Travel|19.04.2022 07:30

Φθηνή διαμονή, τιμές-δέλεαρ σε εστιατόρια και μπαράκια: Η «ντροπαλή μάγισσα» του Αιγαίου φέτος παύει να θεωρείται outsider

Newsroom

Όταν μπαίνει η άνοιξη, σχεδόν μηχανικά το μυαλό όλων μας ξεκινά να ταξιδεύει στις καλοκαιρινές διακοπές που ακολουθούν σε μερικές εβδομάδες. Μπορεί θεωρητικά να είναι νωρίς ακόμα για να κανονίσεις την άδεια του Ιούλη ή του Αυγούστου, όμως αυτά καλό είναι σιγά σιγά να αρχίσουμε να τα σκεφτόμαστε.

Γιατί, πώς να το κάνουμε; Οι συνθήκες στις οποίες ζούμε, επιβάλλουν προγραμματισμό κυρίως σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Αν φέτος θέλεις κι εσύ να γνωρίσεις ένα νησί που δεν μπαίνει στη λίστα των πιο δημοφιλών της χώρας, αλλά προσφέρει απλόχερα όλα όσα αναζητάς, μάλλον πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την επιλογή της Ανάφης.

Η Ανάφη βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης και ίσως την έχεις αντικρίσει κάποτε από την Καλντέρα, σαν μια μικρή κουκίδα μέσα στη θάλασσα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η όμορφη Ανάφη δεν είναι τόσο μικρή, καθώς ανήκει στα μεσαίου μεγέθους νησιά των Κυκλάδων. Στην πραγματικότητα, είναι η απόσταση που δημιουργεί αυτήν την ψευδαίσθηση.

Πώς θα φτάσεις στην Ανάφη

Για να φτάσεις στην Ανάφη πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς το ταξίδι με τα συμβατικά καράβια από τον Πειραιά, τα οποία την προσεγγίζουν σε 10-13 ώρες περίπου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν έχεις πολλές μέρες μπροστά σου, μπορείς να επιλέξεις το γρήγορο καράβι, το οποίο σε 4 ώρες φτάνει στο λιμάνι της Σαντορίνης και από εκεί να φτάσεις στην Ανάφη σε δύο ώρες με το καραβάκι.

Όπως και αν επιλέξεις να πας, το σίγουρο είναι πως φτάνοντας θα αρκούν μόλις λίγα λεπτά για να ξεχάσεις την όποια ταλαιπωρία. Γιατί στα «μαγικά» νερά της σε περιμένει ο πιο ήσυχος καλοκαιρινός Παράδεισος.

Στην Ανάφη θα σε καλωσορίσει το μικρό και γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και από εκεί σε 2 χιλιόμετρα μέσω του μοναδικού αυτοκινητόδρομου θα βρεθείς στη Χώρα. Η Χώρα ή το Χωριό, είναι αυτό που λέμε η επιτομή της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και κουλτούρας, στην λίγο πιο «ντροπαλή» εκδοχή της.

Το σκηνικό της ολόλευκης Χώρας, συμπληρώνεται από λιθόστρωτα καλντερίμια, εκκλησίες και νησιώτικα σπιτάκια, ενώ στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου.

Ο μοναδικός κατοικήσιμος οικισμός της Ανάφης έχει μικρά, παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν και οι περισσότεροι τουρίστες στην Ανάφη προτιμούν το κάμπινγκ.

Στα στενά γραφικά σοκάκια θα βρεις όμορφες καφετέριες και παραδοσιακούς καφενέδες, ταβερνάκια και ιδιαίτερα μπαράκια, που δίνουν τον ρυθμό στο νησί από το τέλος της άνοιξης που ξεκινά η σεζόν, μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη.
Το νησί είναι φθηνό και στη διαμονή και στη διατροφή, γεγονός που θα αντιληφθείς ήδη από την διαδικασία αναζήτησης ξενώνα.

Ανάφη είναι… ο Ρούκουνας

Η Ανάφη έχει πολλές παραλίες για τις οποίες έχει κάθε λόγο να καμαρώνει. Το Κλεισίδι, το Κατσούνι, ο Μέγας Ποταμός και ο Λιβόσκοπος είναι κάποιες από εκείνες που πρέπει να δεις. Καταγάλανα νερά, χρυσή αμμουδιά, άγρια ομορφιά και γενικά… ένας επίγειος Παράδεισος μακριά από οποιαδήποτε οργάνωση.

Ωστόσο, η παραλία που θα λατρέψεις και εκείνη που θα συζητάς για χρόνια, είναι ο διάσημος Ρούκουνας.

Ο Ρούκουνας είναι μια τεράστια, αμμώδης και με καταγάλανα νερά ακτή, η οποία αν και πάντα γεμάτη κόσμο, παραμένει πανέμορφη. Μία ταβέρνα στην άκρη σου προσφέρει τα αναγκαία για να μείνεις ως το βράδυ. Και είναι δεδομένο πως με το σούρουπο θα μπεις στον πειρασμό να περάσεις εκεί το βράδυ σου, όπως και οι κατασκηνωτές με τις κιθάρες που δίνουν ρυθμό.
Μήπως τελικά φέτος είναι η χρονιά της Ανάφης;

διακοπέςειδήσεις τώραΑνάφη