Travel|11.03.2022 07:30

Ιάσιο Ρουμανίας : Εκεί όπου ο Υψηλάντης ύψωσε πρώτος το λάβαρο της επανάστασης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ιάσιο Ρουμανίας / carnetdevoyage.gr/ Βαγγελης Πρωτόπαπας
Ιάσιο Ρουμανίας / carnetdevoyage.gr/ Βαγγελης Πρωτόπαπας
Ιάσιο Ρουμανίας / carnetdevoyage.gr/ Βαγγελης Πρωτόπαπας
Ιάσιο Ρουμανίας / carnetdevoyage.gr/ Βαγγελης Πρωτόπαπας

Ταξιδεύοντας εκεί που τώρα έπιασε φωτιά. Ένα οδοιπορικό στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και στο "κράτος φάντασμα" της Υπερδνειστερίας, ξεκινώντας από το Ιάσιο της Ρουμανίας, εκεί που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. O Bαγγέλης Πρωτόπαπας παρουσιάζει τους γείτονες της πολύπαθης Ουκρανίας, αλλά και την ίδια την εμπόλεμη χώρα, σε μια σειρά ταξιδιών στα μέρη που σαρώνει η νέα καταιγίδα του πολέμου.

Το Ιάσιο θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και είναι φημισμένο για τις εκκλησίες του. Ήταν πρωτεύουσα της Μολδαβίας και της Βλαχίας, πριν ενσωματωθεί στη Ρουμανία και υπήρξε σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο του ελληνισμού από τον 17ο αιώνα και από εκεί ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση τον Φλεβάρη του 1821.

Τέλη Ιούνη φτάνω αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο του Ιασίου μετά από μια περιπετειώδη πτήση μέσω Βουκουρεστίου που πρόλαβα στο τσακ το αεροπλάνο. Ήταν έγνοια μου να προλάβω και το τελευταίο λεωφορείο γιατί θα με άφηνε κοντά στον ξενώνα που είχα επιλέξει να μείνω. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο προς μεγάλη μου χαρά το βλέπω σε βάθος 300 μέτρων. Όμως ενώ πλησίαζα, απογοητευμένος βλέπω τον οδηγό να βάζει μπρος την μηχανή και να φεύγει. Η μόνη λύση ήταν να πάρω ταξί. Σκέφτηκα ταξί νύχτα στη Ρουμανία δεν υπάρχει περίπτωση να μην "ρίξει" ο οδηγός ένα ανυποψίαστο τουρίστα που δεν ξέρει τις αποστάσεις στην πόλη. Μπαίνω μέσα σε ένα όχημα και δείχνω στον ταξιτζή το όνομα του ξενώνα και κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι ότι γνωρίζει το μέρος που πάμε.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr.

Ρουμανίαταξίδιειδήσεις τώρα