Travel|26.10.2018 14:13

Πήλιο: Η θάλασσα αγκαλιάζει το βουνό των Κενταύρων

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Πήλιο, εκεί όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ζούσαν οι Κένταυροι, εκείνα τα μυθικά όντα με το μισό κορμί ανθρώπινο και το άλλο μισό αλόγου. Εκεί όπου έγιναν διάφορες μάχες, όπως η Γιγαντομαχία και η Κενταυρομαχία. Μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου, συνδυάζει άριστα τη θάλασσα και το βουνό, χαλάρωση και περιπέτεια, κολύμπι και πεζοπορία, καλό φαγητό και ζεστή φιλοξενία!  

Από τα πλέον δημοφιλή και τουριστικά χωριά του Πηλίου, η Πορταριά και η Μακρινίτσα, σε απόσταση μόλις 17 χλμ. από τον Βόλο, αποτελούν ιδανικό προορισμό, είτε για αυθημερόν εκδρομές από τον Βόλο, είτε για ολιγοήμερες αποδράσεις.

Ο οικισμός της Πορταριάς δημιουργήθηκε γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα. Κατά την παραμονή σας στην Πορταριά, επισκεφτείτε και την Πηγή Μάνα, τη μεγαλύτερη πηγή του βορειοδυτικού Πηλίου, πηγαίνετε και μέχρι τον καταρράκτη Κάραβο.

Το «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν, η πανέμορφη Μακρινίτσα, απέχει 2 χλμ. από την Πορταριά. Στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1792) και δίπλα η μαρμάρινη βρύση «Αθάνατο Νερό» με τους επτά χάλκινους και λιονταρόμορφους κρουνούς. Επίσης, στο ιστορικό καφενείο «Θεόφιλος» θα δείτε στον τοίχο τη ζωγραφιά του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

 

Κεντρικό Πήλιο

Οι δημοφιλείς Μηλιές (28 χλμ.), οι οποίες σύμφωνα με μια εκδοχή πήραν το όνομά τους από τα ομώνυμα καρποφόρα δέντρα, υπήρξαν πρωτοπόρες στα γράμματα. Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη του χωριού «Ψυχής Ακος», τον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741), το τοπικό μουσείο με την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων.

Δύο χιλιόμετρα μετά τις Μηλιές, η Βυζίτσα ξεχωρίζει με τα αρχοντικά της, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες. Επόμενο χωριό οι Πινακάτες (+2 χλμ.) με την εντυπωσιακή βρύση στην πλατεία, και στη συνέχεια ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας (22 χλμ. από Βόλο), σε υψόμετρο 620 μ., με καταπληκτική θέα στον Παγασητικό Κόλπο.

Ανατολικό Πήλιο

Ατενίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος, η Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, ξεχωρίζει με τις τέσσερις συνοικίες της αλλά και την Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς (1762). Το επίνειό της, το Χορευτό (+8 χλμ.), το Πουρί και το επίνειό του, η Ανάληψη (+3 χλμ.), πιο ανατολικά και νότια η Μακρυράχη, το Ανήλιο, ο Αγιος Δημήτριος, ο Κισσός με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας -από τις παλαιότερες του Πηλίου-, το Μούρεσι, η Τσαγκαράδα, ο παραθαλάσσιος και δημοφιλής Αγιος Ιωάννης κ.ά. είναι χωριά και οικισμοί που θα τα αγαπήσετε από την πρώτη στιγμή!

Στον δρόμο από τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου, στα 3,2 χλμ. κάντε στάση στο Κισσιώτικο Ρέμα, τοποθεσία με καταρράκτες και τρεχούμενα νερά. Το ρέμα χωρίζει τον Κισσό από το Μούρεσι. Η Τσαγκαράδα (56 χλμ. από Βόλο) αποτελείται από τέσσερις συνοικίες (Αγίας Παρασκευής, Αγίων Ταξιαρχών, Αγίου Στεφάνου, Αγίας Κυριακής), με τις δύο πρώτες να είναι οι δημοφιλέστερες και πιο τουριστικές.

Στην Αγία Παρασκευή είναι η ομώνυμη εκκλησία και ο χιλιόχρονος πλάτανος με τον κορμό του να φτάνει τα 14 μ. περίμετρο. Στους Αγιους Ταξιάρχες βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη σε παλαιότητα εκκλησία του Πηλίου, των Αγίων Ταξιαρχών, από το 1746. Επίνειο της Τσαγκαράδας η παραλία του Μυλοπόταμου (7 χλμ.) με τον χαρακτηριστικό της διαμπερή βράχο που χωρίζει την παραλία στα δύο.

Νότιο Πήλιο

Κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου, η Αργαλαστή (40 χλμ. από Βόλο) με νεοκλασικά αρχοντικά, το ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Η Ξινόβρυση απέχει 6,5 χλμ., και συνεχίζει για την παραλία Ποτιστικά (12,5 χλμ. από Αργαλαστή) ενώ άλλη διαδρομή οδηγεί στην Πάλτση (15 χλμ.) και τη Μελανή. Νότια της Αργαλαστής, ο παραθαλάσσιος οικισμός Κάλαμος και δύο όμορφες ακρογιαλιές του Παγασητικού Κόλπου, η Μεγάλη και η Μικρή Πάου. Ευθεία από Αργαλαστή πάει για Χόρτο, Μηλίνα με αξιόλογη τουριστική υποδομή, Λαύκο, Προμύρι, πιο νότια για Τζάστενη, Κότες, μέχρι Αγία Κυριακή, Τρίκερι και Αλογόπορο, από όπου υπάρχει σύνδεση με θαλάσσιο ταξί για το νησάκι Παλιό Τρίκερι.

T

«Μουντζούρης»

Γιατί Πήλιο χωρίς τον θρυλικό «Μουντζούρη» δεν γίνεται. Δρομολόγια εκτελούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από Ανω Λεχώνια στις 10.00 και 13.30, και τερματίζουν στις Μηλιές. Από εκεί το τρενάκι αναχωρεί στις 12.00 και στις 15.00. Ενδιάμεση στάση κάνει στην Ανω Γατζέα, όπου λειτουργεί Μουσείο Ελιάς και Λαδιού ενώ υπάρχει και καφενείο. Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ διπλή διαδρομή και 10 ευρώ μονή για ενήλικες, και 10 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα για παιδιά 4-14 ετών (τηλ. 24210 39723, 25330).

Info

Απόσταση: Από Αθήνα θα διανύσετε περίπου 350 χλμ. μέχρι τον Βόλο, ακολουθώντας την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε είτε στον κόμβο του Βελεστίνου (από εκεί θα διανύσετε 12 χλμ. σε επαρχιακή οδό) είτε στον κόμβο Μικροθηβών (25 χλμ. σε επαρχιακή οδό). Αντίστοιχα από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 202 χλμ. Από Βόλο, το Δέλτα Αργαλαστής απέχει 31 χλμ. Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου απέχει 25 χλμ. από τον Βόλο. Υπάρχει και σιδηροδρομικός σταθμός με καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μέσω Λάρισας.

Διαμονή: Το Πήλιο διαθέτει καταλύματα για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα, σε παραδοσιακά αρχοντικά, σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα στούντιο και δωμάτια, σε θάλασσα και βουνό.

Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Σπετζοφάι (ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές), τσιγαριστά χόρτα με αβγά, μπουμπάρι (θυμίζει λουκάνικο αλλά περιέχει ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι), χωριάτικες πίτες, γλυκά του κουταλιού, μέλι, τσίπουρο με μεζέ, θαλασσινά, χόρτα τσιτσίραβλα, κρίταμα, μήλα Ζαγοράς, ανθοκομικά (γαρδένιες, ορτανσίες, μανόλιες, αζαλέες κ.ά.).

Παραλίες: Από την πλευρά του Παγασητικού, Αγριά, Σουραλί, Καρνάγιο, Πλατανίδια, Μαλάκι, Καλά Νερά, Μπούφα, Καλιφτέρη, Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Πάου, Χόρτο, Μηλίνα, Μαύρη Πέτρα, Μαραθιάς κ.ά. Από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, από βόρεια προς νότια, Ελίτσα, Ανάληψη, Χορευτό, Αγιοι Σαράντα, Μπάνικας, Πλάκα, Αγιος Ιωάννης, Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Φακίστρα, Μυλοπόταμος, Λημνιώνας, Λαμπινού, Καλαμάκι, Μουρτίτσα, Ποτιστικά, Μελανή, Πάλτση, Μουρτιάς, Λύρη, Θεοτόκος, Κατηγιώργης, Βλαχόρεμα, Βρωμονέρι, Καστρί, Πλατανιάς κ.ά.

Tips

  1. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου: Στη Μακρινίτσα, στο τριώροφο αρχοντικό Τοπάλη (1844) με πλούσια λαογραφική συλλογή.Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 09.00 – 14.30, Κυριακή 11.00 – 14.30 (τηλ. 24280 99505) 
  2. Νταμούχαρη: Μικρό φυσικό λιμανάκι όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα από κάποιες σκηνές του κινηματογραφικού μιούζικαλ «Mamma Mia». Στην Παλιά και τη Νέα Νταμούχαρη λειτουργούν δωμάτια, ταβέρνες, καφέ, μίνι μάρκετ.
  3. Μονοπάτι «Καγκιόλια»: Ενώνει την Τσαγκαράδα με την Νταμούχαρη, ύστερα από πεζοπορία μίας περίπου ώρας.
  4. Χάνια: Ορεινός οικισμός στα 1.200 μ. με χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Αγριόλευκες (27 χλμ. από Βόλο).
  5. Αγιος Λαυρέντιος: Η ιστορική διαδρομή του χωριού (20 χλμ. από Βόλο) ξεκινάει περίπου τον 12ο αιώνα με τη δημιουργία του ομώνυμου μοναστηριού στην είσοδο του Αγίου Λαυρεντίου. Δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Νέου Απόστολου, επισκεφτείτε τα ξωκλήσια της Παναγίας Σουραυλούς και της Ζωοδόχου Πηγής, απολαύστε ιππικές διαδρομές με τα άλογα του Παντελή Σπίνα (τηλ. 6973 718928).
Πήλιο