Travel|07.05.2022 10:31

Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Στην άκρη των συνόρων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φιλιάτες Θεσπρωτίας / Φωτογραφίες: carnetdevoyage.gr/ Γιάννης Βέλλης

Έχει χτιστεί πάνω σε λόφους και ταυτόχρονα σε πεδινές εκτάσεις. Είναι η μοναδική περιοχή της Θεσπρωτίας που διαθέτει Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Ωδείο, Μαθητική εστία κ.τ.λ. Οι Φιλιάτες προσφέρουν πανέμορφες πλατείες σε πολλά σημεία του χωριού, φροντισμένες και συντηρημένες με μεράκι, περιτριγυρισμένες από καφετέριες και ταβέρνες.

Σε αρκετές από αυτές δεσπόζουν μνημεία για τους ήρωες πεσόντες του Κουγκίου και του Ζαλόγγου, ενώ σε άλλες σιντριβάνια με ανθοστόλιστα παρτέρια. Στα γραφικά στενά του χωριού διατηρούνται ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι μεταβυζαντινές πύλες στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια. Όμως κανείς καταλληλότερος για ξενάγηση, από τον Γιάννη Βέλλη που μας καλει φέτος την Άνοιξη στους Φιλιάτες.

Μικρός, άκουγα όταν πηγαίναμε διακοπές με τους δικούς μου στο χωριό μου, στη περιοχή της Μουργκάνας: "Πάμε στην αγορά να πάρουμε πράγματα, στο Φιλιάτι".

Το ίδιο, από συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς. Στο μυαλό μου η πρώτη καταχώρηση, έντονη μέχρι σήμερα, ήταν αυτή. Οι Φιλιάτες, το "Φιλιάτι", όπως το λέγανε οι περισσότεροι για ευκολία, πρέπει να είναι μια μεγάλη αγορά, παζάρι, που βρίσκεις τα πάντα. Στη συνέχεια, με κάτι μικροατυχήματα της νεότητος, βρέθηκα στο νοσοκομείο του. Εδώ, μου λέγανε οι γονείς μου, γεννήθηκες, από εμένα καμία αμφισβήτηση, είχανε τις αποδείξεις...

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage



Θεσπρωτία