Travel|16.02.2022 07:30

Λιχτενστάιν: H μικροσκοπική χώρα με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο που κάνει κάθε Έλληνα να ζηλεύει

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Μεταξύ της Ελβετίας και της Αυστρίας βρίσκεται μία μικροσκοπική χώρα, της οποίας το όνομα μπορεί να είναι γνωστό, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μπει στις ταξιδιωτικές λίστες με τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς και -μεταξύ μας- ούτε πρόκειται. Όχι επειδή υστερεί σε ιδιαιτερότητα και ομορφιά, φυσικά, μα διότι το μέγεθός της δεν θα επέτρεπε έτσι κι αλλιώς σε ορδές τουριστών να φτάσουν στα εδάφη της στα οποία η ζωή παραείναι ακριβή για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Ο λόγος για το πανέμορφο πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν το οποίο καταλαμβάνει 160 μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα ως… η έκτη μικρότερη χώρα στον κόσμο. Στην ουσία πρόκειται για μία μικρή κουκίδα του χάρτη, η οποία κρύβει τεράστια ιστορία πίσω της.

Το τουριστικά αδικημένο και καταπράσινο Λιχτενστάιν βρίσκεται στις πλαγιές των Άλπεων με την ιστορία του να κρατά από τη Νεολιθική Εποχή.

Η μικρή αυτή χώρα που μέχρι σήμερα παραμένει ανεξερεύνητη από τον ευρύ τουρισμό, μπορεί να γυριστεί ολόκληρη μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Για την ακρίβεια, χρειάζονται 6 ώρες για να τη διασχίσει κανείς κατά μήκος και μόλις 2 ώρες για να τη διασχίσει ολόκληρη κατά πλάτος. Ωστόσο, διαθέτει τόσα πολλά μουσειακά ιδρύματα που αξίζουν πολύ περισσότερο από τον χρόνο αυτό.

Το μικρό αδερφάκι της Ελβετίας

Το Λιχτενστάιν θα μπορούσε να θεωρηθεί το μικρό αδερφάκι της Ελβετίας, τόσο σε ομορφιά, όσο και σε ποιότητα ζωής και πλούτου. Το χρήμα είναι το λιγότερο για το οποίο αξίζει να ανησυχεί κανείς στο πριγκιπάτο των Άλπεων, καθώς μιλάμε για τη χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο ολόκληρο!

Τα σπίτια είναι -κυριολεκτικά- μικρά παλάτια, τα αυτοκίνητα όλα πολυτελή, τα καταστήματα ακριβά, ενώ ακόμα και ο καφές θα σου φανεί τσιμπημένος σε ό,τι αφορά στην τιμή του. Στους ντόπιους, βέβαια, όλα αυτά φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, καθώς σε αντίθεση με όσα έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει ο Έλληνας, οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν, μπορεί να πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά οι μισθοί τους αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Η ξεχωριστή Βαντούζ

Η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, η Βαντούζ, βρίσκεται στην καρδιά του πριγκιπάτου και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Συνήθως οι τουρίστες την προτιμούν για βάση στο ταξίδι τους. Πρόκειται για μία «μαζεμένη», όμορφη πόλη με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και μουσεία, που ενδείκνυται για βόλτες από το πρωί ως το βράδυ. Να σημειώσουμε πως γύρω στις 21:00 το βράδυ το Λιχτενστάιν νεκρώνει, οπότε καλό είναι μέχρι εκείνη την ώρα να έχεις φάει και να έχεις ψωνίσει ό,τι χρειαστείς γιατί είναι πολύ πιθανό να μην βρεις τίποτα ανοιχτό.

Το κάστρο της Βαντούζ είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της χώρας και δυστυχώς για όλους εμάς αποτελεί την πριγκιπική κατοικία, οπότε δεν είναι επισκέψιμο. Οι δρόμοι γύρω από το κάστρο είναι υπέροχοι και χαρίζουν θέα μοναδική, με φόντο τις καταπράσινες Άλπεις. Αξίζει να μάθεις πως μία φορά τον χρόνο, οι κάτοικοι προσκαλούνται στον κήπο του κάστρου για να πιούν το ποτό τους. Δυστυχώς, η πρόσκληση δεν είναι ανοιχτή για τους τουρίστες…

Τι θα κάνεις στο Λιχτενστάιν

Μπορεί η χώρα να είναι μικρή, ωστόσο, πρόκειται για τη χαρά όλων όσων αγαπούν την πεζοπορία και την ορειβασία, μιας και στην επαρχία του θα συναντήσεις περίπου 75 πεζοπορικά μονοπάτια, διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας. Οι πιο πολλές διαδρομές γίνονται μέσα στις Άλπεις. Σε κάποια μονοπάτια θα χρειαστεί να κάνεις και αναρρίχηση, όμως για όλα αυτά υπάρχει πλήρης ενημέρωση και βοήθεια.

Η ξύλινη γέφυρα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Λιχτενστάιν είναι η ξύλινη γέφυρα, η οποία αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Ελβετία. Διασχίζοντας την κλειστή αυτή γέφυρα, μπορείς να περπατήσεις στη ελβετική πλευρά του ποταμού Ρήνου.

Και τώρα τα δυσάρεστα…

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, ένα ταξίδι στο Λιχτενστάιν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση οικονομική επιλογή για τον μέσο Έλληνα. Μία μέση τιμή για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λιχτενστάιν είναι τα 170€ - 180€ ανά διανυκτέρευση, ενώ τα Airbnb μπορούν μεν να σου εξασφαλίσουν πιο οικονομικές προτάσεις, αλλά όχι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί «φθηνό».
Σαφώς, με έναν καλό προγραμματισμό και σθεναρή αντίσταση στις τουριστικές προκλήσεις, μπορείς να εξασφαλίσεις ένα μέσου κόστους ταξίδι, το οποίο θα σου χαρίσει εικόνες πανέμορφες και μια γεύση από αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει «ευρωπαϊκό όνειρο».
Αν τα ζυγίσουμε, λοιπόν, λέμε ένα τεράστιο «ναι» στο χλιδάτο Λιχτενστάιν ακόμα κι αν χρειαστεί να στερηθούμε ορισμένες ανέσεις και να πληρώσουμε κάτι παραπάνω…

ειδήσεις τώραΛιχτενστάϊνταξίδι