Travel|11.04.2022 07:30

Πράσινο, καταρράκτες, μυρωδιά ιστορίας: Η πανέμορφη ελληνική πόλη που μπαίνει στη λίστα με τους must-visit ανοιξιάτικους προορισμούς

Newsroom

Για πολλούς, αποτελεί την πιο όμορφη πόλη της βόρειας Ελλάδας. Για άλλους, πάλι, μπαίνει στην τριάδα των πιο ωραίων σημείων της χώρας ολόκληρης, ενώ υπάρχουν κι αυτοί για τους οποίους η Έδεσσα δεν είναι παρά ένα ανεξερεύνητο όνειρο.
Αυτό που θα πούμε εμείς, είναι πως αν υπάρχει κάτι πιο δελεαστικό από ένα χειμερινό ταξίδι στη χιονισμένη Έδεσσα, αυτό δεν είναι άλλο από μία απόδραση στην ανοιξιάτικη, ολάνθιστη Έδεσσα.

Η πόλη βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου όρους και φημίζεται για το φυσικό, ανόθευτο κάλλος της, τους καταρράκτες της και την πλούσια βλάστηση. Με δυο λόγια, η Έδεσσα θα σου χαρίσει μαγικές εξορμήσεις και εμπειρίες που δύσκολα να βγάλεις από τον νου σου. Ειδικά αυτήν την εποχή που το χιόνι δε θα σε ταλαιπωρήσει και θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις ομορφιές της σε όλο τους το εύρος.

Η Έδεσσα στολίζει το κεντρικό μέρος της Μακεδονίας και κατοικείται από περίπου 18 χιλιάδες κατοίκους. Το κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερο και γραφικό, ενώ έχει ως σήμα κατατεθέν το ψηλό ρολόι που κατασκευάστηκε το 1900.

Η παλιά συνοικία Βαρόσι

Η συνοικία Βαρόσι, την οποία θα συναντήσεις στο κέντρο της πόλης, θα σου χαρίσει ένα ζωντανό ταξίδι στον χρόνο. Η περιοχή φιλοξενεί τα ομορφότερα παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι απέμεινε δηλαδή από την παλιά Έδεσσα, ύστερα από την πυρπόλησή της.

Η περιοχή είναι ό,τι πρέπει για εξερεύνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως προστατεύεται από το 1983 με ειδικό νόμο, προκειμένου να μη χάσει τον χαρακτήρα της με το χτίσιμο νέων οικημάτων.

Το κέντρο της Έδεσσας ενδείκνυται για υπέροχους περιπάτους και στάσεις για καφέ ή ψώνια με φόντο τους καταρράκτες και το χαρακτηριστικό, καταπράσινο σκηνικό. Μια επίσκεψη στο Γενί Τζαμί, το οποίο στέκειεκεί από το 1904 είναι μία από τις δραστηριότητες στις οποίες αξίζει να ενδώσεις όσο βολτάρεις στο κέντρο της πόλης.

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης είναι το υπέροχο δάσος Κιουπρί, το οποίο ακολουθεί τη ροή του ποταμού και καταλήγει στο κέντρο της πόλης. Εκτός από «χορταστικούς» περιπάτους, μπορείς να κάνεις ράφτινγκ στον ποταμό, μεγάλες ποδηλατάδες ή και πεζοπορία. Η Έδεσσα, βλέπεις, είναι η πόλη των ατελείωτων επιλογών και δραστηριοτήτων.

Και φυσικά… οι καταρράκτες

Η Έδεσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους διάσημους καταρράκτες της, οι οποίοι σχηματίζονται από τον ποταμό Βόδα, ο οποίος ρέει μέσα στην πόλη, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακότατο τοπίο.

Γύρω από τους δύο μεγάλους εναπομείναντες καταρράκτες -κάποτε ήταν επτά- βρίσκεται ένα καταπράσινο πάρκο, γεμάτο με πανύψηλα πλατάνια. Από τη στιγμή που θα φτάσεις εκεί, θα ενημερωθείς από το κεντρικό περίπτερο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Το κάθε επίπεδο του πάρκου σου χαρίζει διαφορετική θέα στους καταρράκτες, ενώ στο προτελευταίο επίπεδο θα βρεις ένα σπήλαιο γεμάτο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Περπατώντας στον πλακόστρωτο δρόμο, θα συναντήσεις το Υπαίθριο Μουσείο Νερού ή αλλιώς την περιοχή των Μύλων, στο οποίο θα ενημερωθείς για την τεράστια ιστορία της πόλης.

Στο μουσείο θα δεις νερόμυλους, κανάλια με νερό υδροκίνητες μηχανές. Μέσα στην περιοχή των Μύλων, θα συναντήσεις και το πρώτο ενυδρείο ενδημικών ψαριών του γλυκού νερού της Ελλάδας.

Ολοκλήρωσε τη βόλτα σου στους καταρράκτες με ένα γεύμα στο Κανναβουργείο της Έδεσσας, το οποίο πλέον λειτουργεί ως εστιατόριο και cafe.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μία εξόρμηση στην Έδεσσα την άνοιξη θα σε γεμίσει εικόνες μια παλιότερης εποχής, ενώ ταυτόχρονα θα σου χαρίσει γνώση για μία από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις της χώρας, στην καλύτερη της εποχή.

καταρράκτεςειδήσεις τώραΈδεσσαΜακεδονία