Travel|12.02.2022 07:30

Ζορίκα: Η λίμνη-παραμύθι με τα νούφαρα στο ανατολικό Ζαγόρι

Newsroom

Ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι Ζαγορίου, στην περιοχή που είναι γνωστή ως ανατολικό Ζαγόρι, βρίσκεται μία άγνωστη στο ευρύ κοινό, μικρή και γραφική λίμνη, που αποτελεί τεράστιο βιότοπο και η οποία μας κάνει να πιστεύουμε στα μικρά θαύματα της φύσης.

Οι εκδρομές στην περιοχή του Μετσόβου και των Ιωαννίνων γενικότερα, είναι πολύ δημοφιλείς επιλογές την εποχή που διανύουμε, γι’ αυτό ήρθε η ώρα κι εμείς να μάθουμε τα μυστικά και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την «κρυφή» λίμνη που μόνο οι Ηπειρώτες γνωρίζουν και χαίρονται.

Η Λίμνη Ζορίκα βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Γρεβενίτι και θα την συναντήσεις ακριβώς στη διασταύρωση προς τη λίμνη που σχηματίζουν οι πηγές του ποταμού Αώου. Αν αναρωτιέσαι από πού έχει πάρει το παράξενο όνομά της, πρέπει να μάθεις πως είναι δανεικό από το γειτονικό ρέμα Ζορίκα, το οποίο κυλά πιο χαμηλά, κάθε εποχή του χρόνου.

Νούφαρα σαν από παραμύθι

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο της λίμνης, είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία κατά την άνοιξη ανθίζουν και κάνουν το τοπίο να φαντάζει ονειρικό. Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται θεόρατα μαύρα πεύκα και οξιές, σε ένα δάσος που αποτελεί καταπληκτικό πνεύμονα πρασίνου.

Ένα οδοιπορικό στο ανατολικό Ζαγόρι θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις την πιο αθέατη πλευρά του πιο τουριστικού σημείου των Ιωαννίνων. Εκεί σε περιμένουν μικρά, παραδοσιακά χωριά φωλιασμένα στην οροσειρά της Πίνδου και στο όρος Μιτσικέλι. Το πιο διάσημο χωριό της περιοχής είναι το Γρεβενίτι, το οποίο απέχει 44 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Το μέρος αυτό έχει καταπληκτική, αμφιθεατρική θέα, είναι πνιγμένο στο πράσινο και διαθέτει πολλά γεφύρια και τρεχούμενα νερά.

Το χωριό παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αρκετή κινητικότητα και κάποιοι παραδοσιακοί ξενώνες έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, πράγμα που σημαίνει πως η διαμονή δεν θα σε ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Επιλογές υπάρχουν!
Το Δεμάτι, η Πέτρα, η Ιτέα, η Δόλιανη το Φλαμπουράρι και το Ελατοχώρι είναι κάποια από τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής που πρέπει να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια του road trip σου. Φρόντισε, πάντως, να ποντάρεις σε διαφορετικά χωριά για φαγητό, καφέ, πεζοπορία, φωτογραφίες και εξερεύνηση, καθώς κάθε τόπος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος και δεν αξίζει να απαρνηθείς ούτε ένα!

Ιδανική εξόρμηση χειμώνα - καλοκαίρι

Κάθε εποχή του χρόνου, η Λίμνη Ζορίκα είναι ιδανική επιλογή για ήρεμους περιπάτους, πικ νικ στη φύση, ποδηλατάδα και φυσικά για καταπληκτικές φωτογραφίες. Φρόντισε να βρεθείς εκεί από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα για μία εκδρομή που θα θυμάσαι…

λίμνηταξίδιεκδρομέςΖαγόριειδήσεις τώρα