Travel|27.02.2022 07:30

Βαλτεσινίκο: Το αρκαδικό χωριό-μινιατούρα που γιγαντώνει τη φήμη του και εξελίσσεται σε in προορισμό

Newsroom

Μέσα στην καρδιά των πλούσιων δασών του Μαινάλου, εκεί που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και η φύση οργιάζει, βρίσκεται ένα «άγνωστο», αρκαδικό χωριό που μας καλεί σε χουχουλιάρικα διήμερα, μακριά από το άγχος της πόλης και οτιδήποτε άλλο θυμίζει αστικό περιβάλλον.

Το Βαλτεσινίκο σκαρφαλώνει στα 1.100 μέτρα του Μαινάλου και για τους Αρκάδες είναι ένα από τα πιο ξακουστά χωριά του τόπου τους.

Πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν παρά ένα μέρος άγνωστο για τους τουρίστες, όμως μέσα στη δεκαετία αυτή πολλοί ξενώνες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και μοιραία το μέρος έγινε τουριστικό σήμα κατατεθέν, το οποίο όσο περνά ο καιρός γιγαντώνει τη φήμη του.

Στο Βαλτεσινίκο τα χρώματα εναλλάσσονται και καθιστούν το χωριό χάρμα οφθαλμών. Το μπλε του ουρανού, το πράσινο των δέντρων και το κόκκινο των χαρακτηριστικών κεραμοσκεπών των σπιτιών, κάνουν το μέρος να θυμίζει ελαιογραφία του παρελθόντος.

Τα αξιοθέατα του χωριού δεν σταματούν μόνο σε εκείνα που χάρισε η φύση απλόχερα. Αρχοντικά σπίτια από πέτρα, μοναστήρια ξακουστά, νερά τρεχούμενα, πηγές και ένα μεσαιωνικό κάστρο, είναι hotspots που αξίζει να ανακαλύψεις.

Η νούμερο ένα δραστηριότητα, όμως, θα είναι πάντα οι περίπατοι στα σοκάκια μέχρι να φτάσεις στις ανθισμένες πλαγιές του βουνού. Εκεί, η θέα είναι το κάτι άλλο και σου εξασφαλίζει με ευκολία… τις πιο ινσταγκραμικές φωτογραφίες.

Η λίμνη του Λάδωνα

Και αφού ανακαλύψεις τις κρυφές ομορφιές του Βαλτεσινίκου, τρώγοντας και πίνοντας στα μικρά ταβερνάκια, ήρθε η ώρα και για μία αξέχαστη εκδρομή.

Οδηγώντας μισή ώρα προς το Γεφύρι της Κυράς, θα βρεθείς στην καταπράσινη λίμνη του Λάδωνα. Η μικρή αυτή λιμνούλα, βρίσκεται σε ένα μέρος που φαντάζει εξωπραγματικό, με τα δέντρα να δίνουν την αίσθηση πως βουτούν μέσα στα νερά της. Αν βρεθείς εκεί Σάββατο ή Κυριακή, θα μπορέσεις να κάνεις ράφτινγκ στα πάντα ήρεμα νερά της λίμνης, η οποία ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο σπορ τόσο για παιδιά όσο και για αρχάριους.

Το Σανατόριο της Μάνας

Αν είσαι λάτρης των υπερφυσικών ιστοριών, του μυστηρίου και της περιπέτειας, κράτα αυτό: δέκα λεπτά μακριά από το Βαλτεσίνικο, βρίσκεται το Σανατόριο της Μάνας.

Αν ακολουθήσεις τις πινακίδες για το χωριό Μαγούλιανα -το ψηλότερο της Πελοποννήσου, θα το βρεις. Κοίτα μόνο να προλάβεις να το επισκεφτείς σύντομα, καθώς οι ντόπιοι λένε πως δεν αργεί η ώρα που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο και μάλιστα… 5 αστέρων.

Λιμποβίσι

Κάτι λιγότερο από μία ώρα μακριά από το Βαλτεσινίκο με το αυτοκίνητο, συναντάμε το ξακουστό Λιμποβίσι, γενέτειρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το σπίτι του λειτουργεί πλέον σαν μουσείο, ενώ μία στάση στο παραδοσιακό καφενείο παραδίπλα είναι απαραίτητη.

Αν κι εσύ βρίσκεσαι σε αναζήτηση ενός χωριού που προσφέρει τίμια διήμερα με άρωμα ελληνικής παράδοσης, το Βαλτεσινίκο κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στη λίστα σου.

Και μάλιστα ψηλά-ψηλά!

Κεντρική φωτογραφία: YouTube/ Zaf Zafeiropoulos

Ορεινή Αρκαδίαειδήσεις τώραΑρκαδίαΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοίΜαίναλο