Travel|23.03.2022 07:30

Δημιουργημένη από νεράιδες, με μια εκκλησία που πραγματοποιεί ευχές: Η Λίμνη Μπλεντ μόλις μπήκε στην travel list του 2022

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Υπάρχουν γωνιές της Ευρώπης, οι οποίες για εμάς τους Έλληνες και τους υπόλοιπους μη ντόπιους, παραμένουν άγνωστοι και ανεξερεύνητοι προορισμοί. Ποιος από εμάς θα σκεφτόταν να πάει διακοπές στην Σλοβενία; Μπορεί η απάντηση να είναι προφανής, όμως μετά τη γνωριμία με τη λίμνη Μπλεντ και το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αλλάξει.
Η πανέμορφη λίμνη Μπλεντ- η αλλιώς, κατά τους ντόπιους, Μπλετ-, βρίσκεται σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, Λιουμπλιάνα, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τρίγκλαβ.

H παραμυθένια λίμνη αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας και ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να απολαύσουν το μοναδικό αλπικό τοπίο.

Ο μύθος των νεράιδων

Οι Σλοβένοι, από τη μεριά τους, κρατούν ζωντανό έναν μύθο σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης, τον οποίο συχνά μοιράζονται με τους τουρίστες που εκφράζουν ενδιαφέρον για την ιστορία της.

Λέγεται, λοιπόν, πως η λίμνη Μπλεντ είχε δημιουργηθεί από νεράιδες, όταν ήταν ακόμα εύφορη κοιλάδα και προσέλκυε βοσκούς το πρωί. Οι νεράιδες της νύχτας ζήτησαν από τους βοσκούς να μη βάζουν τα πρόβατά τους στο γρασίδι που εκείνες χόρευαν τις νύχτες και να στήσουν έναν φράχτη γύρω του για να το προστατεύσουν. Οι βοσκοί αγνόησαν το αίτημά τους και έτσι εκείνες μεταμόρφωσαν το γρασίδι σε μία τεράστια λίμνη και άφησαν ένα μικρό νησάκι στη μέση, ώστε να χορεύουν ανενόχλητες τη νύχτα.

Το μικρό αυτό νεραϊδονησάκι είναι περιτριγυρισμένο από βουνά και κατάφυτα δάση, ενώ για να το επισκεφτείς θα πρέπει να μπεις στα παραδοσιακά ξύλινα βαρκάκια «plenta», τα οποία μοιάζουν με γόνδολες.

Μέσα από αυτό το ταξίδι, θα απολαύσεις μία από τις πιο υπέροχες και πιο αντιφατικές εικόνες. Πού αλλού θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη θέα μίας τεράστιας λίμνης που στη μέση της «φωλιάζει» ένα καταπράσινο νησί που περιβάλλεται από θεόρατα βουνά;

Μια εκκλησία στην καρδιά της λίμνης

Στα μέσα της λίμνης, η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με την τεράστια ιστορία, καθιστά το τοπίο ακόμα πιο ιδιαίτερο και «μαγικό».

Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι στολισμένος με τοιχογραφίες από τη ζωή της Παναγίας. Η εκκλησία αυτή έχει καταφέρει να θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Ευρώπης -απολύτως δικαιολογημένα σαφώς- καθώς η όλη ατμόσφαιρα δίνει την αίσθηση ως επιπλέει στο νερό.

Λέγεται, μάλιστα, πως όταν φτάσεις στην εκκλησία, πρέπει να χτυπήσεις την καμπάνα τρεις φορές και τότε οι ευχές που έχεις κάνει θα πραγματοποιηθούν…

Τι θα κάνεις στη λίμνη Μπλεντ

Αν σου αρέσει η περιπέτεια, στη λίμνη Μπλεντ, εκτός από βόλτα με τις τοπικές γόνδολες, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια σειρά δραστηριοτήτων. Καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία σε μεγάλα μονοπάτια, γκολφ, ιππασία ή ακόμα και βόλτα με το αερόστατο, θα κάνουν το ταξίδι σου ακόμα πιο συναρπαστικό.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης θερμές πηγές, τις οποίες συναντάς βολτάροντας με τις γόνδολες.

Πρόκειται αναμφίβολα και ένα ευρωπαϊκό «διαμαντάκι» της φύσης που αξίζει μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο που θα κάνεις για να βρέξεις τα πόδια σου στα νερά της λίμνης.

Και κάπως έτσι, αρχίσαμε να βλέπουμε τη Σλοβενία με άλλο μάτι, σωστά;

Σλοβενίαπροορισμοίειδήσεις τώραταξίδι