Travel|15.05.2022 07:30

Ηρακλειά: Όσα αγαπάς στις Κυκλάδες, όλα θα τα βρεις σε ένα λιλιπούτειο νησί

Newsroom

Όσο βαδίζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο, όλοι μας ψάχνουμε το ιδανικό νησί για τη διάθεση και το budget μας, στο οποίο θα καταφύγουμε με πολλή όρεξη και γεμάτες βαλίτσες για τις διακοπές μας. Και ενώ οι Κυκλάδες αποτελούσαν, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν για πάντα τη δημοφιλέστερη επιλογή μας, η Ηρακλειά θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα το μικρό μυστικό των λίγων και των τυχερών.

Την όμορφη Ηρακλειά, υπάρχει περίπτωση να μην την έχεις καν ακουστά ή να την έχεις στο μυαλό σου χάρη στις αναφορές κάποιου γνωστού σου που σου την παρουσίασε ως την ευχάριστη έκπληξη κάποιου καλοκαιριού του. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η Ηρακλειά ή αλλιώς -κατά τους 150 ντόπιους- «Ρακλειά» αξίζει να γίνει γνωστή για όλα όσα απλόχερα προσφέρει στους επισκέπτες της.

Η μικρούλα Ηρακλειά είναι μια γαλάζια κουκίδα στο δυτικότερο άκρο των Κυκλάδων. Για την ακρίβεια, είναι τόσο μικροσκοπική που μπορείς να τη γυρίσεις ολόκληρη με τα πόδια μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Αν αγαπάς τη φύση, τις εναλλακτικές διακοπές, τα γαλάζια νερά και την έλλειψη αστικού τοπίου, επιβάλλεται να την βάλεις στο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού σου. Έχοντας αποφασίσει πως θα αφήσεις για λίγο στην άκρη τις ανέσεις, το αθηναϊκό lifestyle, καθώς και το αυτοκίνητό σου -το οποίο βέβαια δεν έχει τον παραμικρό λόγο να σε ακολουθήσει στο νησί- θα απολαύσεις την ανόθευτη μαγεία των μικρών Κυκλάδων σε όλο της το μεγαλείο.

Οι παραλίες της Ηρακλειάς

Στην πλειοψηφία τους, οι παραλίες της Ηρακλειάς είναι ανοργάνωτες, εύκολα προσβάσιμες και άνευ πολυκοσμίας.
Κράτα σημειώσεις:

  • Λιβάδι

Χρυσή αμμουδιά, αλμυρίκια για σκιά, τιρκουάζ και διαυγή νερά και θέα στη γειτονική Σχοινούσα.

Το Λιβάδι αποτελεί την πιο διάσημη παραλία του νησιού και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις οικογένειες με παιδιά, λόγω του μικρού βάθους των νερών του. Απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, αλλά είναι προσβάσιμο και με το λεωφορειάκι.

  • Τουρκοπήγαδο

Το Τουρκοπήγαδο είναι ίσως η πιο όμορφη παραλία της Ηρακλειάς, κλέβει την παράσταση με τα λευκά του βότσαλα και τα διάφανα νερά του. Πρόκειται για έναν απάνεμο ορμίσκο, εύκολα προσβάσιμο με το λεωφορείο ή περπατώντας 2 χιλιόμετρα από τη Χώρα μέσω ενός μονοπατιού.


  • Άγιος Γεώργιος

Η πιο δημοφιλής παραλία στην νεολαία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, έχει αλμυρίκια για σκιά και πολλές επιλογές δίπλα της για καφέ και φαγητό. Ο Άγιος Γεώργιος, μάλιστα, ενδείκνυται για ζευγάρια!

  • Καρβουνόλακος

Αν η Ηρακλειά ήταν πιο διάσημη, ο Καρβουνόλακος θα βρισκόταν στις λίστες των πιο ιδιαίτερων ακτών της χώρας μας. Πρόκειται για μια λιλιπούτεια παραλία, ανάμεσα στους όρμους της Μέριχας και της Αλιμιάς, που χαρακτηρίζεται από απίστευτη διαύγεια νερών. Για να την προσεγγίσεις πρέπει να πάρεις το θαλάσσιο ταξί που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια. Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά.

Αξίζει να κολυμπήσεις στα υπέροχα νερά, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψεις να πάρεις μαζί σου και μάσκα για να εξερευνήσεις τον βυθό.

Η Παναγιά και ο Άγιος Γεώργιος

Η Χώρα του νησιού λέγεται Παναγιά και είναι μια ατμοσφαιρική πολιτεία, με κατάλευκα καλντερίμια, λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα και απίστευτη ηρεμία. Ο Άγιος Γεώργιος είναι το λιμάνι του νησιού, στο οποίο θα βρεις τις ταβέρνες, το μίνι μάρκετ και τα περισσότερα μαγαζάκια. Τα καταλύματα βρίσκονται διάσπαρτα στους δύο οικισμούς, αλλά είναι λίγα, οπότε σιγά σιγά πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις εκείνο που θα σε φιλοξενήσει.

Για να φτάσεις στην Ηρακλειά θα χρειαστεί να ταξιδέψεις για έξι ώρες από το λιμάνι του Πειραιά. Μόλις φτάσεις στο νησί, θα αισθάνεσαι λες και σε μετέφεραν σε άλλο πλανήτη. Ξέχνα αμέσως τις τράπεζες, την κίνηση στους δρόμους, τις ξαπλώστρες, τους έντονους ρυθμούς ζωής και το άγχος και γίνε ένα με το τοπίο.

Και κάπως έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις στο έπακρο την απόλυτη κυκλαδίτικη εμπειρία.

ταξίδιΗρακλειάειδήσεις τώρα