Travel|28.04.2022 07:30

Αλμπερομπέλο: To πανέμορφο, μεσαιωνικής αισθητικής χωριό της Ιταλίας που «σβήνει» και τη Ρώμη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αλμπερομπέλο / Unsplash
Αλμπερομπέλο / Pexels
Αλμπερομπέλο / Unsplash

Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα έχει πέσει το μάτι σου σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο που απεικονίζουν το… μεσαιωνικά όμορφο ιταλικό χωριό Αλμπερομπέλο. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις είναι το πού βρίσκεται το χωριό των τρούλων -όπως είναι επίσης γνωστό- και πόσο πολύ το αγαπούν και το εκθειάζουν για τη μοναδικότητά του οι λάτρεις του ιταλικού νότου.

Το ιδιαίτερο Αλμπερομπέλο -ή αλλιώς «όμορφο δέντρο», όπως κυριολεκτικά είναι η ονομασία του- είναι χτισμένο δίπλα στο διάσημο Μπάρι, στην περιφέρεια Απουλία της νότιας Ιταλίας και κάθε χρόνο επιλέγεται από χιλιάδες τουρίστες για ολιγοήμερες διακοπές.

Τα στενά δρομάκια και τα λευκά σπιτάκια με τους χαρακτηριστικούς γκρίζους τρούλους είναι μόλις μερικά από τα ξεχωριστής ομορφιάς στοιχεία που κάνουν το μέρος να μοιάζει παραμυθένιο.

Σήμα κατατεθέν… οι τρούλοι

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του Αλμπερομπέλο και εκείνο που του χαρίζει μια θέση στην κορυφή των πιο διάσημων ιταλικών χωριών για τους Ευρωπαίους επισκέπτες, δεν είναι άλλο από τα λευκά σπιτάκια με τις κωνικές στέγες, τα οποία θυμίζουν μνημεία άλλων εποχών ή μουσειακούς χώρους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι παρά σπίτια που κατοικούνται από τους ντόπιους, οι οποίοι φροντίζουν να τα διατηρούν σε άψογη κατάσταση. Για εκείνους, βλέπεις, τα αξιοθέατα αυτά δεν είναι απλά «τα σπίτια τους», αλλά και ο λόγος για τον οποίο το χωριό τους λατρεύεται από τους τουρίστες.

Στο παρελθόν, οι μεγάλες οικογένειες μη μπορώντας να χωρέσουν σε ένα σπιτάκι, έμεναν σε μια «ομάδα σπιτιών» -αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε συγκρότημα κατοικιών- τα οποία βρίσκονταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα μικρά σπιτάκια ονομάζονται trulli, είναι χτισμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο με μία τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή και αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Λόγω των μικρών αυτών σπιτιών, το Αλμπερομπέλο έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCΟ.

Το άκρως ιδιαίτερο Αλμπερομπέλο κατοικείται από περίπου 10.000 κατοίκους και χωρίζεται σε δύο μεγάλες συνοικίες. Η μία είναι η Aia Piccola, η ήσυχη πλευρά του χωριού και η άλλη η Rione Monti, η οποία προσεγγίζει τους περισσότερους τουρίστες. Στην Rione Monti θα συναντήσεις περισσότερα από 1.000 trulli σπιτάκια, αλλά και πολλά trulli bars, trulli μαγαζιά, εστιατόρια και ένα μουσείο που διδάσκει ολόκληρη την ιστορία της πόλης.

Ιδανική περίοδος το καλοκαίρι

Το χωριό Αμπερομπέλο ζει τις καλύτερες στιγμές του τουριστικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα ερημώνει. Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται δεκάδες καλλιτεχνικά φεστιβάλ στην πόλη, με τις μετοχές του χωριού να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Για να φτάσεις στο Αλμπερομπέλο, πρέπει να πάρεις λεωφορείο ή τρένο από το Μπάρι, για μια διαδρομή περίπου δύο ωρών. Πολλοί επιλέγουν να το επισκεφτούν για μονοήμερη εκδρομή, όμως δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως αξίζει να του αφιερώσεις τουλάχιστον δύο ημέρες.

Για τη διαμονή σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα trulli ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ώστε να βιώσεις την εμπειρία στο έπακρο.

Αν βέβαια καταφέρεις να πραγματοποιήσεις ένα road trip στον ιταλικό νότο, θα έχεις κάνεις την καλύτερη επιλογή για τις καλοκαιρινές σου διακοπές…

διακοπέςειδήσεις τώρα