Travel|04.04.2022 07:30

Μία ώρα απ’ την Αθήνα, μαμαδίστικο φαγητό, νυχτερινή ζωή: Το κοντινό κυκλαδονήσι που υπόσχεται μαγευτικά διήμερα

Newsroom

Κέα ή Τζια; Όπως και να το πεις, το υπέροχο νησί των Κυκλάδων είναι ένα «δώρο» του Αιγαίου προς τους Αθηναίους που δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για μεγαλύτερες εξορμήσεις, την περίοδο κυρίως της άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού.

Η Κέα είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων και το πιο κοντινό του συμπλέγματος στο λιμάνι του Λαυρίου, στο οποίο χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο, αφού είναι μεγάλο και αξίζει να το ανακαλύψεις ολόκληρο, χωρίς να ταλαιπωρηθείς.

Στην Κέα θα απολαύσεις υπέροχα τοπία, γραφικούς προορισμούς, όμορφες παραλίες και πεντανόστιμο, (σαν) σπιτικό φαγητό. Ειδικά τον Απρίλιο και τον Μάϊο, οι τιμές είναι δελεαστικά χαμηλές, οπότε δεν θα χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα πλούσιο γεύμα σε κάποιο από τα οικογενειακά ταβερνάκια του νησιού.

Το νησί φημίζεται για τα λιθόστρωτα μονοπάτια του, τα οποία διασχίζουν δάση και καταλήγουν σε πανέμορφους όρμους, αλλά και στις πιο γραφικές παραλίες του. Η αλήθεια είναι πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να πας στην Κέα αυτή την εποχή, είναι για τα μοναδικά πεζοπορικά της μονοπάτια, τα οποία ενώνουν βουνό, πράσινο και θάλασσα.

Για αυτόν τον λόγο, το νησί προτιμάται και από πεζοπορικές ομάδες.

Η πυκνή βλάστηση της Κέας είναι εκείνη που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, αφού παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα άγονο νησί, στην ενδοχώρα της υπάρχουν δάση με μεγάλες εκτάσεις βασιλικής βελανιδιάς, με σημαντικό κομμάτι της ενδοχώρας της Κέας να είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Τα σπήλαιά της, τα οποία βρίσκονται σκορπισμένα σε πολλά σημεία του νησιού αξίζουν επίσης εξερεύνηση, αφού θεωρούνται σπάνιας ομορφιάς.

Η Ιουλίδα

Η Χώρα της Κέας, είναι η πανέμορφη και γραφική Ιουλίδα. Τα λευκά σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, χαρίζουν στο νησί μία ακόμα ιδιαίτερη νότα σε σχέση με τα υπόλοιπα του συμπλέγματος. Στην Ιουλίδα κατοικούν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού και εκεί συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή του, άνοιξη και καλοκαίρι. Σημείο αναφοράς της είναι το επιβλητικό αρχαϊκό άγαλμα του Λέοντα, το οποίο θα συναντήσεις στα βορειοδυτικά.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι Μύλοι, είναι τα σημεία τα οποία επίσης πρέπει να επισκεφτείς στην επίσκεψη σου στην Κέα.

Τι τρώμε;

Στην Κέα θα βρεις πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια για ψητά και μαγειρευτά. Το φαγητό στο νησί είναι απλό και μαμαδίστικο. Σα να λέμε… πεντανόστιμο! Μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις λόζα, το κυκλαδίτικο αλλαντικό που θυμίζει προσούτο, αλλά και το παραδοσιακό, ξακουστό λουκάνικο. Το τοπικό κρασί «μαυρούδι» θα συνοδεύσει τέλεια τα γεύματά σου, αλλά και τις νυχτερινές εξόδους σου.

Ακόμα να πειστείς;

Μάθε λοιπόν, πως από το Λαύριο θα χρειαστείς μονάχα μία ώρα για να φτάσεις στην όμορφη Κέα, για να απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα…

Κεντρική φωτογραφία: YouTube/ come2greece

Τζιάειδήσεις τώραΚέα