Travel|01.02.2022 07:30

Χρώμα, νερό, ιταλιάνικος αέρας: Το υπέροχο Μπουράνο που περπατιέται σε μισή ώρα είναι το επόμενο must-visit ευρωπαϊκό νησί

Newsroom

Αν έβαζες ένα παιδί να ζωγραφίσει μία πόλη που θα έμοιαζε στα μάτια του ιδανική, το πιθανότερο είναι πως η εικόνα που θα αντίκριζες θα «έφερνε» πολύ στο ιταλικό χωριό των χρωμάτων, που δεν είναι άλλο από το θέρετρο Μπουράνο.

Το Μπουράνο βρίσκεται στην ίδια λιμνοθάλασσα που βρίσκεται και η Βενετία και σε τίποτα δεν θυμίζει οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό νησί έχεις συναντήσει στη ζωή σου.

Οι λόγοι που το κατατάσσουν ψηλά στη λίστα των πιο ιδιαίτερων θερέτρων του πλανήτη είναι πολλοί, με τα χρωματιστά σπίτια να αποτελούν τον νούμερο ένα. Υπάρχει, βλέπεις, ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από την επιλογή των εντυπωσιακά έντονων χρωμάτων που «ντύνουν» σχεδόν μαγικά το νησί.

Πώς αποφασίζεται το χρώμα που θα βαφτεί το κάθε σπίτι

Κάθε σπίτι στην πόλη αυτή είναι χρωματιστό και το χρώμα που βάφεται δεν είναι καθόλου απλή ούτε τυχαία υπόθεση. Όταν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να βάψει το σπίτι του πρέπει να κάνει αίτηση στην κυβέρνηση και να περιμένει μία λίστα με τα χρώματα που είναι διαθέσιμα, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία. Η διαδικασία αυτή έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη «χρυσή εποχή της Ιταλίας».

Η ιστορία λέει πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε από τους ψαράδες, οι οποίοι έβαφαν το σπίτι τους στο χρώμα της αρεσκείας τους για να το βλέπουν το βράδυ από τη θάλασσα που ψάρευαν και να επιστρέφουν με ευκολία πίσω.

Ποιοι επιλέγουν να αποδράσουν στο πανέμορφο Μπουράνο

Το Μπουράνο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εκδρομή και εξερεύνηση, αν έχεις αποφασίσει να έχεις στο ταξίδι σου στην Ιταλία ως βάση τη δημοφιλή Βενετία.

Ο μικρός, αλλά ολοζώντανος αυτός οικισμός, περπατιέται σε μόλις μισή ώρα. Εκεί θα χαζέψεις το μεγάλο έκθεμα του χωριού -τα αριστουργηματικά σπιτάκια-, θα δεις μικρά, γουστόζικα μαγαζιά και θα αγοράσεις χειροποίητες δαντέλες που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού και βρίσκονται παντού στην Ευρώπη, με την παράδοση αυτή να κρατά από το 1400.

Πώς θα φτάσεις στο Μπουράνο

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις στο νησί, είναι να πάρεις το βαπορέτο (λεωφορείο που ταξιδεύει στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας) από την περιοχή Κανναρέγιο. Η διαδρομή διαρκεί κάτι λιγότερο από μία ώρα και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 20 ευρώ.
Αν θελήσεις να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή, πρέπει να επισκεφτείς την εκκλησία του Σαν Μαρτίνο, με το τεράστιο, καμπυλωτό καμπαναριό, που διακοσμήθηκε με το έργο «Σταύρωση» του σπουδαίου ζωγράφου Τζανμπαττίστα Τιέπολο. Επίσης, επιβάλλεται μια βόλτα στο Μουσείο Δαντελοποιίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πηγής εσόδων του χωριού μετά τον τουρισμό.

Στο νησί θα πιες υπέροχο καφέ, θα χορτάσεις ιταλιάνικο αέρα και θα αισθανθείς πως πήρες μια γερή δόση Ευρώπης μέχρι την επόμενη εξόρμησή σου.

Ναι, ένας τόπος μια σταλιά κοντά στη διάσημη Βενετία είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Βενετίαταξίδιειδήσεις τώρα