύγια και την ψηλότερη κορυφή του βουνού.

Αν αισθάνεσαι πως η συγκεκριμένη εκδρομή παραείναι απαιτητική για εσένα από άποψη δυνατοτήτων, αξίζει να μάθεις πως για να βρεθείς στον Κιθαιρώνα δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να είσαι έμπειρος πεζοπόρος, αφού το βουνό ενδείκνυται και για χαλαρές βόλτες στη φύση, πικ νικ σε κατάφυτα σημεία μέσα στα έλατα, αλλά και τεράστιες βόλτες με το αυτοκίνητο.

Η ανάγκη σου να ξεφύγεις από την πόλη και να πάρεις μια ανάσα οξυγόνου είναι μεγάλη; Tώρα ξέρεις πως μόλις 55 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα σε περιμένει αυτό ακριβώς που ψάχνεις.

Κάθε Σαββατοκύριακο, από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα, θα συναντήσεις εκεί οικογένειες με παιδιά και μεγάλες παρέες που αποφάσισαν να γευτούν λίγη από τη μαγεία και την ενέργεια του βουνού.

βουνόειδήσεις τώραΚιθαιρώναςβουνάΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί