Travel|31.01.2022 07:30

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Από τις σκιές της στο φως

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
carnetdevoyage.gr/Bασίλης Ρούβαλης
carnetdevoyage.gr/Bασίλης Ρούβαλης
carnetdevoyage.gr/Bασίλης Ρούβαλης
carnetdevoyage.gr/Bασίλης Ρούβαλης

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπη και μία από τις 3 που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συχνά επισκιάζεται από τη γειτονική Κροατία και τις μαγευτικές ακτές της Αδριατικής, αλλά όσοι την επισκέπτονται ανακαλύπτουν χάρες και ομορφιές, αλλά και την προσπάθεια της να ανακάμψει από τα χρόνια του Εμφυλίου. Ο Βασίλης Ρούβαλης παρουσιάζει ένα διαφορετικό ταξίδι σ΄έναν τόπο που σίγουρα είναι γραφικός και ερωτεύσιμος.

Είναι ο τόπος με τις δύο ισοδύναμες ονοματοδοσίες. Με τα δίπολα ανά εποχή: μεταξύ εξουσίας και μη εξουσίας, πάθους και αποστροφής, ενότητας και διχασμού. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη «ακούγεται» κάθε φορά που οι ευρωπαϊκοί άνεμοι του πολέμου φθάνουν ίσαμε τα ανατολικά όριά τους. Αναλόγως, «σιγεί» σε κάθε νέα έλευση εθνοτήτων, γλωσσικών ταυτοτήτων, ιδιοσυγκρασιών. Ο λόγος για όλ’ αυτά, απλούστατος: είναι σταυροδρόμι πολυσύχναστο από αιώνες, είναι γεωγραφικός χώρος καταραμένος αλλά κι ερωτεύσιμος, όπως λέν’ εκεί χαμογελώντας οι άνθρωποι.

Ο φλογερός Σερβοβόσνιος συγγραφέας Πέταρ Κότσιτς (????? ?????, Petar Kocic) δίνει την αφορμή, μέσω από τις σελίδες του έργου του, για μιαν αληθινή γνωριμία με την πατρίδα του.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr