Travel|21.04.2022 07:30

Πάσχα σαν σε χωριό! Στο Λεωνίδιο θα ζήσεις το πιο παραμυθένιο Πάσχα της ζωής σου

Newsroom

Αν ακόμα βρίσκεσαι σε αναζήτηση πασχαλινού προορισμού μη έχοντας ακόμα καταφέρει να εντοπίσεις το μέρος εκείνο που θα σε κάνει να περάσεις τις πιο ιδιαίτερες γιορτές σου, κράτα σημειώσεις. Τι θα έλεγες να βάλεις στη γιορτινή σου λίστα το ξεχωριστό Λεωνίδιο όσο ακόμα προλαβαίνεις;

Και λέμε όσο προλαβαίνεις διότι κάθε χρόνο τα καταλύματα είναι κλεισμένα ήδη από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, γεγονός που από μόνο του… κάτι λέει.

Το Λεωνίδιο Αρκαδίας, η γραφική κωμόπολη που σκεπάζεται από τον Πάρνωνα και αγκαλιάζεται από τις ακτές του Μυρτώου Πελάγους, κάθε Ανάσταση μας χαρίζει τις πιο παραδοσιακές εικόνες του Πάσχα. Η αίσθηση χωριού, η μεγάλη πλατεία που πλημμυρίζει από κόσμο και φυσικά τα περίφημα φαναράκια - αερόστατα, είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που αξίζει και με το παραπάνω να βιώσεις την εμπειρία από κοντά, για να καταλάβεις τι εστί «μαγικό» Πάσχα.

Τα αερόστατα - φαναράκια

Κάθε χρόνο, οι μόνιμοι κάτοικοι του Λεωνιδίου κατασκευάζουν εκατοντάδες χρωματιστά φαναράκια, τα οποία απελευθερώνονται προς τον ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης και δημιουργούν ένα παραμυθένιο θέαμα. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει αναγάγει το Λεωνίδιο σε έναν από τους πιο σπουδαίους πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Περίπου 1.000 φαναράκια – αερόστατα ανεβαίνουν στον ουρανό για να δηλώσουν την Ανάσταση της ψυχής και τον εξορκισμό κάθε κακού, με το θέαμα να μην μπορεί να βγει από το μυαλό σου για χρόνια.

Ο Επιτάφιος

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών συναντώνται στην κεντρική πλατεία, συνοδευόμενοι από την τοπική μπάντα. Η μυσταγωγία είναι μοναδική και οι ήχοι της μπάντας είναι οι μόνοι που ακούγονται, ακόμα και αν η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο. Μετά την περιφορά των Επιταφίων, σειρά παίρνει το λιμάνι του Λεωνιδίου, όπου όλοι δίνουν ραντεβού στα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα τσιπουράδικα.

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, τα έθιμα ολοκληρώνονται στον κήπο του Δημαρχείου, όπου στήνεται ένα γλέντι από τους ντόπιους, για τους ίδιους και τους τουρίστες, με πολύ φαγητό, κρασί και χορό. Μια βόλτα εκεί, είτε συμμετέχεις στη γιορτή, είτε όχι, θα σε βάλει για τα καλά στο κλίμα του μέρους με τους ντόπιους να σε καλούν να δεις πώς γιορτάζεται το τσακώνικο Πάσχα» - όπως χαρακτηριστικά λένε!

Πάσχα στον Τυρό

Αν, ωστόσο, προτιμάς να περάσεις πιο ήσυχα και κατανυκτικά τις γιορτές, καλύτερα να μπεις στο αυτοκίνητο και να οδηγήσεις μέχρι τον Τυρό Αρκαδίας. Εκεί, τη Μεγάλη Παρασκευή θα δεις την περιφορά του Επιτάφιου, τον οποίο συνοδεύουν ψαροκάικα, στο δρόμο της παραλίας. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Τυρό αναβιώνει ένα από τα πιο διάσημα έθιμα του Πάσχα: η θάλασσα φωτίζεται από χιλιάδες κεριά, ενώ οι μπουρλοτιέρηδες καίνε τον Ιούδα, με τα πυροτεχνήματα να κάνουν τη νύχτα – μέρα…

Λεωνίδιο λοιπόν. Ένα πανέμορφο μέρος για κάθε εποχή του χρόνου, που το Πάσχα ζει τις καλύτερες του στιγμές.

Ίσως ακόμα δεν είναι πολύ αργά να βρεις το κατάλυμά σου…

ειδήσεις τώραΛεωνίδιοΠάσχαΠάσχα 2022τουριστικοί προορισμοί