Travel|06.02.2019 15:57

Φλωρεντία: Το λίκνο της Αναγέννησης

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης, πηγή έμπνευσης αξεπέραστης κουλτούρας, κατοικείται από 400.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, ενώ κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια τουρίστες. Θεωρείται το λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης, με την πόλη να βρίσκεται επί του ποταμού Αρνου.

Κατά την παραμονή σας στη Φλωρεντία θα εντυπωσιαστείτε από τα αρχιτεκτονικά μνημεία, θα θαυμάσετε μια από τις ωραιότερες πινακοθήκες του κόσμου, με τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων της Αναγέννησης στην χώρα, θα μαγευτείτε από την ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και από το ιστορικό της κέντρο.

Σήμα κατατεθέν της Φλωρεντίας, η Ponte Vecchio (Παλιά Γέφυρα) με τα χαρακτηριστικά μαγαζάκια των χρυσοχόων και κοσμηματοπωλών (σ.σ. καταστήματα στη γέφυρα υπάρχουν από τον 13ο αιώνα, και αρχικά λειτουργούσαν και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, βυρσοδεψεία. Το 1593, ο Φερδινάνδος Α’ αποφάσισε να επιτρέπεται μόνο στους χρυσοχόους και κοσμηματοπώλες να διατηρούν καταστήματα στη γέφυρα).

Τέτοια εποχή, στη Φλωρεντία, μπορείτε αφενός να εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα (ισχύουν έως 5 Μαρτίου), αφετέρου να επισκεφτείτε διάσημα μουσεία και αξιοθέατα, δίχως να επικρατεί ο συνωστισμός από τους τουρίστες, που παρατηρείται άλλους μήνες του χρόνου. Διατίθεται η Firenze Card, η οποία ισχύει για 72 ώρες, υπάρχει ελεύθερη είσοδος σε 80 μουσεία και ιστορικά μνημεία της Φλωρεντίας και κοστίζει 85 ευρώ (www.firenzecard.it). Επίσης, να σημειώσουμε, ότι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα (όπως για παράδειγμα σήμερα), η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη.

Ιστορικό κέντρο

Πλατείες (piazze), καθεδρικοί ναοί και μουσεία, λιθόστρωτα δρομάκια με τρατορίες, πιτσαρίες, εστιατόρια και παγωτατζίδικα. Εμπορικά καταστήματα, διάσημοι οίκοι μόδας, ιστορικά καφέ, αγορές και γέφυρες. 

Η Piazza della Repubblica στο κέντρο της Φλωρεντίας, αρχικά ήταν η τοποθεσία της ρωμαϊκής αγοράς, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα την κατεδάφισαν για να φτιάξουν την πλατεία, γύρω από την οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο κομψά καφέ - ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Παράλληλα με την πλατεία είναι ο πεζόδρομος Via dei Calzaiuoli, γεμάτος εμπορικά καταστήματα, καφέ και ταχυφαγεία, ο οποίος ενώνει τις δυο δημοφιλείς πλατείες, την Piazza del Duomo στα βόρεια και την Piazza della Signoria στα νότια.

Στην Piazza del Duomo δεσπόζει ο καθεδρικός ναός Santa Maria del Fiore, το Βαπτιστήριο San Giovanni και το Μουσείο Εργων του Ντουόμο (Opera Duomo Museum). Η πρόσοψη του Duomo εντυπωσιάζει με τα λευκά, πράσινα και κεραμιδί μάρμαρα. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα σε γοτθικό ύφος για να αντικαταστήσει το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Αρνόλφο ντι Κάμπιο. Η είσοδος για τον καθεδρικό ναό είναι δωρεάν (ώρες 10.00 – 16.30), ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη, με εισιτήριο, στην κρύπτη, στον εντυπωσιακό θόλο του Μπρουνελέσκι με την πανοραμική θέα και τις νωπογραφίες του Giorgio Vasari στο εσωτερικό του, στο καμπαναριό (καμπανίλε) ύψους 84.7 μ. –ξεκίνησε να το σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας Τζιότο το 1334, ο οποίος πέθανε το 1337, και το συνέχισαν οι Andrea Pisano και Luca della Robbia. Για το μεν Καμπαναριό, το οποίο είναι και το πιο όμορφο της Ιταλίας, θα χρειαστείτε να ανεβείτε 414 σκαλοπάτια, για τον δε θόλο του Φίλιππο Μπρουνελέσκι, θα ανεβείτε 463 σκαλοπάτια, με τη θέα πραγματικά, και από τα δυο σημεία, να σας αποζημιώνει για τον κόπο σας (ώρες λειτουργίας 08.15 – 19.00 Καμπαναριό, 08.30 – 19.00 Θόλος).

Το Βαπτιστήριο San Giovanni, πιθανώς χτίστηκε τον 5ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Φλωρεντίας. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα θαυμάσετε τόσο το θόλο όσο και τις μπρούτζινες πόρτες με την Ανατολική Πόρτα, την οποία ο Μιχαήλ Αγγελος ονόμασε «Θύρες του Παραδείσου», να αποτελεί το πλέον αναγεννησιακό αριστούργημα του Ghiberti. Το ενιαίο εισιτήριο για τον Καθεδρικό (Dome) είναι στα 18 ευρώ, ενώ το Μουσείο Εργων του Ντουόμο κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, είναι κλειστό (www.museumflorence.com).  

Piazza della Signoria

Στην Piazza della Signoria βρίσκεται το Palazzo Vecchio, ιστορική έδρα της Φλωρεντινής κυβέρνησης. Ο πύργος του έχει ύψος 94 μ. και με τις εντυπωσιακές του επάλξεις αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της πόλης. Στο εσωτερικό του παλατιού υπάρχουν 21 πολύ αξιόλογες αίθουσες με πλουσιότατο διάκοσμο, που αξίζουν την προσοχή σας. Εξω από το Palazzo Vecchio θα θαυμάσετε το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και στην είσοδό του τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου (σ.σ. πρόκειται για το αντίγραφο καθώς το αυθεντικό βρίσκεται στην Galleria dell' Accademia). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Loggia della Signoria, η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα ως χώρος για δημόσιες τελετές, σήμερα όμως λειτουργεί ως εκθετήριο για διάφορα γλυπτά.

Γκαλερία Uffizi

Η Γκαλερία Uffizi είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στην Ιταλία, με περισσότερο από 1,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, 10.000 κατά μέσο την ημέρα. Το Palazzo degli Uffizi βρίσκεται νότια του Palazzo Vecchio, αποτελεί έργο του Βαζάρι που αρχικά προοριζόταν για τη στέγαση των διοικητικών γραφείων των Μεδίκων. Σήμερα, στις 45 αίθουσες της Πινακοθήκης Uffizi, φιλοξενούνται έργα της Αναγέννησης, αλλά και από την Υστερη Ιταλική και Ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στις αίθουσες 10 - 14 φιλοξενούνται τα έργα του Botticelli με σημαντικότερα την κλασική «Γέννηση της Αφροδίτης» και την «Ανοιξη», στην αίθουσα 8 το έργο «Η Παναγία και το παιδί με τους δυο αγγέλους» του Filippo Lippi, ενώ στην αίθουσα 15 βρίσκονται οι πίνακες του Leonardo da Vinci (είσοδος 12 ευρώ έως 28/2. Από 1/03 – 31/10 η είσοδος κοστίζει 20 ευρώ). Ανοιχτά Τρίτη – Κυριακή, 08.15 – 18.50. Λόγω των μεγάλων ουρών για το Uffizi, προτείνεται η αγορά/προκράτηση εισιτηρίου μέσω διαδικτύου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, να υπολογίζετε συν 4 ευρώ από την αρχική τιμή του εισιτηρίου (www.uffizi.com).

*PALAZZO STROZZI, με την οικογένεια Strozzi να είναι μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας μέχρι την εξορία της από την πόλη το 1434. «Verocchio, Master of Leonardo» ονομάζεται η έκθεση που θα λάβει χώρα στο Palazzo Strozzi, 09/03 – 14/07, και παρουσιάζει για πρώτη φορά τα υπέροχα αριστουργήματα του Andrea del Verrocchio, ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Quattrocento, και ο πιο διάσημος μαθητής του Leonardo da Vinci, του οποίου η 500η επέτειος θανάτου του είναι στις 2 Μαΐου 2019 (www.palazzostrozzi.org).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια και στη συνέχεια οδικώς ή με τρένο (σ.σ. το ταξίδι με τρένο διαρκεί 1.30, 1.40 ώρα, 35 λεπτά της ώρας, αντίστοιχα. Με το εισιτήριο του τρένου έχετε ελεύθερη πρόσβαση στα λεωφορεία και τραμ της Φλωρεντίας 24 ώρες από την άφιξη ή την αναχώρησή σας). Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Φλωρεντίας Santa Maria Novella βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (www.trenitalia.com). Είναι και το αεροδρόμιο Amerigo Vespucci (4 χλμ. από την πόλη) που εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αλλη επιλογή κοντινού αεροδρομίου είναι εκείνο της Πίζας, και από εκεί με λεωφορείο φτάνετε στον τελικό σας προορισμό σε 60-70 λεπτά. 

-Διαμονή: Στη Φλωρεντία θα βρείτε ατμοσφαιρικά και πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της αναγεννησιακής πόλης, και γύρω απ’ αυτήν, με τιμές για όλα τα βαλάντια, διαμερίσματα καθώς και δωμάτια Bed & Breakfast.

-Τουριστικές πληροφορίες: Υπάρχουν τέσσερα γραφεία: ένα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, ένα στο αεροδρόμιο, ένα στην Piazza S. Giovanni και ένα στην Via Camillo Cavour (www.firenzeturismo.it).

Tips

-Αξιοθέατα: Galleria dell' Accademia με πίνακες Φλωρεντίνων καλλιτεχνών, το αυθεντικό άγαλμα του Δαβίδ, έργο του Μιχαήλ Αγγελου, εκπληκτικό ανάγλυφο γλυπτό που δημιουργήθηκε μεταξύ 1501 - 1504. Είναι και η αίθουσα των φυλακισμένων, παρουσιάζοντας τους ημιτελείς «Σκλάβους» του Μιχαήλ Αγγελου (www.accademia.org). Τα παρεκκλήσια των Μεδίκων (Cappelle Medicee) με έργα του Μιχαήλ Αγγελου και όχι μόνο. Το Μουσείο Bargello με τη μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακών γλυπτών της Ιταλίας, η Βασιλική της Santa Maria Novella γοτθική εκκλησία  με έργα τέχνης στο εσωτερικό της, το Σταυρό του Giotto, το παρεκκλήσι Tornabuoni  κ.ά. (είσοδος 5 ευρώ), η Santa Croce, διάσημη εκκλησία για τις νωπογραφίες του Giotto και τους τάφους του Μιχαήλ Αγγελου, του Γαλιλαίου και του Μακιαβέλι.. Οι κήποι Bardini, η Piazzale Michelangelo, μπαλκόνι με πανοραμική θέα στην ατμοσφαιρική πόλη κ.ά.

-Palazzo Pitti: Aπό την άλλη πλευρά του Αρνο (Oltrarno) το Παλάτι Pitti με έργα τέχνης των Μεδίκων, πινακοθήκες και μουσεία. Το Παλάτι χωρίζεται σε τέσσερα μουσεία, το Θησαυροφυλάκια των Μεγάλων Δούκων, την Γκαλερί Palatine και τα Βασιλικά και αυτοκρατορικά διαμερίσματα, την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Κουστουμιών και Μόδας, γνωστό ως Γκαλερί Κουστουμιών (σ.σ. αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η νέα έκθεση «Animalia Fashion», έως τις 05/05). Μεμονωμένη είσοδος 10 ευρώ (έως 28/02) ή 16 ευρώ (1/03 – 31/10).

- Κήποι Boboli: Ακριβώς πίσω από το Palazzo Pitti βρίσκονται οι θαυμάσιοι Κήποι Boboli. Τόσο το Palazzo Pitti όσο και οι Κήποι Boboli ανήκουν στο σύμπλεγμα της Γκαλερία Uffizi και μπορείτε να εκδώσετε ενιαίο εισιτήριο (Uffizi, Palazzo, Κήποι) στα 18 ευρώ (έως 28/02) ή στα 38 ευρώ (1/03 – 31/10). Μεμονωμένη είσοδος 6 ευρώ ή 10 ευρώ αντίστοιχα.

-Αγορές: Επώνυμοι οίκοι σχεδιαστών και κορυφαία κοσμηματοπωλεία βρίσκονται επί των οδών Via de' Tornabuoni, Via degli Strozzi, Via della Vigna Nuova. Καταστήματα με αντίκες στη Via dei Fossi, στη Via Maggio και στους γύρω δρόμους καθώς επίσης και στα χαρακτηριστικά καταστήματα χρυσοχοΐας και κοσμημάτων του Ponte Vecchio. Καταστήματα με δερμάτινα στην περιοχή Santa Croce. Στο Oltrarno, αμέσως μετά το Ponte Vecchio, στη συνοικία Santo Spirito, εργαστήρια που ειδικεύονται σε προϊόντα από ξύλο, κοσμήματα, λάμπες, μεταλλικά αγγεία κ.ά., μικρά μπαρ, βιοτεχνικά στούντιο. Στην κοντινή γειτονιά του San Frediano, επίσης στο Oltrarno, μερικά από τα εργαστήρια που ειδικεύονται στα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά βιοτεχνικά προϊόντα της Φλωρεντίας όπως υφάσματα για έπιπλα, χειροποίητα και διακοσμημένα ασημικά, χειροποίητα παπούτσια, flea market στην Piazza dei Ciompi κ.ά.

-Κεντρική Αγορά (Mercato Centrale): Βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Σαν Λορέντζο, και την ημέρα περιβάλλεται από πάγκους λαϊκής αγοράς ενώ στο κλειστό κτίριο, στο πάνω επίπεδο λειτουργούν έως το βράδυ μαγαζιά και κιόσκια που σερβίρουν από πίτσες και ζυμαρικά μέχρι γλυκά, παγωτά, κρασί, κοκτέιλ.

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρασί και ερυθρό κρασί Τοσκάνης, αλλαντικά, τυριά (πεκορίνο, μοτσαρέλα, παρμεζάνα κ.ά.), μανιτάρια, όσπρια, παγωτό, bistecca alla fiorentina, πίτσα, ζυμαρικά, ριζότι, καφές (εσπρέσο, καπουτσίνο κτλ.), ζεστή σοκολάτα, πανίνι (σάντουιτς), λιμοντσέλο, αφρώδες οίνος κτλ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Φλωρεντία