Travel|08.02.2022 07:30

Όμπιντος: Η μεσαιωνική καστροπολιτεία με σήμα κατατεθέν τους Πορτογάλους «Ρωμαίο και Ιουλιέττα»

Newsroom

Το πορτογαλικό Όμπιντος είναι μία μικρή πόλη, περίπου 95 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, η οποία μοιάζει να «εισέβαλλε» με απίστευτη ευκολία στη λίστα των πιο ιδιαίτερων και όμορφων προορισμών της Ευρώπης, με τους τουρίστες να την προτιμούν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, σαν κομμάτι των διακοπών τους στη χώρα.

Το επιβλητικό Όμπιντος -το οποίο έχει άρρηκτα συνδέσει το όνομά του με τον απαγορευμένο έρωτα- περπατιέται μέσα σε περίπου 2-3 ώρες, όμως καλό θα ήταν να μην βιαστείτε και να διανυκτερεύσετε εκεί έστω μία βραδιά, καθώς τη νύχτα το χωριό είναι σκέτο οφθαλμόλουτρο.

Αξιοθέατα που όμοιά τους δεν θα βρεις πουθενά

Ιδιαίτερο σημείο στο Όμπιντος είναι το κάστρο της πόλης, Pousada Castelo, που στέκει χτισμένο στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου και πλέον λειτουργεί σαν ξενοδοχείο.

Τα ιδιαίτερα σπιτάκια του χαρακτηρίζονται από το έντονο κίτρινο και μπλε, στοιχεία που παραπέμπουν στην ιδιαίτερη μαυριτανική αρχιτεκτονική. Τους δρόμους αντικαθιστούν λιθόστρωτα σοκάκια, με τη γραφικότητα του μέρους να είναι χαρακτηριστική και τις εικόνες που απολαμβάνει κανείς σε κάθε του βήμα να «μυρίζουν» Ευρώπη μιας άλλης εποχής.

Το 2015 το Όμπιντος είχε ανακηρυχθεί σε «πόλη της Λογοτεχνίας», έχοντας μετατραπεί σε μία τεράστια βιβλιοθήκη γεμάτη λάτρεις της ανάγνωσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διαφημιστεί με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι η πανέμορφη εκκλησία της Σάντα Μαρία, μέρος το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μουσείο της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Μην χάσεις την ευκαιρία να πεις «ναι» σε κυριακάτικους περιπάτους στην πόλη, καθώς κάθε Κυριακή το Όμπιντος θυμίζει ατελείωτη γιορτή, με τα παζάρια, τους ξύλινους πάγκους και τους πλανόδιους μικροπωλητές να δίνουν τον ρυθμό στην κεντρική πλατεία.

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε -και να πάρετε μαζί σας!- το μοναδικό λικέρ κεράσι ginja. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ποτό του 18ου αιώνα του οποίου η γεύση κρίνεται ως μία από τις πλέον ιδιαίτερες του κόσμου.

Οι Πορτογάλοι «Ρωμαίος και Ιουλιέττα»

Στο μέρος αυτό λέγεται πως διαδραματίστηκε ο μεγάλος έρωτας του γιου του βασιλιά Afonso IV, Pedro, και μιας φτωχής κοπέλας, της Ιnes de Castro, η οποία το 1340 είχε φτάσει στην Πορτογαλία ως υπηρέτρια της λαίδης Constance, συζύγου του Pedro. Εκείνος, αμέσως ερωτεύτηκε την 15χρονη τότε κοπέλα, αγνοώντας επιδεικτικά τη γαλαζοαίματη σύζυγό του. 5 χρόνια μετά, η Constance πέθανε και ο Pedro παρά τις πιέσεις του βασιλιά να ξαναπαντρευτεί γαλαζοαίματη, επέμενε να κάνει γυναίκα του την Ines. Μη εγκρίνοντάς την, ο βασιλιάς την εξόρισε, με τον Pedro, ωστόσο, να αρνείται να την εγκαταλείψει. O ίδιος, την είχε παντρευτεί δύο φορές: Μία κρυφά, το 1347, και μία το 1354. Έναν χρόνο μετά τον δεύτερο γάμο τους, ο βασιλιάς διέταξε τη δολοφονία της στο μοναστήρι στο οποίο η ίδια είχε εξοριστεί. Τη σκότωσαν αποκεφαλίζοντάς τη μπροστά στο παιδί που είχε αποκτήσει με τον Pedro.

Με τον θάνατο του βασιλιά, ανέβηκε στον θρόνο και πήρε την απόφαση να βρει και να τιμωρήσει τους δολοφόνους της αγαπημένης του. Του πήρε 6 ολόκληρα χρόνια να συλλάβει δύο από αυτούς και να πάρει την εκδίκησή του. Με ποιον τρόπο; Τους εκτέλεσε δημόσια ξεριζώνοντάς τους τις καρδιές με τα ίδια του τα χέρια....

Όταν πέθανε, θάφτηκε δίπλα στην Ines.

Το ζευγάρι αποτελεί την πορτογαλική εκδοχή του «Ρωμαίου και της Ιουλιέττας».

Οι ντόπιοι λατρεύουν τόσο πολύ τον συγκεκριμένο μύθο που κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σοκολάτας που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο στο κέντρο της πόλης, δημιουργούν σοκολατένια αγάλματα του Pedro και της Ines, ώστε να τιμήσουν τη μνήμη και τον έρωτά τους.

Kαι κάπως έτσι, το Όμπιντος συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την έννοια του απαγορευμένου έρωτα. Μέχρι σήμερα, θεωρείται προορισμός κυρίως για ερωτευμένα ζευγάρια και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο.

ΠορτογαλίαΛισαβόναειδήσεις τώραΕυρώπη