Travel|03.03.2022 07:54

Νάξος: Το διονυσιακό έθιμο των «Κορδελάτων»

Newsroom

Ένα αποκριάτικο έθιμο το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και διατηρείται με τον ίδιο ζήλο για να παραδοθεί στους επόμενους. Οι «Κορδελάτοι» δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αναπόσπαστο μέρος ενός περιοδεύοντος θιάσου. Ο θίασος αυτός αποτελείται από τον αρχηγό του, τον μπαϊρακτάρη, τους λεβέντες, νέους με στολή τσολιά που στην πλάτη τους κρέμονται πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια, τους ληστές, τους μοσκάρους και τέλος τα όργανα μαζί με τη σημαία, το μπαϊράκι. Ο Στέφανος Χρόνης τους ακολούθησε με τον φακό του και τους κατέγραψε στο Κουρουνοχώρι.

Η Νάξος κρατά δυνατά τα ηνία στην αναβίωση και τη διαιώνισή της αποκριάτικης παράδοσης. Ειδικά στα χωριά στο κέντρο του νησιού.

Με άρωμα Κυκλάδων και λαογραφικά στοιχεία από τη νησιωτική παράδοση της χώρας το έθιμο των «Κορδελάτων» είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Η δεύτερη ονομασία τους, «Λεβέντες», αποδίδεται στους πειρατές. Η φορεσιά τους αποτελείται από φουστανέλα λευκή φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι κρεβατιού), αντίστοιχο καλσόν, λευκό πουκάμισο, γιλέκο, τη ζώνη, το φέσι, τη γραβάτα που φέρει στολίδια και φυσικά τις κορδέλες που στολίζουν το γιλέκο και τη φουστανέλα.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

ειδήσεις τώραέθιμοΝάξοςΑπόκριεςταξίδια ΕλλάδαΚυκλάδες